ΓΥΘΕΙΟ. Το Επιμελητήριο Λακωνίας είναι ο ανώτατος Φορέας εκπροσώπησης των Εμπόρων, των Επαγγελματιών, των Μεταποιητών και των Εξαγωγέων της Λακωνίας. Το Επιμελητήριο αποτελεί πυλώνα του Νομού και από τις εκλογές του Δεκεμβρίου θα πρέπει να βγει ακόμα πιο ενισχυμένο και διεκδικητικό.

Μετά από 6 χρόνια, τον Δεκέμβριο 2017, θα πραγματοποιηθούν εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Τελευταία φορά που έγιναν εκλογές για την ανάδειξη Δ. Σ. ήταν το 2011. Έκτοτε η Διοίκηση παραμένει λόγω παρατάσεων της θητείας της. Τον Νοέμβριο του 2015 έγινε αλλαγή προέδρου λόγω αποχώρησης του εκλεγμένου από το Δ. Σ. προέδρου Κώστα Πανδή. Τον διαδέχθηκε μετά από εκλογή της το μέλος του Δ. Σ. Βασιλική Δερτιλή η οποία μετέχει στο Επιμελητήριο ως επιχειρηματίας στον Τομέα των Φωτοβολταϊκών.

Κάνοντας μια αναδρομή, με αφορμή τις εκλογές, θα εντοπίσει κανείς την προσπάθεια του τότε προέδρου κ. Πανδή και των στενών συνεργατών του έτσι ώστε οι κομματικές επιρροές και υπαγορεύσεις να μείνουν έξω από το Επιμελητήριο. Εν πολλοίς το κατάφερε. Εν τω μεταξύ ατονούσε και το ενδιαφέρον του πολιτικού κόσμου για τα Επιμελητηριακά πράγματα.

Η οικονομική κατάσταση του Επιμελητηρίου σήμερα είναι σχετικά καλή, και πολύ καλύτερη από άλλα Επιμελητήρια. Υπολογίζεται ότι έχει Ταμείο 200.000€ αφού ακόμα και μετά το «κούρεμα» από την Τρόϊκα αλλά και τη μείωση εσόδων από εισφορές κατορθώνει να υπερέχει έναντι άλλων Επιμελητηρίων της χώρας. Τα έσοδα του Επιμελητηρίου προέρχονται από συνδρομές μελών και από το ΓΕΜΗ. Η μη υποχρεωτική συνδρομή και η καχεξία της αγοράς στη Λακωνία έχει μειώσει τα έσοδα αλλά και τα ταμειακώς ενημερωμένα μέλη.

Οι εκλογές για την ανάδειξη του Δ.Σ. θα γίνουν 1, 2 και 3 Δεκεμβρίου 2017 σε Σπάρτη, Μολάους και Γύθειο αντίστοιχα. Στήνονται τόσες κάλπες ανά πόλη, όσοι οι κλάδοι (4) που εκπροσωπούνται. Ο Εξαγωγικός όπου το Επιμελητήριο προτείνει εκλογή 1 έδρας, Εμπορίας 7 έδρες, Μεταποίησης 6 έδρες και Υπηρεσιών 7 έδρες. Τον τελικό αριθμό εδρών ανά κλάδο τον ορίζει το Υπουργείο.

Στις εκλογές του Δεκεμβρίου η σημερινή πρόεδρος Βασιλική Δερτιλή φαίνεται να μην προτίθεται να παρουσιάσει ψηφοδέλτιο. Άλλωστε ανέλαβε την προεδρία με την προοπτική μίας θητείας, της τρέχουσας. Αυτό βέβαια δεν της στερεί το δικαίωμα, αν το επιθυμεί και μπορεί να διεκδικήσει την πλειοψηφία στο Δ. Σ. Ωστόσο η συγκρότηση και δεύτερου αξιόμαχου ψηφοδελτίου αυτή την ώρα κρίνεται δύσκολη υπόθεση. Αυτός που είναι βέβαιον ότι θα ηγηθεί ψηφοδελτίου είναι ο σημερινός Α’ αντιπρόεδρος του Δ. Σ. Γιάννης Παναρίτης, επαγγελματίας από τους Μολάους. Δείχνει πυγμή και κινητικότητα σε θέματα του Επιμελητηρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του notospress.gr το στοίχημα που θέτει ο Γιάννης Παναρίτης είναι να στηριχθούν οι εξαγωγές που αξιοποιούν και τον πρωτογενής παραγωγικό τομέα της Λακωνίας και ταυτόχρονα να θωρακιστούν οι επαγγελματίες και επιχειρηματίες κάθε κλάδου από το άδικο φορολογικό σύστημα από όπου και αν αυτό επιβάλλεται. Οι αντιδράσεις του Επιμελητηρίου θα είναι σθεναρές στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων και του ρόλου του.
«Πρόκειται για ένα ψηφοδέλτιο ενωτικό και πολυσυλλεκτικό με εκπροσώπηση σε αυτό του συνόλου των φορέων που συμμετέχουν στο Επιμελητήριο» αναφέρουν συνεργάτες του Γ. Παναρίτη. «Δεν έχει καμία απολύτως σύνδεση ή υπόγεια διασύνδεση με πολιτικούς ή κομματικούς χώρους και ποτέ δεν θα υπάρξει τέτοια χροιά στη Διοίκηση του Επιμελητηρίου».

Ένα από τα θέματα που αντιμετωπίζει το Επιμελητήριο και πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα Διοίκηση που θα αναδειχθεί τον Δεκέμβριο είναι το μειωμένο προσωπικό, αφού μόνο με 2 υπαλλήλους ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις έναντι των μελών του. Επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι σημαντικός αριθμός μελών δεν έχουν τακτοποιήσει τις ταμειακές εκκρεμότητες (και μάλιστα αν δεν το πράξουν έως τις 23 Οκτωβρίου δεν θα έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν). Η υποβολή αιτήσεων υποψηφιοτήτων λήγει την 1η Νοεμβρίου, δηλαδή έναν μήνα πριν τις εκλογές.

Ο Γιάννης Παναρίτης που θεωρείται βέβαιος υποψήφιος και επικεφαλής ψηφοδελτίου είναι 58 ετών, οικογενειάρχης με 3 θυγατέρες, ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων με έδρα στους Μολάους.