ΣΠΑΡΤΗ. Σήμερα Τετάρτη 11 Οκτωβρίου τοποθετείται στον αύλειο χώρο του 5ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο. Το Πλανητάριο θα παραμείνει στη Σπάρτη για τρεις ημέρες.
Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα Τετάρτη στις 19.00 θα δοθεί διάλεξη και θα ακολουθήσει συζήτηση στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου σχετικά με το ηλιακό σύστημα και την ερασιτεχνική αστρονομία. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία, αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, να παρατηρήσουν με τηλεσκόπιο τον νυκτερινό ουρανό και την επιφάνεια της Σελήνης, να εντοπίσουν τον πλανήτη Κρόνο με τους δακτυλίους του, ο οποίος αυτή την περίοδο είναι ορατός από την περιοχή μας, και να αναγνωρίσουν τους αστερισμούς με green laser. Την εκδήλωση που έχει ελεύθερη είσοδο μπορούν να παρακολουθήσουν παιδιά, εκπαιδευτικοί και γονείς.

Για αύριο Πέμπτη 12 Οκτωβρίου το απόγευμα στις 19.00 έχει προγραμματιστεί δωρεάν προβολή της πλανηταριακής παράστασης «Από τη Γη στο Σύμπαν», αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης –οι οποίοι μπορούν να έχουν μαζί τους και ένα/μία συνοδό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω προβολή έχει μεταγλωττιστεί σε 24 γλώσσες και προβάλλεται ήδη σε πάνω από 700 πλανητάρια, παγκοσμίως. Οι συμμετέχοντες, μετά το τέλος της προβολής θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τον νυχτερινό ουρανό με τηλεσκόπιο και να εστιάσουν σε αστρικά σώματα.

Υπενθυμίζεται ότι το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο βρίσκεται υπό την εποπτεία του Νικόλαου Ματσόπουλου, αστρονόμου –πλέον των τεσσάρων δεκαετιών- του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.