ΛΑΚΩΝΙΑ. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Σπάρτη. Παγκόσμια Πόλη» και των εκδηλώσεών του για τη γαστρονομία της περιοχής μας, ο αρτοποιός Νίκος Μάζης στον Πολυχώρο του Νερόμυλου στις Αμύκλες παρουσίασε την ιστορία και την ταυτότητα της αρτοποιίας, την εξέλιξή της ανά τους αιώνες αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των αρτοποιών σήμερα.

Το Notospress, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Άρτου στην οποία η Διεθνής Ένωση Αρτοποιών και Ζαχαροπλαστών δίνει κεντρικό σύνθημα «Φτιάξτε ψωμί μόνοι σας ή αγοράστε το από τον φούρνο της γειτονιάς σας» αναδημοσιεύει το video από τις «Γαστρονομικές αποκαλύψεις» δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα όσα είπε ο κ. Μάζης.

Ο φούρνος της γειτονιάς, είπε ο κ. Μάζης, αποτελεί σημείο αναφοράς για την ελληνική κοινωνία. Σήμερα, βιώνει έναν «νομοθετικό» πόλεμο αφού, τηρώντας πολυνομοσχέδια που γίνονται νόμοι και του Ελληνικού Κράτους, super market και πολυκαταστήματα χρησιμοποιώντας κατεψυγμένες ζύμες πωλούν κατεψυγμένο ψωμί που δικαιούνται να περιγράφουν ως φρεσκοψυμμένο. Οι αρτοποιοί όμως αντιστέκονται και επισημαίνουν ότι είναι οι μόνοι που παράγουν φρέσκο ζυμωμένο ψωμί. Μόνο οι φούρνοι της γειτονιάς ξέρουν και μπορούν να φτιάξουν φρέσκο ζυμωμένο ψωμί, αυτό το ψωμί που συνδέεται άμεσα με την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας, την κοινωνία, την καθημερινότητα και τη θρησκεία μας.

Δείτε την πολύ ενδιαφέρουσα αναφορά του Νίκου Μάζη στην ιστορία του άρτου και τη σύνδεσή του με τον πολιτισμό, τη θρησκεία και την ιστορία μας μετά το 31ο λεπτό.