Μετά τις συνεχόμενες ερωτήσεις πολιτών και την μεγάλη διάσταση που έχει πάρει το ζήτημα της έναρξης του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον 2», ο Σύλλογος Μηχανικών Ελεύθερων Επαγγελματιών νομού Λακωνίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι:

«1) Η ημερομηνία έναρξης του προγράμματος δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη. Δεν έχει εκδοθεί ούτε ο οδηγός προγράμματος αλλά ούτε οι όροι και οι διαδικασίες υπαγωγής του.

2) Επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να προκηρυχθεί το πρόγραμμα ήταν να αναθεωρηθεί ο Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης (ΚΕΝΑΚ). Ο ΚΕΝΑΚ αναθεωρήθηκε σύμφωνα με το ΦΕΚ Β 2367/12.07.2017.

Όμως για να τεθεί σε ισχύ ο νέος ΚΕΝΑΚ πρέπει να εκδοθούν οι νέες Τεχνικές Οδηγίες Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΟΤΕΕ) και να προσαρμοστούν σε αυτές τα εργαλεία υπολογισμών και μελετών, κάτι το οποίο δεν έχει μέχρι σήμερα υλοποιηθεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η υλοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα.

Ενημερώνουμε ως επιστημονικός φορέας του Νομού Λακωνίας με όλο το αίσθημα ευθύνης που μας διακατέχει ότι: καμία μελέτη και σύνταξη φακέλου για την υπαγωγή στο πρόγραμμα δεν είναι προς το παρόν τεχνικώς εφικτή.

Αναμένουμε την τελική ανακοίνωση του προγράμματος τέλος του 2017 αρχές του 2018 και καλούμε τους συμπολίτες μας να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί, ώστε να μην προβούν σε παρεμβάσεις οι οποίες στην συνέχεια δε θα είναι δυνατόν να ενταχθούν στο πρόγραμμα».