ΣΠΑΡΤΗ. Έχουν περάσει περισσότερα από 25 χρόνια από τότε που μια παρέα ποδηλατών- ιδρυτικά μέλη της Ποδηλατικής Ένωσης Παλαίμαχων Αθλητών έκαναν για πρώτη φορά τη διαδρομή Αθήνα- Σπάρτη καλύπτοντας με το ποδήλατο 257 χλμ και κάνοντας την αρχή για την καθιέρωση του μεγαλύτερου ποδηλατικού θεσμού στην ερασιτεχνική αγωνιστική ποδηλασία!

Η φετινή 29η Σπαρτακιάδα σημειώνει ρεκόρ συμμετοχών, συμμετέχουν 350 ποδηλάτες, μεταξύ των οποίων πανελληνιονίκες, βαλκανιονίκες, πρωταθλητες που έχουν ξεχωρίσει σε διεθνείς διοργανώσεις αλλά και ένα σημαντικός αριθμός αθλητών από άλλες χώρες. Πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση της Ποδηλατικής Ένωσης Παλαιμάχων Αθλητών (Π.Ε.Π.Α.), του Νομικού προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου και τελείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας.

Οι συνεχώς αυξανόμενες συμμετοχές των τελευταίων ετών και οι απαιτήσεις της διαδρομής των 257 χιλιομέτρων, που περνά από την Κόρινθο στην Π.Ε.Ο. Κορίνθου – Άργους, η ανάβαση του Αχλαδόκαμπου και τέλος η διαδρομή Τρίπολη – Σπάρτη επιβάλλουν πέρα από την κατάλληλη προετοιμασία των αθλητών και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τους ποδηλάτες, που παρέχονται με τη βοήθεια της Ελληνικής Αστυνομίας, ιατρών, ασθενοφόρων, τοπικών φορέων και πολλών άλλων εθελοντών.

Η 29η Σπαρτακιάδα ξεκίνησε σήμερα Σάββατο στις 07.30 από το Καλλιμάρμαρο Στάδιο στην Αθήνα και ολοκληρώνεται στις 19.30 το απόγευμα στο άγαλμα του Λεωνίδα στη Σπάρτη.

Η σημερινή διοργάνωση θα κορυφωθεί στις 20.00 στην Κεντρική Πλατεία της Σπάρτης όπου θα πραγματοποιηθεί συναυλία από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σπάρτης και απονομή μεταλλίων στους συμμετέχοντες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σπαρτακιάδα λόγω του διαρκώς αυξούμενου εύρους της αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την πόλη της Σπάρτης με σημαντικές τουριστικές και οικονομικές πτυχές.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις της Σπαρτακιάδας βέβαια συνεχίζονται αύριο Κυριακή 8 Οκτωβρίου με τον καθιερωμένο ποδηλατικό αγώνα 21χλμ ατομικής χρονομέτρησης που θα ξεκινήσει στις 10.15 στα Γυμνάσια της Σπάρτης και θα ολοκληρωθεί στην Τ.Κ. Ξηροκαμπίου.

Επιπλέον, αύριο Κυριακή θα πραγματοποιηθούν σε συνδιοργάνωση με το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος και τον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου οι εξής εκδηλώσεις:
• 9:30π.μ. Τέλεση Μνημόσυνου υπέρ αναπαύσεων των ψυχών των ευεργετών της Δημοτικής Κοινότητας Φάριδος
• 9:50π.μ. Ομιλία για το έργο των ευεργετών
• 10:10π.μ. Αγώνας Δρόμου με τη συμμετοχή των παιδιών από τα σχολεία της Τ. Κ. Ξηροκαμπίου
• 11:00π.μ. Ποδηλατικός Αγώνας του Σπαρτιατικού Συλλόγου με συμμετοχή μαθητών και μαθητριών της περιοχής
• 11:30 Απονομή επάθλων

Φωτό αρχείου