Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) που μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας ανιχνεύθηκαν μικρές ποσότητες ραδιενέργειας το χρονικό διάστημα μεταξύ 27 Σεπτεμβρίου και 5 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ποσότητες αυτές είναι εξαιρετικά μικρές (κάτω των πέντε χιλιοστών του μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο αέρα (mBq/m3)) και δεν ενέχουν τον παραμικρό κίνδυνο για την υγεία ή για το περιβάλλον. Κατά συνέπεια δεν απαιτείται η λήψη οποιουδήποτε μέτρου προστασίας.

Το εντυπωσιακό με τις μετρήσεις είναι πως ενώ ανιχνεύονται ίχνη ρουθηνίου-106 που χρησιμοποιείται κυρίως στην ηλεκτρονική και την ηλεκτρολογία, δεν μπορεί να εντοπιστεί η πηγή του. Μάλιστα, αντίστοιχες μετρήσεις τις τελευταίες ημέρες σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Σλοβενία έχουν παρόμοια ευρήματα.

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας πάντως συνεχίζει τη διερεύνηση διότι, όπως σημειώνει, «τα μη αναμενόμενα ευρήματα, αν και δεν έχουν καμία ραδιολογική σημασία, πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω για να εξακριβωθεί η πηγή προέλευσής τους». Παράλληλα, διαβίβασε τα ευρήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ενώ οι μετρήσεις στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας συνεχίζονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στη χώρα μας ελέγχονται σε συνεχή και συστηματική βάση μέσω του εθνικού τηλεμετρικού δικτύου, το οποίο λειτουργεί από το 2000. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι διαθέσιμα στον διαδικτυακό τόπο της ΕΕΑΕ (www.eeae.gr) όπου επίσης υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης με το ευρωπαϊκό δίκτυο EURDEP για τον έλεγχο των επιπέδων ραδιενέργειας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.