ΣΠΑΡΤΗ. Περίεργα σύννεφα που σχηματίζουν γραμμή σαν αυτήν που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα αλλά παχύτερη κατά πολύ έχουν κάνει την εμφάνισή τους τις τελευταίες ημέρες στον ουρανό πολλών πόλεων ανά την Ελλάδα. Στη φωτογραφία βλέπετε ένα τέτοιο σύννεφο από τον ουρανό της Σπάρτης όπως φωτογραφήθηκε χθες το μεσημέρι στις 12.30.

Η παρατήρηση και η φωτογράφηση αυτών των γραμμών προκάλεσε, μια ακόμη φορά, συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που επαναφέρουν σενάρια αεροψεκασμών και λοιπών συνομοσιολογιών. Ιστοσελίδα της Θεσσαλονίκης λοιπόν, όπου και εντοπίστηκαν οι περισσότερες «λευκές γραμμές» φιλοξένησε τη γνώμη ενός ειδικού για να …διαλευκάνει το μυστήριο.

Το thestival.gr λοιπόν ρώτησε τον Καθηγητή του τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ Νίκο Στεργιούλα ο οποίος διαβεβαίωσε πως δεν συντρέχει κάποιος λόγος ανησυχίας. «Έχει δημιουργηθεί μια παραφιλολογία, γύρω από διάφορα τέτοια φαινόμενα» σημείωσε. «Υπάρχουν δύο περιπτώσεις. Μπορεί να είναι απλώς καπνοί από αεροπλάνα, οι οποίοι σκόρπισαν και «άνοιξαν», μετά το πέρασμα των αεροσκαφών και παρέμειναν για κάποια ώρα στον ουρανό, ανάλογα και με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες», ανέφερε ο κ. Στεργιούλας. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να πρόκειται για τυχαίους σχηματισμούς από σύννεφα. «Τα σύννεφα μπορούν να δώσουν οποιουσδήποτε σχηματισμούς», εξήγησε ο Καθηγητής του ΑΠΘ «ανάλογα με τη συγκέντρωση της υγρασίας, την ένταση των ανέμων αλλά και τη θερμοκρασία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που «παράξενα» σύννεφα γεννούν παραφυλολογία χωρίς λόγο. Γι’ αυτό ίσως είναι προτιμότερο να απολαμβάνουμε τους ιδιαίτερους σχηματισμούς του ουρανού χωρίς δεύτερες σκέψεις…