ΣΠΑΡΤΗ. Η παράταξη «Ενωμένοι Πολίτες» του Δήμου Σπάρτης με ανακοίνωσή τους επιχειρούν να ενημερώσουν τους πολίτες για τα όσα έχουν προηγηθεί της κατασκευής του κόμβου «Άγιος Κωνσταντίνος-Φουντέικα» του αυτοκινητόδρομου «Λεύκτρο-Σπάρτη» κατηγορώντας κυβερνητικές, δημοτικές και περιφερειακές αρχές πως αποσιωπούν την προσπάθεια της προηγούμενης Δημοτικής αρχής Σπάρτης σε σχέση με αυτό το έργο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης έχει ως εξής:

«Πάγια αντίληψη και θέση μας είναι πως τα δημόσια έργα δεν ανήκουν σε καμία κυβέρνηση, σε καμία δημοτική ή περιφερειακή αρχή, σε κανένα πολιτικό πρόσωπο. Ανήκουν στο Λαό και μόνον σε Αυτόν.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστη την προσπάθεια ορισμένων να αποσιωπήσουν τις ενέργειές μας και να καρπωθούν τους κόπους και τις προσπάθειές μας όσον αφορά την δημιουργία του κόμβου «Άγιος Κωνσταντίνος - Φουντέικα» του αυτοκινητόδρομου «Λεύκτρο – Σπάρτη». Για αυτό ως «Ενωμένοι Πολίτες Δήμου Σπάρτης» οφείλουμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

Για το συγκεκριμένο θέμα κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο είχαν γίνει οι κάτωθι ενέργειες:
-Επιστολή Δήμαρχου Σπάρτης Σταύρου Αργειτάκου στις 20/12/2011 προς τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων με θέμα «Επισημάνσεις προβλημάτων και προτάσεις σχετικά με τον υπό κατασκευή δρόμο Σπάρτη-Λεύκτρο» με την οποία η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε διεκδικήσει τα κάτωθι:
1. Κατασκευή κόμβου στην χιλιομετρική θέση 22+01766 (περιοχή Φουντέϊκα) της οδού.
2. Κατασκευή της Γέφυρας του παραπόταμου του Ευρώτα «Κοτισιάνη».
3. Διαμόρφωση παράπλευρης οδού καθ’ όλο το μήκος του υπό κατασκευή δρόμου.
4. Κατασκευή Τεχνικού Έργου στη θέση «Πορόγια» της Τ/Κ Πελλάνας.
5. Κατασκευή κόμβου στην χιλιομετρική θέση 31+427 της οδού Σπάρτης-Λεύκτρου (περιοχή Καστορείου).
6. Ολοκλήρωση της αποκατάστασης των αρδευτικών δικτύων.
7. Αποκατάσταση παρόδιων και συμβαλλόντων Αγροτικών και δημοτικών οδών, εντός και εκτός ορίου περιοχής του έργου, όπου ο κυκλοφοριακός φόρτος επιβαρύνθηκε με τα βαρέα οχήματα της κατασκευάστριας εταιρείας και έχουν προκληθεί σοβαρές φθορές.
8. Διευθετήσεις ομβρίων υδάτων κατά μήκος της υπό κατασκευή οδού ώστε να αποτραπούν πλημμυρικά φαινόμενα στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις των κατοίκων των περιοχών.

-Λήψη σχετικής απόφασης (Νο 48/08-02-2012) από το Δ.Σ. Σπάρτης με θέμα «Αυτοκινητόδρομος Λεύκτρο-Σπάρτη. Κατάργηση παράπλευρων διοδίων. Δημιουργία νέων κόμβων.»

-Επιστολή Δήμαρχου Σπάρτης Σταύρου Αργειτάκου στις 25/07/2013 προς τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων με θέμα «Κωδικοποίηση αιτημάτων κατασκευών και προτάσεις βελτιώσεων υποδομών στον υπό κατασκευή δρόμο Λεύκτρο-Σπάρτη»

-Επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δήμου Σπάρτης στον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και έκθεση των προβλημάτων, των προβληματισμών και των προτάσεων των κατοίκων της Δ.Ε. Πελλάνας.

Πραγματοποιήθηκε μάλιστα επίσκεψη-αυτοψία του τότε Υπουργού κ. Χρυσοχοΐδη για να διαπιστώσει τα δίκαια αιτήματα της τοπικής κοινωνίας.

Σε συνέχεια του κράτους και των υπουργικών υπηρεσιών, με απόφασή του στις 20-4-2016 ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Σπίρτζης αποφασίζει μεταξύ άλλων την «κατασκευή πλήρους Ανισόπεδου Κόμβου στον Αυτοκινητόδρομο Λεύκτρο – Σπάρτη στην περιοχή Αγίου Κωνσταντίνου / Φουντέικων, του τεχνικού γεφύρωσης του παραπόταμου «Κοτιτσιάνη», η διαπλάτυνση της παράπλευρου οδού ∆SR6 στην περιοχή που οδηγεί στο Καστόρι, καθώς και η κατασκευή των αναγκαίων προσβάσεων προς ιδιοκτησίες συµπεριλαµβανοµένου του κτηματολογίου αυτών», έχοντας νωρίτερα λάβει υπόψη:
A. Το µε αρ. πρωτ. οικ. 30626 / 25-07-2013 έγγραφο του Δήμου Σπάρτης µε το οποίο αιτήθηκε την κατασκευή Ανισόπεδου Κόμβου περί τη Χ.Θ. 22+500 του κλάδου «Λεύκτρο – Σπάρτη», στην περιοχή Αγίου Κωνσταντίνου / Φουντέικα και την κατασκευή τεχνικού γεφύρωσης του παραπόταµου «Κοτιτσιάνη» στον κλάδο «Λεύκτρο – Σπάρτη».
B. Το µε αρ. πρωτ. 43389 / 21-10-2013 έγγραφο του Δήμου Σπάρτης µε το οποίο αιτήθηκε τη κατασκευή Τεχνικού γεφύρωσης του παραπόταµου «Κοτιτσιάνη» στον κλάδο «Λεύκτρο – Σπάρτη», στην περιοχή περί τη Χ.Θ. 0+369 του ASR5 της Μελέτης Οδοποιίας.

Τα δημόσια έργα ανήκουν στους πολίτες, τους πολίτες που εμείς επιλέξαμε να υπηρετήσουμε με συνέπεια αφιερώνοντας χρόνο και κόπο. Και με τον δικό μας κόπο δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει εξαπατώντας τους πολίτες».