Με μικρότερη παραγωγή, υγιή σταφύλια και σπουδαία φαινολική ωριμότητα απάντησαν οι ελληνικοί αμπελώνες στον ψυχρό χειμώνα, το θερμό καλοκαίρι και την παρατεταμένη ανομβρία της φετινής χρονιάς.
Οι ελληνικές ποικιλίες, προσαρμοσμένες καλά στις συνθήκες των περιοχών όπου φύονται, μπόρεσαν να αντισταθούν στις κλιματολογικές συνθήκες της εσοδείας 2017, που χαρακτηρίστηκαν περισσότερο από κάθε άλλη φορά από τις αλλαγές που φέρνει η νέα κλιματική πραγματικότητα: πιο ακραίες θερμοκρασίες και λιγότερες βροχοπτώσεις ειδικά το καλοκαίρι.

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) χαρακτηρίζει την εσοδεία μία από τις καλύτερες για τις μεγάλες αμπελουργικές ζώνες της χώρας μας, τη Νεμέα, τη Μαντινεία, τη Νάουσα, ενώ τονίζει ότι οι ιδιαίτερα μικρές αποδόσεις οδήγησαν σε σημαντική αύξηση των τιμών σταφυλιού από 10% έως 15% στις περισσότερες περιοχές.

Συγκεκριμένα για την περιοχή της Λακωνίας, σύμφωνα με την ΕΔΟΑΟ οι μέτριες βροχοπτώσεις και οι παρατεταμένοι από την αρχή του καλοκαιριού καύσωνες επηρέασαν τις αποδόσεις των αμπελώνων. Παρατηρήθηκε μείωση 25% στην ποσότητα συγκριτικά με την περσινή χρονιά, με την ποιότητα όμως να αναμένεται πολύ καλή με καλές οξύτητες.

Πηγή: agronews.gr