ΣΠΑΡΤΗ. Στην Εύα Νικολοπούλου και την εκπομπή «Καλοί μου άνθρωποι» που μεταδίδεται ζωντανά κάθε Παρασκευή 12.00-13.00 στο Notos 94.9 μίλησε την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου ο Αντιπρόεδρος του παραρτήματος Λακωνίας της Ελληνικής Εταιρείας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας παιδίατρος κ. Παρασκευάς Κουτσοβίτης. Αντικείμενο της συζήτησης η επιδημική έξαρση της ιλαράς και τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λάβουμε.

Στα σημαντικότερα όσων μπορείτε να ακούσετε στο video της συνέντευξης συγκαταλέγονται:

-Η ιλαρά είναι μια πολύ μεταδοτική νόσος η οποία μάλιστα μεταδίδεται πριν εμφανίσει συμπτώματα. Αυτό είναι άλλωστε που της επιτρέπει να «εξαπλώνεται» εύκολα. Εμφανίζεται με συμπτώματα ίωσης και εξάνθημα, μπορεί να προκαλέσει όμως σοβαρές επιπλοκές σε μικρά παιδιά και ενήλικες.

-Από την ιλαρά δεν νοσούν όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Μπορούν όμως να νοσήσουν με πιθανότητα 1:10 ή 1:20 εκείνοι που έχουν κάνει μόνον τη μία δόση ενώ είναι βέβαιο ότι θα κολλήσουν αν εκτεθούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Γι’αυτό συστήνεται αφενός επίσπευση στους εμβολιασμούς των μικρών παιδιών και αφετέρου εμβολιασμός με 1 δόση στους ενήλικες που είναι γεννημένοι μεταξύ 1970 και 1990 οπότε και γινόταν μόνον 1 δόση εμβολίου.

-Σύμφωνα με την έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων προέρχεται από παιδιά που ανήκουν στην κοινότητα των Ρομά γι’ αυτό και θα ήταν σκόπιμη η έγκαιρη παρέμβαση για τον αποκλεισμό της ασθένειας.

Ακούστε αναλυτικά τα όσα είπε ο κ. Κουτσοβίτης ο οποίος βέβαια εμφανίστηκε απολύτως καθησυχαστικός αφού όπως είπε «η κινητοποίηση είναι πολύ μεγάλη αυτή τη στιγμή» και συνέστησε ψυχραιμία.