Μερίδιο ευθύνης έχουν και οι πολίτες που - αν και είχαν νου και κρίση - αποδέχθηκαν και έγιναν συνεργοί στη διαμόρφωση ενός Πελατειακού Συστήματος Υγείας.

Γράφει ο Ηλίας Μπόνος

Παρακολουθώ το τελευταίο διάστημα τις αψιμαχίες ανάμεσα στο πολιτικό προσωπικό της Λακωνίας σχετικά με τον χώρο της Δημόσιας Υγείας.
Οι θύτες διαφωνούν για το ποιός «σκότωσε» λιγότερο το θύμα.

Θα πρέπει να κατανοήσουν άπαντες στην πολιτική σκηνή και στο παραπολιτικό παρασκήνιο της Λακωνίας ότι οι τελευταίοι που δικαιούνται να ομιλούν όταν προκύπτει θέμα Υγείας είναι αυτοί, το πολιτικό προσωπικό.
Είναι απλή η τεκμηρίωση.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν καταρρακώθηκε από κάποιους επίορκους γιατρούς ή κάποιους εγκάθετους διοικητές. Το Ε.Σ.Υ. δεν υπονομεύθηκε από τους συνδικαλιστές της μιας ή της άλλης πλευράς όταν το κόμμα τους βρισκόταν στην εξουσία.

Η παθογένεια και η διαπλοκή - διαφθορά στον χώρο της Υγείας υπαγορεύεται, καλλιεργείται και ενθαρρύνεται από το εδραιωμένο και «νομιμοποιημένο» πελατειακό πολιτικό σύστημα που επικρατεί στη χώρα.
Το πολιτικό σύστημα, η νοοτροπία, τα περιθώρια που αφήνουν οι διάτρητες πολιτικές Υγείας, το επίμονο πελατειακό σύστημα της λεγόμενης κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας και η αδιαφάνεια στο σκοπό και στο αποτέλεσμα της διαχείρισης του Ε.Σ.Υ. έχουν επιφέρει τυμπανιαία σήψη.

Σήμερα κανένα μέλος του πολιτικού συστήματος, από την ΕΡΕ έως το ΣυριζΑνελ δεν δικαιούται να ομιλεί ή να γίνεται τιμητής της κατάστασης που επικρατεί στον χώρο της Υγείας.

Θα έλεγα μάλιστα ότι μερίδιο ευθύνης έχουν και οι πολίτες που - αν και είχαν νου και κρίση - αποδέχθηκαν και έγιναν συνεργοί στη διαμόρφωση ενός Πελατειακού Συστήματος Υγείας.

Αυτοί λοιπόν, που σήμερα εκτιμούν και καταγγέλλουν αδυναμίες και αναποτελεσματικότητα στο Ε.Σ.Υ. κάποτε το είχαν μετατρέψει σε προθάλαμο των πολιτικών τους γραφείων.

Αυτοί που σήμερα θέλουν να διοικήσουν και να λειτουργήσουν το Ε.Σ.Υ. δεν μπορούν να απαλλαγούν από τις κομματικές παρωπίδες και τις ιδεοληψίες τους.

Δυστυχώς, μια στρατιά πολιτικών στελεχών και μία μεγαλύτερη στρατιά επιστημόνων, σε κάθε τομέα και σε κάθε ειδικότητα, δεν κατόρθωσαν να αποδώσουν στον Έλληνα πολίτη τη στοιχειώδη παροχή υπηρεσιών Υγείας. Το πρώτιστο αγαθό.

Η πάλη ανάμεσα στην Δημόσια και Ιδιωτική Υγεία έχει συνεργούς από μέσα.

Η απαξίωση του Δημόσιου χαρακτήρα των Νοσοκομείων έχει ξεκινήσει προηγουμένως από την απαξίωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του Έλληνα πολίτη στα αγαθά της Υγείας, της Παιδείας και της Ασφάλειας.

Και προς Θεού. Μην θεωρήσει κανείς ότι οι «σωτήρες» του Συστήματος μπορεί να είναι τα άκρα του σημερινού πολιτικού συστήματος της χώρας επειδή μπορεί να συμπίπτει η ρητορική τους με το ζητούμενο. Με θεωρίες και αφορισμούς δεν λύνεται ο γόρδιος δεσμός.

Δείτε πως λειτουργεί το Σύστημα στην χώρα όταν το πολιτικό προσωπικό «συμφωνεί» ότι ο Έλληνας πολίτης πρέπει να σηκώσει το βάρος της χρεοκοπίας της χώρας, καθιστώντας το βάρος αυτό αδήριτη υποχρέωση του πολίτη. Λειτουργεί «άψογα»…

Αναλογιστείτε πως θα μπορούσε να λειτουργήσει το Ε.Σ.Υ. αν το ίδιο πολιτικό προσωπικό της χώρας «συμφωνούσε» ότι oι καλές υπηρεσίες Υγείας είναι αναφαίρετο δικαίωμα του πολίτη…

[ O H. Μπόνος κάθε πρωί, 8:30-10:00 σχολιάζει στο ραδιόφωνο Νότος 94.9]

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr