ΣΠΑΡΤΗ. Στην εκπομπή «Καλοί μου άνθρωποι» στο Notos 94.9 και την Εύα Νικολοπούλου μίλησε χθες Παρασκευή 20 Οκτωβρίου ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Γ.Ν. Σπάρτης και παιδίατρος κ. Παναγιώτου.

Αφορμή για τη συζήτηση τα 6 παιδιά που διαγνώσθηκαν με ιλαρά στο Νοσοκομείο της Σπάρτης. Πρόκειται για ανεμβολίαστα παιδιά ηλικίας από 1,5 έως 14 ετών από 2 συγγενικές οικογένειες που ανήκουν στην κοινότητα των Ρομά. Τα 5 από αυτά διαγνώσθηκαν κλινικά στο Νοσοκομείο της Σπάρτης βάσει των χαρακτηριστικών συμπτωμάτων της νόσου ενώ το 6ο, ηλικίας 1,5 έτους, επειδή κρίθηκε περισσότερο επηρεασμένο από τη νόσο, διεκομίσθη στο Νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα όπου διεγνώσθη ορολογικά (αιματολογικά) η ιλαρά. Η κατάσταση και των 6 παιδιών πάντως είναι καλή. Η εκτίμηση των ιατρών είναι πως κανένα από τα παιδιά δεν φοιτούσε σε σχολείο αφού απαραίτητη προϋπόθεση φοίτησης είναι να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός. Ο κ. Παναγιώτου τόνισε πως η πλειοψηφία των μεταναστών και Ρομά που ζουν στα πέριξ της Σπάρτης και επισκέπτονται το νοσοκομείο της πόλης εμβολιάζονται κανονικά. «Οι δυο αυτές οικογένειες αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παναγιώτου μίλησε για τα συμπτώματα της νόσου που εμφανίζεται με συμπτώματα ίωσης και εξάνθημα αλλά και για τα χαρακτηριστικά της ως προς τη μεταδοτικότητά της: η ιλαρά μεταδίδεται 2 ημέρες πριν εκδηλώσει συμπτώματα και, όπως όλες οι ιώσεις, για όσο υπάρχει πυρετός ή εξάνθημα. Ανησυχητικά συμπτώματα της ιλαράς είναι η υπνηλία ή η κακή διάθεση.

Ο κ. Παναγιώτου εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς τα άτομα που έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου καθώς όπως είπε «και να κολλήσουν ιλαρά, θα την περάσουν καλά». «Πρέπει οπωσδήποτε τα παιδιά που δεν έχουν κάνει καμιά δόση να εμβολιαστούν» τόνισε ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση επεσήμανε ότι ο οργανισμός αναπτύσσει αντισώματα 2-3 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση άρα δεν αποκτά άμεσα ανοσία και εάν εκτεθεί στο μεταξύ στη νόσο μπορεί να «κολλήσει».

Ως προς τα σχολεία, δεν χρειάζεται καμιά ιδιαίτερη δράση σε περίπτωση που παρουσιαστεί κρούσμα ιλαράς είπε αφού τα μέτρα πρόληψης της ιλαράς είναι ίδια με αυτά που πρέπει να λαμβάνονται και στην εποχιακή γρίπη με τη διαφορά πως εάν είναι εμβολιασμένα όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας τότε δεν κινδυνεύουν σχεδόν καθόλου.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι πως, σύμφωνα με τον γιατρό, 1 στα 10 άτομα που έχει κάνει και τις 2 δόσεις εμβολίου δεν αναπτύσσει ποτέ αντισώματα της νόσου επομένως, εάν εκτεθεί κινδυνεύει να νοσήσει.

Ο κ. Παναγιώτου εμφανίστηκε καθησυχαστικός και ως προς την έλλειψη των εμβολίων που παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή στην περιοχή μας λέγοντας «Πιστεύω πως θα ξεπεραστεί». Εάν πάντως δεν ξεπεραστεί σύντομα, διευκρίνισε ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στον εμβολιασμό ανεμβολίαστων ατόμων, ιδιαίτερα μικρών παιδιών.

Ακούστε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του κ. Παναγιώτου: