ΑΘΗΝΑ. Γιατί ο Τσίπρας «βυθίζεται»; Ποιοί είναι οι ακροδεξιοί συνεργάτες του; Γιατί η Κυβέρνηση είναι χαμένη απο χέρι αν ακολουθήσει τον Μητσοτάκη σε φιλελεύθερες επενδυτικές επιλογές;

Στα ερωτήματα αυτά απαντά ο Τάκης Θεοδωρικάκος, στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα Real αναφέρει ότι «ο μύθος της ακλόνητης και ενιαίας κυβερνητικής πλειοψηφίας κατέρρευσε… Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκπροσωπεί το νέο προχωρώντας στην ανανέωση της Νέας Δημοκρατίας».

Ο μανιάτικής καταγωγής Πειραιώτης Τάκης Θεοδωρικάκος είναι η επιβεβαίωση του κανόνα ότι πίσω από έναν Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κρύβεται πάντα ένα αριστερός σύμβουλος. Είναι ο άνθρωπος που από την πρώτη στιγμή ανάδειξης του Κυριάκου Μητσοτάκη ως διαδόχου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και διεκδικητή της προεδρίας ήταν στο πλευρό του.
Είναι συνάμα και η προσωποποίηση της πιο δημιουργικής αντίφασης και αποδοτικής οξυμωρίας: «Μανιάτης, αριστερός, δεξί χέρι του Μητσοτάκη!»

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος γεννήθηκε το 1964 στον Πειραιά. Από τα νεανικά του χρόνια δραστηριοποιήθηκε έντονα στα πολιτικά κινήματα της νεολαίας μέσα από την ΚΝΕ, της οποίας υπήρξε Γραμματέας την περίοδο 1990- 1991.
Τη 10ετία του ’90 συνέχισε την πολιτική και κοινωνική του δραστηριότητα στο χώρο της Αυτοδιοίκησης ως εκλεγμένος Νομαρχιακός Σύμβουλος και Αντινομάρχης Πειραιά. Απόφοιτος της Ιωνιδείου Προτύπου Σχολής, σπούδασε Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Συνεργάστηκε σε θέματα πολιτικής επικοινωνίας με τον Κώστα Λαλιώτη για την προβολή των περιφερειακών προγραμμάτων του ΥΠΕΧΩΔΕ (1997-1999) και στο ΠΑΣΟΚ (2001-2003). Από το 2004 είναι πρόεδρος της εταιρείας ερευνών και δημοσκοπήσεων GPO. Με αυτή την ιδιότητα έχει την επιστημονική εποπτεία της διεξαγωγής, ανάλυσης και παρουσίασης των κεντρικών πολιτικών ερευνών της GPO στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Στους Λάκωνες που συνωστίζονται στα πολιτικά γραφεία έγινε περισσότερο γνωστός όταν συμβούλευε υποψήφιους του κόμματος που διεκδικούσαν είτε βουλευτικές, είτε νομαρχιακές έδρες.

Όπως γράφουν πολιτικοί συντάκτες των Αθηνών «η επιλογή του άλλοτε «κνίτη» Τάκη Θεοδωρικάκου, ενός προσώπου που επί πολλά χρόνια ερευνούσε τις διαθέσεις της κοινής γνώμης και παρουσίαζε δημοσκοπήσεις της εταιρείας του, της GPO, να βρεθεί δίπλα στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ξάφνιασε πολλούς.

Ο 52χρονος Πειραιώτης που διετέλεσε γραμματέας της ΚΝΕ τη φορτισμένη περίοδο 1990-1991, είναι από τους πιο έμπιστους και στενούς συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη. Η συμπόρευσή τους ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη για τους μυημένους στα «γαλάζια» παρασκήνια. Εξάλλου ο πρόεδρος της ΝΔ διατηρούσε με τον δημοσκόπο - επικοινωνιολόγο καλή προσωπική σχέση και υπήρχε επικοινωνία καιρό.

Πρόσωπο που η πλειονότητα των πολιτών θυμάται δίπλα σε ισχυρά πρόσωπα του ΠαΣοΚ την εποχή της παντοκρατορίας του, καθώς είχε πολιτική σχέση με την Κεντροαριστερά μετά το ΚΚΕ. Αρκετά χρόνια ήταν δίπλα στον Κώστα Λαλιώτη και διετέλεσε συνεργάτης επικοινωνίας του όταν ήταν υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και διευθυντής του Γραφείου Τύπου του ΠαΣοΚ όσο καιρό ήταν ο πολυμήχανος Αρκάς γραμματέας του κόμματος.

Ο ρώσος επαναστάτης, συγγραφέας και εκ των θεωρητικών του σοσιαλισμού Γκεόργκι Πλεχάνοφ έγραψε ότι «η ιστορία αναζητά τα πρόσωπα που θα εκφράσουν την εποχή τους και τις ανάγκες της». Η εφαρμογή της φράσης Πλεχάνοφ εντοπίζεται ουσιαστικά από τον κ. Θεοδωρικάκο στον πρόεδρο της ΝΔ».

«Ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι ο κατάλληλος άνθρωπος την κατάλληλη στιγμή για την Ελλάδα» είπε προ ημερών στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση (Action24) ως σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη. Ηταν μια κίνηση που τον έφερε στο... φως καθώς οι περισσότεροι στενοί συνεργάτες άλλων προέδρων επέλεγαν να μένουν στη... σκιά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Από οικογένεια κομμουνιστών μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού, ένα από τα επιχειρήματά του είναι ότι τον συγκίνησε όταν ο κ. Μητσοτάκης είπε στο συνέδριο πως δεν τον ενδιαφέρει από ποια πλευρά του εμφυλίου ήταν οι γονείς μας.

