ΛΑΚΩΝΙΑ. Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας « ΔΙΑΥΛΟΣ» Ν. Λακωνίας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, με σχετική ανακοίνωσή του, ενημερώνει το κοινό για τις επιστημονικές δράσεις που, μέχρι στιγμής, υλοποιήθηκαν ή είναι προγραμματισμένες να υλοποιηθούν για τους μήνες Οκτώβριο & Νοέμβριο.

Ημερίδα

Την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 17.30 το Κέντρο Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ» συμμετείχε σε Ημερίδα που διοργάνωσε η Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας στο Διοικητήριο Π.Ε. Λακωνίας, με θέμα την ενημέρωση των εκπαιδευτικών για εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν την Α/βαθμια εκπαίδευση, με διοργανωτές, τον κο Νταλιάνη Πέτρο Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας και την κα Λαμπρινού Θάλεια Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Τον «Δίαυλο» εκπροσώπησε η κα Παπαδοπούλου Ιωάννα με την παρουσίαση: «Εκπαιδευτικά Υλικά Πρόληψης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης».

Βιωματικές ομάδες Γονέων

1. Βιωματική ομάδα θετών γονέων, η οποία απευθύνεται σε γονείς που έχουν υιοθετήσει ή πρόκειται να υιοθετήσουν ένα ή περισσότερα παιδιά. Πρόκειται για μία βιωματική ομάδα που ως στόχο έχει τη δημιουργία ενός πεδίου ασφαλείας για το μοίρασμα συναισθημάτων, εμπειριών και δυσκολιών πριν και μετά την υιοθεσία αλλά και την ενίσχυση των θετών γονέων στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στο γονεϊκό τους ρόλο και να παράσχουν επανορθωτικές εμπειρίες στο/στα παιδί/ά τους.
Η ομάδα θα ολοκληρωθεί σε 10 – 12 συναντήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιούνται στο Κέντρο Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ» κάθε Τετάρτη απόγευμα και θα έχουν διάρκεια 2,5 ώρες (5:30 – 8:00 μ.μ.), με πρώτη συνάντηση την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017.
Συντονίστριες της ομάδας, θα είναι οι κες Παπαδοπούλου Ιωάννα- Ψυχολόγος και Γκουντούνα Ασπασία – Κοινωνική Λειτουργός.

2. «Ανακαλύπτω τις δυνάμεις μου και τις Ενεργοποιώ στη Ζωή μου». Πρόκειται για μια βιωματική ομάδα γονέων παιδιών των 1ου & 2ου Νηπιαγωγείου Μολάων, που θα ολοκληρωθεί σε 8 δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις. (Υπάρχει το ενδεχόμενο εάν υπάρξει ενδιαφέρον με πολλές συμμετοχές να πραγματοποιηθούν 2 ομάδες που θα τρέχουν παράλληλα).
Η πρώτη ομάδα με χώρο διεξαγωγής το χώρο των Νηπιαγωγείων Μολάων, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την Τρίτη 31 Οκτωβρίου και ώρα 6:00 το απόγευμα, με συντονίστρια την κα Γκουντούνα Ασπασία. Εάν δημιουργηθεί και 2η ομάδα, τον συντονισμό θα έχει η κα Καργάκου Κατερίνα.

Στόχος της ομάδας είναι η εισαγωγή των γονέων σε ένα νέο τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης της καθημερινότητάς τους ως σύντροφοι και γονείς μέσω της εστίασης της προσοχής τους στις «επιτυχίες» τους, σ’ αυτά δηλαδή που κατάφεραν στο παρελθόν. Να μάθουν να αναγνωρίζουν τις κρυμμένες τους δυνάμεις κι αξίες, να αρχίσουν να αξιολογούν και να επικοινωνούν με τον εαυτό τους και τα παιδιά τους με μεγαλύτερη αισιοδοξία, να αναδείξουν τις ατομικές αξίες και ικανότητές τους και τις οποίες θα μεταλαμπαδεύσουν στα παιδιά τους. Έτσι, δημιουργούμε αυτο-εκτίμηση, αυτογνωσία και υπερηφάνεια στον κάθε συμμετέχοντα, που θα τον βοηθήσει να ανταποκριθεί καλύτερα στο ρόλο του ως γονέας.

Παρεμβάσεις στο Κατηχητικό
Το Κέντρο Πρόληψης σε συνεργασία με τον ιερέα και κατηχητή π. Τσέτσεκα Νικόλαο της ενορίας της Αγίας Τριάδας Σελλασίας, θα πραγματοποιήσει τρεις (3) παρεμβάσεις στους έφηβους του κατηχητικού σε θεματικές που αποσκοπούν στην πρόληψη και την ψυχική ενδυνάμωση των νέων. Συγκεκριμένα:
• Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου και ώρα 4:30 το μεσημέρι, η κα Καργάκου Κατερίνα, θα πραγματοποιήσει παρέμβαση στη θεματική του Διαδικτύου.
• Το Σάββατο 04 Νοεμβρίου την ίδια ώρα, η κα Παπαδοπούλου Ιωάννα, θα πραγματοποιήσει παρέμβαση στην θεματική της Πρόληψης του Καπνού και του Αλκοόλ
• Το Σάββατο 18 Νοεμβρίου η κα Γκουντούνα Ασπασία, θα πραγματοποιήσει παρέμβαση στη θεματική της Αυτοεκτίμησης

Παρεμβάσεις σε γονείς

Κρίνοντας αναγκαία την συμβουλευτική υποστήριξή μας προς τους γονείς και κατόπιν συνεργασίας με τον Δ/ντή του Δημοτικού σχολείου Ξηροκαμπίου κ. Χανδόλια Σπύρο, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 06 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 6:00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού σχολείου Ξηροκαμπίου, ενημερωτική ομιλία προς του γονείς των παιδιών με θέμα: «Επικοινωνία μέσα στην Οικογένεια και συνεργασία με το Σχολείο», με ομιλήτρια την κ. Γκουντούνα Ασπασία