Ο Οκτώβριος είναι ο μήνα ευαισθητοποίησης στον καρκίνο του μαστού. Στόχος των πολλών δράσεων που υλοποιούνται σε όλη τη διάρκεια του μήνα είναι η ενημέρωση και η ενεργοποίηση, κυρίως των γυναικών, σε ό,τι σχετίζεται με την πρόληψη αυτής της νόσου η οποία συνήθως, όσο νωρίτερα διαγνωσθεί, τόσο καλύτερα, ταχύτερα και περισσότερο ανώδυνα θεραπεύεται.

Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης, η εταιρεία Medline διοργανώνει κάθε χρόνο διαγωνισμό φωτογραφίας για επαγγελματίες υγείας με τίτλο «Pink glove photo competition» (σ.σ. Διαγωνισμός φωτογραφίας «Ροζ γάντι»).
Οι ενδιαφερόμενοι στέλνουν τη συμμετοχή τους στο λογαριασμό της Medline στο facebook, οι φωτογραφίες τους αναρτώνται και ψηφίζονται από το κοινό για χρονικό διάστημα μίας εβδομάδας. Η φωτογραφία που συγκεντρώνει τα περισσότερα Like επιτρέπει στον εμπνευστή και δημιουργό της να πραγματοποιήσει μια δωρεά, με πόρους της Medline, στο όνομά του σε έναν φορέα, οργανισμό, σύλλογο που σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού.
Περσινή νικήτρια του διαγωνισμού με μια φωτογραφία που συγκέντρωσε περισσότερα από 6.000like η κλινική Bofill στην Ισπανία. Η φωτογραφία (Νο1) είχε μήνυμα «Είμαι ζωντανή και θέλω να συνεχίσω να νιώθω ζωντανή!».

Φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά στο διαγωνισμό συμμετέχει για την Ελλάδα η Dr Νατάσα Παζαΐτη, χειρούργος ειδικευμένη στην ογκολογική επανορθωτική χειρουργική μαστού με μια φωτογραφία (Νο2) με τίτλο «Feel the (g)love» (σ.σ. Νιώσε (το γάντι) την αγάπη) και μήνυμα την σημασία της προληπτικής εξέτασης και της φροντίδας του ειδικευμένου προσωπικού: «Η εξέταση είναι ο ασφαλέστερος τρόπος καταπολέμησης του καρκίνου του μαστού. Αν και στην εξέταση δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, για πολλές γυναίκες αποτελεί μια τρομακτική διαδικασία και ο έλεγχος μια δύσκολη απόφαση. Το να παραμένεις υγιής είναι μια πράξη στοργής. Άσε λοιπόν τον εαυτό σου στα καλύτερα χέρια. Και νιώσε (το γάντι) την αγάπη.

Από την Ελλάδα όμως υπάρχει και δεύτερη συμμετοχή με όνομα «Despina Katsochi-akos» (Νο3) με μήνυμα πως η «Πρόληψη είναι τρόπος ζωής». «Στόχος και αποστολή μας είναι να εκπαιδεύσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό γιατί, όπως έλεγε και ο Ιπποκράτης, «Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία».

Στις συμμετοχές που ξεχωρίσαμε φέτος αυτή της Πορτογαλίας (Νο4) με τίτλο «Ζωή υπό κατασκευή» και μήνυμα «Αυτή η εικόνα προοπτική τη ζωή μετά τον κυκλώνα... αντιπροσωπεύει το βλέμμα μπροστά, τον αγώνα και τη νίκη κάθε βήμα, χωρίς προκατάληψη...», της Ιταλίας (Νο5) με το μήνυμα «Γυναίκα είναι… ποτέ δεν ξέρει πόσο δυνατή είναι ώσπου η δύναμη είναι η μόνη επιλογή που έχει». Αξιόλογες επίσης συμμετοχές αυτές της Ισπανίας (Νο6) με τίτλο «Νιώστε την αυγή» και της Πορτογαλίας (Νο7) με τίτλο «Φροντίδα ροζ χεριών».