Γράφει ο Χρόνης Πολυχρονίου

Παρακολουθώ με κατάπληξη το πιο πετυχημένο ταξίδι Έλληνα Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Πολλά πράγματα έρχονται στο μυαλό μου, μερικά εκ των οποίων θα προσπαθήσω να βάλω σε σειρά, ενοποιόν σας, πέρα και έξω από την δημοσιογραφική παρουσίαση.

Καταρχήν πως γίνεται να μην ενοχλούνται αλλά αντίθετα να θέλγονται οι Αμερικανοί, εκεί στη μήτρα του παγκόσμιου καπιταλισμού, από την παρουσία ενός, ‘όνομα και πράγμα’ Αριστερού Ευρωπαίου ηγέτη Έλληνα Πρωθυπουργού. Αντίθετα, πως γίνεται να ενοχλούνται μετά βδελυγμίας, αρκετοί Έλληνες ‘δεξιοί’ βασικά ψηφοφόροι για την Αριστερή του ταυτότητα. Εδώ υπάρχει κάτι στρεβλό. Μήπως πρέπει όλοι οι Έλληνες να ξαναδούν από την αρχή τον Αλέξη με περισσότερη κατανόηση και συμπάθεια?

Καταγράψαμε το καλοκαίρι στην Ελλάδα την άποψη των Ελλήνων ομογενών για τον Τσίπρα και την Κυβέρνηση του. Αναφανδόν μαζί του. Σήμερα βλέπουμε το σύνολο της Ελληνικής ομογένειας της Αμερικής να δέχονται, να πιστοποιούν και να στηρίζουν την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα. Αυτό που ο Έλληνας Πρωθυπουργός περιέγραψε ως, GREEK COMEBACK. Είναι οι πρώτοι, οι Έλληνες ομογενείς, που μπορούν να περηφανεύονται ξανά για την καταγωγή τους, επτά χρόνια μετά. Αν ήμουν Τσίπρας, με την επιστροφή μου στην Ελλάδα, θα επιβεβαίωνα αυτή την σχέση, δίνοντάς τους αμέσως την δυνατότητα να ψηφίζουν. Τουλάχιστον αρχικά σε αυτούς που διαθέτουν ΑΤ και ΑΦΜ πληρώνοντας φόρους.

Αυτόν τον καθαρό διάδρομο αισιοδοξίας για το μέλλον, αυτή την προοπτική ότι μια νέα Ελλάδα οικοδομείται, την έχουμε αντιληφθεί εδώ στην χώρα μας ? Όχι διότι ακόμη έχουμε χρέη, πρέπει συνεχώς να πληρώνουμε και δεν έχουμε ακόμη αρκετά χρήματα να σπαταλήσουμε. Πολλοί μάλιστα είναι και άνεργοι. Έχει καμιά σημασία τι έφταιξε για αυτή μας την κατάσταση και ποιος ευθύνεται για αυτήν? Μήπως έφταιξε ετούτος ο ‘μικρός’? Ίσως δεν έχει σημασία αφού … όλοι ίδιοι είναι? Μήπως ο Τσίπρας καπετάνεψε καλλίτερα το σκάφος της Ελλάδας και μας έβαλε ξανά στο … λιμάνι? Τι προσόντα πια του βρίσκουν όλοι αυτοί οι ξένοι ηγέτες που τον σέβονται και τον εκτιμούν? Μήπως αλήθεια στις επόμενες εκλογές πρέπει να τολμήσουμε να δοκιμάσουμε έναν άλλο ηγέτη, ας πούμε τον… Μητσοτάκη? Είναι μερικές σκέψεις μου, άναρχα διατυπωμένες.

Πολλά θα δούμε και θα διαβάσουμε αυτές τις ημέρες δημοσιογραφικά, όπως τα ΜΜΕ θα μας τα παρουσιάσουν, για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Ο καθένας θα βγάλει τα συμπεράσματά του. Η Αντιπολίτευση βέβαια, αποσβολωμένη, θα σκίσει τα ρούχα της, διότι βλέπει ότι το παιχνίδι για αυτήν σιγά σιγά χάνεται και θα μένει πάντα έκθετη και εκτεθειμένη με τον πυρσό … στο χέρι. Ο λόγος. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται τελικά ότι ο κοινωνικός και οικονομικός χώρος ξαναγεννιέται στην Ελλάδα, σε νέες και ισχυρές βάσεις. Έτσι θα αναγεννηθεί και ο πολιτικός χώρος και την κατάλληλη στιγμή θα δώσει για μια ακόμη φορά την εμπιστοσύνη του και την ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να συνεχίσει.

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr