Νόμος του κράτους είναι πλέον το ν/σ «Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου – Εθνικός Μηχανισμός Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού», του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο προκάλεσε έντονες συζητήσεις αλλά και αντιπαράθεση κορυφής στη Βουλή.

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 285 βουλευτές: Το ν/σ υπερψηφίστηκε επί της αρχής από 171 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΔΗΣΥ, Ποτάμι) συμπεριλαμβανομένου του Λάκωνα Βουλευτή Σταύρου Αραχωβίτη και καταψηφίστηκε από 114 (ΝΔ, ΧΑ, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων) μεταξύ των οποίων και ο Λάκωνας Βουλευτής Θανάσης Δαβάκης.

Το επίμαχο άρθρο 3 που δίνει το δικαίωμα νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου από τα 15 υπερψηφίστηκε από 148 βουλευτές και καταψηφίστηκε από 124 , ενώ παρών δήλωσαν 13 βουλευτές (ΔΗΣΥ), μεταξύ των οποίων και ο Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Κατά στο άρθρο 3 ψήφισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργία Γεννιά, ενώ απουσίαζαν Μάρκος Μπόλαρης, Γιώργος Μιχελογιαννάκης και Τάσος Κουράκης (ήταν ασθενής). Κατά ψήφισαν και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ πλην του Κώστα Ζουράρι που ψήφισε «ναι», ενώ πλην των 140 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ ψήφισαν ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και οι έξι βουλευτές του Ποταμιού.