ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Στο MessiniaLive διαβάζουμε για μια νέα επιχείρηση-επένδυση που λαμβάνει χώρα στους Γαργαλιάνους του γειτονικού νομού. Πρόκειται για επιχείρηση καλλιέργειας και παραγωγής βιομηχανικής κάνναβης που εμπνεύστηκαν και εφαρμόζουν δυο νέοι επιχειρηματίες.

Αναλυτικά το δημοσίευμα του MessiniaLive έχει ως εξής:

Την ιδέα τους να επενδύσουν στην καλλιέργεια και παραγωγή βιομηχανικής κάνναβης έκαναν πράξη στους Γαργαλιάνους δύο νέοι επιχειρηματίες. Ο Γιώργος Περακάκης και ο συνεργάτης του ίδρυσαν την εταιρεία Hellenic Cannabis Company που εξειδικεύεται στην παραγωγή βιομηχανικής κάνναβης.

Για πρώτη φορά έπεσαν οι σπόροι στη γη των Γαργαλιάνων στην θερμοκηπιακή εγκατάσταση της εταιρείας. Όπως δήλωσε ο επιχειρηματίας Γιώργος Περακάκης μαζί με τον συνεργάτη του που κατάγεται από το Πυργάκι, σκέφτονταν εδώ και ένα χρόνο αυτή την ιδέα, δηλαδή να καλλιεργήσουν βιομηχανική κάνναβη στην περιοχή τους και τους «άνοιξε» τον δρόμο πλέον η ελληνική νομοθεσία που έδωσε το πράσινο φως για την καλλιέργεια και την παραγωγή κάνναβης για βιομηχανική χρήση και στην Ελλάδα.

«Στόχος μας είναι οι εξαγωγές κυρίως στις αγορές της Αμερικής και του Καναδά», δηλώνει ο Γιώργος Περακάκης.
«Σε ένα χρόνο θα είμαστε έτοιμοι για τις εξαγωγές, ενώ στα σχέδιά μας είναι και μια Μονάδα Επεξεργασίας Βιομηχανικής Κάνναβης, που θα επεξεργάζεται εδώ την κάνναβη που παράγεται και θα φεύγει έξω έτοιμο προϊόν».

Αναφορικά με τις ιδιότητες του προϊόντος ο νεαρός επιχειρηματίας δηλώνει ότι «είναι φυτό πολύ δυνατό, ανθεκτικό, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Ευδοκιμεί σε μέτριο χώμα και κλίμα, ενώ για τη σοδειά απαιτούνται 60 με 90 ημέρες. Ο Εθνικός Κατάλογος έχει 65 ποικιλίες, και εμείς έχουμε επιλέξει μια συγκεκριμένη που χρησιμοποιείται κυρίως στην Κεντρική Ευρώπη (στην Τσεχία και την Πολωνία)».

Αλευράς: Η βιομηχανική κάνναβη καλλιεργείτο μέχρι το 1957 στην Ελλάδα οπότε και απαγορεύτηκε

Όπως δήλωσε και ο προϊστάμενος του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης ΚΕΠΠΥΕΛ, Παναγιώτης Αλευράς, το είδος αυτό της κάνναβης (crab sativa) καλλιεργείται από τη νεολιθική εποχή. Στη χώρα μας καλλιεργείτο μέχρι και το 1957 οπότε και απαγορεύτηκε γιατί την είχαν ταυτίσει με τα σκληρά ναρκωτικά.

Όμως από το 1990 και μετά η Ε.Ε. επιδοτεί την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης και μάλιστα στη Γαλλία καλλιεργούνται 150.000 στρέμματα, δηλαδή το 50% της καλλιέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλλιεργείται στη Γαλλία.

Πέρυσι, τον Απρίλιο του 2016 επιτράπηκε με νόμο και στη χώρα μας η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης.

Πέρυσι για πρώτη χρονιά είχαν σπαρθεί 20 μόνο στρέμματα.

Φέτος έχουμε σπορά σε 300 στρέμματα εκ των οποίων τα 100 στην Πελοπόννησο.

Το ενδιαφέρον είναι πάρα πολύ μεγάλο για την καλλιέργειά της , όπως και για την φαρμακευτική κάνναβη- που δεν έχει επιτραπεί ακόμα η καλλιέργειά της- ωστόσο ο τζίρος της παγκοσμίως αγγίζει τα 250 δισ δολάρια.
Υπάρχουν πολύ επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας και στην φαρμακευτική κάνναβη, γιατί τόσο το κλίμα είναι κατάλληλο, όσο και το έδαφος επιτρέπει την καλλιέργεια.

Ο Παναγιώτης Αλευράς επεσήμανε τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα της καλλιέργειας της βιομηχανικής κάνναβης από την οποία κατασκευάζονται τόσο χαρτί, όσο και ρούχα, λινά, υφάσματα γενικότερα, ενώ από τον σπόρο της παίρνουμε το έλαιό της, για τη σαπωνοποιία, για τρόφιμα και καλλυντικά, και τέλος τα φύλλα της που χρησιμοποιούνται για καλλυντικά.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η καλλιέργεια που ξεκίνησε δειλά δειλά αναμένεται να έχει μια δυναμική ανάπτυξη, και «εμείς ως Αγροτική Ανάπτυξη Μεσσηνίας στηρίζουμε με την τεχνογνωσία μας την καλλιέργεια». Επεσήμανε τέλος, ότι η Μεσσηνία έχει ανάγκη από τέτοιες καινοτόμες καλλιέργειες και αυτές θα συμβάλλουν στην περαιτέρω τοπική ανάπτυξη.

Φωτό αρχείου