ΣΠΑΡΤΗ. Η Καστροπολιτεία του Μυστρά βρίσκεται στις 10 πιο εντυπωσιακές περιτειχισμένες μεσαιωνικές πόλεις ανά τον κόσμο στην λίστα του ταξιδιωτικού CNN (online travel edition).

Στο σχετικό δημοσίευμα, ο δημοσιογράφος Bruce Holmes Που επισκέφτηκε αρκετούς τέτοιους προορισμούς παρουσιάζει τη λίστα του. «Για τους λάτρεις της ιστορίας, τους φωτογράφους και όλους όσους έχουν πει ποτέ «Ουάου!» , δεν υπάρχει τίποτα σαν τη θέα μιας περιτειχισμένης μεσαιωνικής πόλης που προσεγγίζεται από απόσταση. Κι ύστερα, υπάρχουν οι εξερευνήσεις στο εσωτερικό των πόλεων, οι περιηγήσεις στα κάστρα, οι περίπατοι κατά μήκος των τειχών και τα καταστήματα και τα εστιατόρια στις μεσαιωνικές πλατείες. Πολλές πόλεις εξακολουθούν να έχουν τα μεσαιωνικά τείχη τους ανέπαφα σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ανέφερα την εμμονή μου; Έχω επισκεφθεί αρκετές!».

Η λίστα του Bruce Holmes και του CNN online travel edition περιλαμβάνει τις εξής 10 μεσαιωνικές πόλεις:
1. Pingyao, Κίνα
2. Carcassonne, Γαλλία
3. York, Αγγλία
4. Dubrovnik, Κροατία
5. Xian, Κίνα
6. Obidos, Πορτογαλία
7. Quebec City, Καναδάς
8. Taroudant, Μαρόκο
9. Μυστράς, Ελλάδα
Δεν εξακολουθούν να κατοικούνται όλες οι περιτειχισμένες μεσαιωνικές πόλεις. Στο βουνό του Ταϋγέτου, κοντά στη Σπάρτη στην Πελοπόννησο βρίσκεται ένας αρχαιολογικός θησαυρός, η εγκαταλελειμμένη πόλη του Μυστρά όπου στέφθηκε τελευταίος Βυζαντινός αυτοκράτορας ο Κωνσταντίνος ΧΙ Παλαιολόγος το 1449.
Η πόλη του Μυστρά ιδρύθηκε το 1249 από ένα Φράγκο σταυροφόρο, τον Γουλιέλμο Βιλεαρδουίν αλλά πέρασε σύντομα στον έλεγχο του Βυζαντίου και μετέπειτα, το 1460 έπεσε στους Τούρκους. Τελικά, οι κάτοικοι του Μυστρά εγκατέλειψαν και μετοίκησαν.
Μεταξύ των πολλών σημείων λατρείας στο Μυστρά, η Εκκλησία της Παναγίας Περιβλέπτου είναι διακοσμημένη με σπάνιες τοιχογραφίες που αποτελούν τέλεια παραδείγματα βυζαντινής τέχνης και χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα.

10. Avila, Ισπανία