«Στα ψιλά» διότι ψηφίστηκε μαζί με την νομοθετική ρύθμιση για το δικαίωμα αλλαγής φύλου από τα 15 έτη, πέρασε η τροπολογία για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης με 248 ναι από τη Βουλή την Τρίτη το μεσημέρι.

Η εν λόγω τροπολογία ήρθε να ικανοποιήσει αίτημα της Ένωσης για κατοχύρωσή της. Πιο αναλυτικά, το 1986, το Εφετείο Ξάνθης αρνήθηκε να αναγνωρίσει την Τουρκική Ένωση Ξάνθης με αποτέλεσμα η διοίκηση του συλλόγου να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο Άρειος Πάγος εξέδωσε δύο απορριπτικές αποφάσεις υποστηρίζοντας ότι η διάλυση του σωματείου δεν παραβιάζει τις διατάξεις του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και «είναι θεμιτή η εν λόγω διάλυση για την προάσπιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, καθώς και για τη διασφάλιση της ειρηνικής συμβίωσης του χριστιανικού και μουσουλμανικού πληθυσμού της Δυτικής Θράκης». Το ΕΔΑΔ όμως, με απόφασή του το 2008, δικαίωσε την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» αποφαινόμενο ότι το ελληνικό κράτος με την απόφαση αναστολής λειτουργίας της παραβίασε το άρθρο 11 της Σύμβασης για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, συγκεκριμένα την ελευθερία του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι.

Η τροπολογία που ψηφίστηκε θεωρητικά έχει σκοπό απλώς να επιτρέψει στον συγκεκριμένο και σε οποιονδήποτε άλλο σύλλογο δικαιώνεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις του (όπως στην περίπτωση της ΤΕΞ) να επανέρχεται στην ελληνική έννομη τάξη, χωρίς τη δέσμευση ότι θα υπάρξει άμεση συμμόρφωση της χώρας για τη χρήση του όρου.
Πρακτικά βέβαια, η τροπολογία αναγνωρίζει την ύπαρξη της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης». Σε αυτήν σημειώνεται ότι η επαναφορά στα εθνικά δικαστήρια θα μπορεί να γίνεται «με την επιφύλαξη και τους περιορισμούς που προβλέπονται στις επιμέρους διατάξεις της ΕΣΔΑ και τις διεθνείς συνθήκες, περί προστασίας της εθνικής ασφάλειας, της δημόσιας τάξης, της πρόληψης του εγκλήματος, της προστασίας της υγείας ή ηθικής και της προστασίας των δικαιωμάτων και ελευθεριών τρίτων», επισήμανση που θεωρήθηκε εξαιρετικά περιοριστική και γι’ αυτό καταψηφίστηκε από τους 4 μειονοτικούς Βουλευτές της Θράκης (3 ΣΥΡΙΖΑ και 1 ΔΗΣΥ).

Παρά τις δικές τους αντιδράσεις πάντως η τροπολογία υπερψηφίστηκε από 248 βουλευτές συμπεριλμβανομένων και των 3 Λακώνων Σταύρου Αραχωβίτη, Θανάση Δαβάκη και Λεωνίδα Γρηγοράκου ενώ καταψηφίστηκε από 39 βουλευτές συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών του Κ.Κ.Ε, της Χ.Α., της Ένωσης Κεντρώων, των μειονοτικών Μουσταφά, Ζεϊμπέκ, Καρά Γιουσούφ και Αχμέτ αλλά και της Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κασιμάτη.