ΣΠΑΡΤΗ. Τη μεγάλη καθυστέρηση της έγκρισης χρηματοδότησης από Κοινοτικούς Πόρους του έργου αποκατάστασης του πρώην αρχοντικού Ματάλα (Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Σπάρτης) έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας και π. υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Θανάσης Δαβάκης, με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον αρμόδιο υπουργό, κ. Πάνο Καμμένο.

Στην ερώτηση του κ. Δαβάκη σημειώνεται ότι το κτίριο, που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο, λόγω της παλαιότητας του και παρά τις αξιέπαινες προσπάθειες που έχει καταβάλει το προσωπικό του ΚΕΕΜ Σπάρτης, αντιμετωπίζει πληθώρα προβλημάτων και, ως εκ τούτου, χρήζει εκτεταμένων παρεμβάσεων. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει καταβάλλει πολλές προσπάθειες ώστε η ανακατασκευή του κτιρίου να καλυφθεί από κοινοτικούς πόρους, δυστυχώς χωρίς μέχρι στιγμής αποτέλεσμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μάρτιο του 2014 κατατέθηκε από το ΓΕΣ ο φάκελος με την πλήρη μελέτη δημοπράτησης και με συνολικό κόστος που δεν υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ με σκοπό την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ 2007-2013.

Παρά το σχετικά μικρό κόστος του, το έργο παραμένει εκτός χρηματοδότησης. Ο κ. Δαβάκης στην σχετική ερώτησή του ζητά να μάθει «ποια ήταν η τύχη της πρότασης που κατατέθηκε από το ΓΕΣ, για χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ 2007 – 2013», «σε περίπτωση μη ένταξής του ποιοι ήταν οι λόγοι της μη επιλογής του» και «σε ποιες ενέργειες έχει προβεί προκειμένου να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020».