ΣΠΑΡΤΗ. Σε έξι ανεμβολίαστα παιδιά διάφορων ηλικιών μεταξύ 5 και 14 ετών διαγνώσθηκε ιλαρά τις προηγούμενες ημέρες στο Νοσοκομείο της Σπάρτης.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου αποκλειστικές πληροφορίες του Notospress, στα 5 παιδιά έγινε «κλινική» διάγνωση βάσει κάποιων χαρακτηριστικών συμπτωμάτων της νόσου ενώ στο ένα του οποίου η γενική κατάσταση δεν ήταν τόσο καλή, έγινε και ορολογική (αιματολογική) επιβεβαίωση στο Παίδων όπου διεκομίσθη ελλείψει εφημερεύοντος Παιδιάτρου στο Νοσοκομείο της Σπάρτης.
Τα παιδιά, σύμφωνα με τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου και παιδίατρο κ. Παναγιώτου, ανήκουν σε δύο συγγενικές οικογένειες (είναι αδέλφια και ξαδέλφια) με χαμηλή ποιότητα ζωής και εντελώς ανεμβολίαστα. Η κατάσταση της υγείας τους πάντως δεν εμπνέει ανησυχία ενώ το «κλειστό» περιβάλλον μέσα στο οποίο εκδηλώθηκαν τα περιστατικά αυτά δεν δημιουργεί φόβο για εξάπλωση της νόσου προς το παρόν.

Πήγαιναν τα παιδιά αυτά σχολείο;
Άγνωστο παραμένει το εάν τα παιδιά αυτά φοιτούσαν σε σχολείο με πιθανότερο, σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Παναγιώτου, να μη φοιτούσαν αφού η εγγραφή στα σχολεία έχει ως προαπαιτούμενο το να έχουν γίνει όλοι οι απαραίτητοι εμβολιασμοί. Γι’ αυτό βέβαια δεν έχει υπάρξει επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών ώστε να επιβεβαιωθεί ή να διαψευσθεί.

Ενημέρωση και πρόληψη στα σχολεία
Μέχρι στιγμής, οι ενέργειες των αρχών περιορίζονται στην τοιχοκόλληση της εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας που συστήνει τον εμβολιασμό παιδιών και ενηλίκων. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο της Σπάρτης έχουν ενημερωθεί για την παρουσία κρουσμάτων και τους έχει δοθεί οδηγία για να επισπεύσουν τον εμβολιασμό τους.

Διαθεσιμότητα στα εμβόλια
Δυστυχώς υπάρχει σημαντικό πρόβλημα με την διαθεσιμότητα των εμβολίων όχι μόνο στη Σπάρτη ή στη Λακωνία αλλά πανελλαδικά. Οι 2 εταιρείες που παράγουν τις δύο πατέντες εμβολίων για την ιλαρά (MMR και Priorix) προγραμματίζουν εκ των προτέρων την ετήσια παραγωγή τους. Με δεδομένο μάλιστα το αντιεμβολιαστικό κίνημα που είναι πολύ δημοφιλές στη Βόρεια Ευρώπη, η ποσότητα αυτή είναι μικρότερη φέτος από άλλες χρονιές. Η διάθεση των εμβολίων στα φαρμακεία από τις εταιρείες και τις κατά τόπους φαρμακαποθήκες γίνεται με το σταγονόμετρο ενώ σε πανελλδικό επίπεδο εκτιμάται ότι η συνολική ποσότητα εμβολίων που έχει δεσμευθεί από τον ΕΟΦ δεν θα επαρκέσει για την κάλυψη της ξαφνικής ζήτησης που κανείς δεν είχε προβλέψει.

Για τη Λακωνία, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών κ. Νικόλαρος εκτίμησε μιλώντας στο Notospress ότι ήδη η προσφορά των εμβολίων είναι πολύ μικρότερη από την ζήτηση που υπάρχει ενώ μας μετέφερε πως ήδη υπάρχουν δεκάδες ασφαλισμένοι στην αναμονή. Δυστυχώς, δεν θα μπορέσουν άμεσα να καλυφθούν όλοι, μας είπε.

Για την ιλαρά

Σύμφωνα με τα όσα είπε στην Εύα Νικολοπούλου και στο Notos 94.9 ο παιδίατρος και αντιπρόεδρος του Λακωνικού παραρτήματος της Ελληνικής εταιρείας Κοινωνικής Παιδιατρικής και προαγωγής της Υγείας:
-Η ιλαρά είναι μια πολύ μεταδοτική νόσος η οποία μάλιστα μεταδίδεται πριν εμφανίσει συμπτώματα. Αυτό είναι άλλωστε που της επιτρέπει να «εξαπλώνεται» εύκολα. Εμφανίζεται με συμπτώματα ίωσης και εξάνθημα, μπορεί να προκαλέσει όμως σοβαρές επιπλοκές σε μικρά παιδιά και ενήλικες.
-Από την ιλαρά δεν νοσούν όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Μπορούν όμως να νοσήσουν με πιθανότητα 1:10 ή 1:20 εκείνοι που έχουν κάνει μόνον τη μία δόση ενώ είναι βέβαιο ότι θα κολλήσουν αν εκτεθούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Γι’αυτό συστήνεται αφενός επίσπευση στους εμβολιασμούς των μικρών παιδιών και αφετέρου εμβολιασμός με 1 δόση στους ενήλικες που είναι γεννημένοι μεταξύ 1970 και 1990 οπότε και γινόταν μόνον 1 δόση εμβολίου.
-Σύμφωνα με την έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων (75%) προέρχεται από παιδιά που ανήκουν στην κοινότητα των Ρομά γι’ αυτό και θα ήταν σκόπιμη η έγκαιρη παρέμβαση για τον αποκλεισμό της ασθένειας.

Θυμηθείτε: όταν όλοι είμαστε εμβολιασμένοι τότε κανείς δεν νοσεί!

Όταν ακολουθούμε πιστά τον οικογενειακό προγραμματισμό τότε δεν αντιμετωπίζουμε ξαφνικές δυσάρεστες εκπλήξεις!

Ακούστε όλα τα νεότερα και λεπτομέρειες του ρεπορτάζ στην εκπομπή Καλοί μου άνθρωποι με την Εύα Νικολοπούλου στις 12.00 στο Notos 94.9