ΣΠΑΡΤΗ. Ενδιαφέρον βρίσκει σύμφωνα με ανάρτησή του στο facebook ο Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης το εγχείρημα Thess Mall που λαμβάνει χώρα στη Θεσσαλονίκη πιλοτικά. Μάλιστα, η ανάρτηση συνοδεύεται από το σχόλιο «Μήπως να το σκεφτόμασταν και στη Σπάρτη;».

Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, η ιδέα του «mall» ξεκίνησε από την Αμερική. Εδώ και δεκαετίες, άνθρωποι συγκεντρώνονται σε μεγάλους κλειστούς χώρους που προσφέρουν ευκαιρίες για ψώνια, βόλτα, φαγητό, ποτό, ραντεβού, σινεμά και πολλά ακόμα. Το mall πέρασε στην Ευρώπη και αρκετά αργότερα στην Ελλάδα και έκανε προφανή στις περιοχές που λειτούργησε μια ουσιαστική ζημιά που προκαλεί: χτύπησε, ανελέητα αρχικά, τις μικρές τοπικές επιχειρήσεις. Η νέα τάση-ιδέα σχετικά με το concept του mall προσπαθεί να αναχαιτίσει αυτήν ακριβώς την αρνητική συνέπεια της λειτουργίας τους και ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη!

Τι είναι το Thess Mall
Πρόκειται για ένα ανοικτό εμπορικό κέντρο, που θα δημιουργηθεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με μήκος 700 μέτρα και πλάτος 150, στο οποίο θα μπορεί να βρει κανείς ο, τι μπορεί να βρει και σ’ ένα στεγασμένο εμπορικό.

Με συνθήματα όπως «Ισχύς εν τη ενώσει» και «Η καρδιά χτυπά στο κέντρο», ο εμπορικός σύλλογος σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης δημιουργούν σε κεντρικούς δρόμους ένα υπαίθριο Open Mall, στο οποίο θα συμμετάσχουν περισσότερες από 100 επιχειρήσεις, οι οποίες θα συνυπάρχουν σε κοινές δραστηριότητες κι εμπορικού τύπου ενέργειες, ώστε να αποκτήσει σάρκα και οστά η συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Η λειτουργία του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου Θεσσαλονίκης είχε αρχικά το 2015 πιλοτική λειτουργία. Σύμφωνα με τον συγκοινωνιολόγο, Σταύρο Κωνσταντινίδη, ο οποίος και εμπνεύστηκε την ιδέα, «θα χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία, ώστε να αναδειχθούν οι πολλές μορφές διάδοσης της επιχειρηματικότητας».

Βέβαια, πέραν της εμπορικής ανάπτυξης της περιοχής του κέντρου, οι πολίτες επωφελούνται και άλλων διευκολύνσεων, όπως ευδιάκριτες διαβάσεις πεζών με μηνύματα «κοίτα αριστερά – κοίτα δεξιά», υπόστεγα και σημεία ξεκούρασης που θα προστατεύουν τους πεζούς και από τα φυσικά φαινόμενα (βροχές, έντονη ηλιοφάνεια), καθώς και ειδικοί χώροι φροντίδας κατοικίδιων.

Για τη σωστή πληροφόρηση των καταναλωτών – πεζών έχουν τοποθετηθεί ειδικές σημάνσεις σε κεντρικά σημεία των δρόμων, stands πληροφοριακής σήμανσης πεζών, σημεία με συστήματα οθονών κι εφαρμογές για smart phones και tablets, οι οποίες λύνουν τα χέρια των χρηστών τους. Μια ακόμη όμορφη παρέμβαση σε αυτό το σημείο της πόλης είναι και ο χρωματισμός του δαπέδου, ώστε ο κόσμος ν’ αντιλαμβάνεται πως βρίσκεται εντός των ορίων του Thess Mall.

Η ανάπτυξη του Thess Mall συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αφού εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» ενώ έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013.

Αλήθεια, γίνεται και στη Σπάρτη;