Μόνο που πολλές πινελιές στους λόγους του προέδρου της ΝΔ τις βάζει ο ίδιος ο κ. Θεοδωρικάκος. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές ομιλίες του κ. Μητσοτάκη έχουν κεντροαριστερό άρωμα και φράσεις-κλειδιά που συνήθως ακούει κανείς από έναν κεντροαριστερό πολιτικό.

Στο πρόσφατο 10ο συνέδριο της ΝΔ το κεντρικό σύνθημα ήταν «Συμφωνία αλήθειας» που λέγεται ότι είχε τη «σφραγίδα Θεοδωρικάκου», ενώ για τους γνώστες των κειμένων του Λένιν είναι το αντίθετο από την ιστορική του φράση «αλήθεια είναι ό,τι συμφέρει τον λαό».

Εργασιομανής, βρίσκεται από πολύ νωρίς το πρωί ως αργά το βράδυ στα γραφεία του κόμματος επί της Λ. Συγγρού και έχει λόγο και ρόλο σε όσα αφορούν την επικοινωνιακή πολιτική και στρατηγική του προέδρου της ΝΔ.

Η συνεργασία με τον κ. Μητσοτάκη άρχισε κατά την έναρξη της μακράς εσωκομματικής προεκλογικής περιόδου, με τον κ. Θεοδωρικάκο να έχει κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση της εκλογικής του στρατηγικής.

Ο ίδιος δικαιολογεί τη συμπόρευσή του με τον κ. Μητσοτάκη διότι, όπως λέει, τον ξεχώρισε από τους άλλους πολιτικούς, τον είδε ως άλλη πρόταση για την Ελλάδα και τον έπεισε πως έχει όραμα και σχέδιο για την Ελλάδα και πιστεύει στην αξιοκρατία, στην αριστεία. «Από διαφορετικές αφετηρίες συναντηθήκαμε σε έναν χώρο δημιουργικών ιδεών. Ο Κυριάκος υπερβαίνει τα όρια της ΝΔ γιατί απευθύνεται στους ανθρώπους του μέτρου, της λογικής, στους ανθρώπους που θέλουν να πάνε μπροστά τη χώρα».

Το τελευταίο διάστημα ο Τάκης Θεοδωρικάκος έχει αναλάβει και ρόλο στη διαμόρφωση του δημόσιου λόγου της Ν.Δ. Πυκνώνει τις εμφανίσεις του με κομβική την συνέντευξή του στην εφημερίδα Real όπου ματαξύ άλλων και με ένα σύνθετο λόγο αναλυτή – πολιτικού κρεμάει τα μανταλάκια τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση Συριζανελ με μια αφοπλιστική λεκτική απλούστευση που ενώ κρύβει μέσα της όλο το στρατηγικό focus της Ν.Δ. φτάνει εύκολα και αποδοτικά στον πολίτη.

Με μανιάτικη λιτότητα στο επιχείρημα, αλλά με βάθος ιδεολογικοπολιτικής ανάλυσης και απόλυτη ψυχρότητα στη θέα του στόχου αναφέρει μεταξύ άλλων:
« Ο Τσίπρας πατούσε πάντα σε δύο βάρκες και τώρα που αυτές άνοιξαν έχει πέσει στο νερό…»
« Αν ο Τσίπρας θέλει να ανταγωνιστεί τον Μητσοτάκη στο πεδίο των επενδύσεων και της ιδιωτικής οικονομίας είναι χαμένος από χέρι…»
« Η Κυβέρνηση έχει δεσμεύσει τη χώρα με μνημονιακές υποχρεώσεςι πολύ σκληρής λιτότητας για πολλά χρόνια. Αυτό το γνωρίζει ο ελληνικός λαός…»
« Όποιος κάνει σκληρή κριτική στον κ. Τσίπρα, χαρακτηρίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου ακροδεξιός. Ακροδεξιά στελέχη η Ν.Δ. δεν έχει. Έχει, όμως, η Κυβέρνηση!»
« Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι ο πρόεδρος των μηχανισμών, εκπροσωπεί μια νέα αντίληψη συμμετοχής των πολιτών στην πολιτική…»

Δεν είναι τυχαίο ότι η εμφάνιση του Τάκη Θεοδωρικάκου, μπροστά από τους φακούς της ενημέρωσης έρχεται την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να αποτινάξει από πάνω του κάθε ίχνος ακροδεξιάς ρετσινιάς και να αποκτήσει κεντρώα υφή τόσο ο λόγος του όσο και η αύρα των συνεργατών του.
Η συγκεκριμένη τακτική δεν αποκλείεται να αποδώσει και μάλιστα άμεσα καρπούς στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την ανοχή του Άδωνη Γεωργιάδη και των συν αυτώ «σκουρόχρωμων» δεξιών. Στη Λακωνία όμως ενδέχεται αυτή η μεταστροφή – αν ποτέ γίνει αντιληπτή – να ωθήσει ψηφοφόρους σε πιο δεξιές ρητορικές. Εκτός και αν αναλάβει την Λακωνία «προσωπικά» ο Άδωνης Γεωργιάδης.