ΣΠΑΡΤΗ. Αγανάκτηση και προβληματισμό δημιουργούν τα όσα μας περιγράφει Σπαρτιάτης πολίτης σχετικά με το Σπάρταθλον 2017 και τα όσα συνέβησαν στον τερματισμό.

Να σημειωθεί ότι η στιγμή του τερματισμού στο Σπάρταθλον αν δεν είναι ιερή για τους δρομείς είναι τουλάχιστον μοναδική και πολύ σημαντική.

Διαβάστε λοιπόν τι μας μεταφέρει ο συμπολίτης μας Γ. Κ., διακεκριμένος αθλητής στίβου μικρών αποστάσεων και εθελοντής του Σπάρταθλον:

«Έχω να κάνω κάποιες παρατηρήσεις καταγγελίες. Παρακολουθώ στο Σπάρταθλον 2017 τους 3 πρώτους αθλητές να τερματίζουν (όπως κάνω κάθε χρόνο). Ως Σπαρτιάτης και πρώην αθλητής δεν δέχομαι αυτό που διαδραματίζεται στο Σπάρταθλον. Μαζί με άλλους συμπολίτες διαμαρτυρόμαστε σε έναν από τους ανθρώπους της διοργάνωσης (ήταν ο άνθρωπος που είχε το μικρόφωνο)».

Ο διάλογος που είχε μαζί του και τον οποίο μας μεταφέρει εγγράφως είχε ως εξής:

Πολίτης: Συγνώμη κύριε αλλά αυτό που κάνετε φέτος είναι απαράδεκτο. Δεν έχετε εκφωνήσει κανέναν από τους τερματίσαντες. Δεν είπατε ούτε το όνομά τους, ούτε τον χρόνο τους, ούτε τη χώρα τους…

Εκφωνητής: Φέτος μας έπιασαν και λίγο απροετοίμαστους. Ήρθαν νωρίς…

Πολίτης: Εδώ ήσασταν κι έπρεπε ο κόσμος να ξέρει ποιοι είναι οι Πρώτοι! Εάν δεν μπορείτε ή δεν προλαβαίνετε να αναθέσετε και στον Δήμο κάποιες δουλειές, ή σε άλλους φορείς!

Εκφωνητής: Άλλωστε είναι ώρα κοινής ησυχίας…

Πολίτης: Τι μου λέτε κύριε…; Τι είναι αυτά που λέτε..; Πότε σας έκαναν καταγγελία ή μήνυση τέτοια μέρα; Είναι το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της πόλης μας… Άλλωστε στον τρίτο αθλητή, ο οποίος ήταν Έλληνας, παίζατε στα ηχεία τον Ζορμπά. Μας κοροϊδεύετε..;

Εκφωνητής: Νομίζω κύριε ότι δεν έχετε ξυπνήσει καλά κι έχετε γκρίνια…

Πολίτης: Επειδή δεν ξέρετε κύριε σας ενημερώνω ότι τα τελευταία 25 χρόνια δεν έχω κοιμηθεί ποτέ τέτοια μέρα… Γι αυτό μη λέτε ότι θέλετε…

Εδώ παρεμβαίνει ένα πολίτης λέγοντας: Είναι πολλά τα λεφτά φίλε μου… Πάμε να φύγουμε….

Ο συμπολίτης μας, του οποίου έχουμε πλήρη ταυτότητα αναφέρει επίσης:
«Επισημαίνω ότι κάθε χρόνο στους σταθμούς που αναλαμβάνουν οι Εθελοντικές Ομάδες στο Νομό Λακωνίας και στις οποίες έχω λάβει μέρος πολλές χρονιές όπως και φέτος, η διοργανώτρια αρχή δεν προσφέρει καρέκλες και τέντες ούτε για τους εθελοντές αλλά ούτε και για τους αθλητές. Το πιο οξύμωρο όμως είναι το εξής: παρέχουν συσκευασίες σούπας σε σκόνη , σε φακελάκια, αλλά ΠΟΤΕ ζεστό νερό για τις παρασκευάσουν οι εθελοντές. Στις επισημάνσεις μάλιστα των εθελοντών η απάντηση ήταν η εξής: «Είναι υποχρέωση των εθελοντών αυτές οι ανέσεις…»

Επειδή η Δημοτική Αρχή χαρακτήρισε το Σπάρταθλον 2017 ως την πιο πετυχημένη διοργάνωση των τελευταίων ετών.
Επειδή οι εθελοντές δεν είναι αυτοί που διαχειρίζονται τα έσοδα του Σπάρταθλον.

Θα πρέπει – ειδικά ο κ. Δήμαρχος με το κύρος του π΄ρωτου πολίτη – να μεριμνήσει και να αποσαφηνίσει αν ήταν αυτή η στάση του εκφωνητή στον τερματισμό.
Άκρως προσβλητική, ειρωνική και απαράδεκτη, σύμφωνα με όσα μας μεταφέρει επωνύμως ο συμπολίτης μας.

Επειδή λοιπόν η σημαντικότερη στιγμή, επι Σπαρτιατικού εδάφους, δεν είναι η τελετή λήξης αλλά ο Τερματισμός του Σπάρταθλον, καλό θα ήταν η Δημοτική Αρχή Σπάρτης να θωρακίσει τις στιγμές μιας και το Σπάρταθλον είναι αλλά πρέπει και να φαίνεται ο αγώνας του συμβολισμού, της υπέρβασης και της ιδέας.

Είναι δυνατόν για τους Πρώτους δρομείς που κάνουν τον άθλο να λέει κάποιος ότι ήρθαν νωρίς..;
Είναι δυνατόν σε ένα Σπαρτιάτη αθλητή, εθελοντή του Σπάρταθλον να του λέει κάποιος ότι «δεν ξύπνησες καλά..;»
Είναι δυνατόν, άκουσον – άκουσον, να ισχυρίζεται κάποιος ότι δεν εκφωνήθηκαν τα ονόματα των υπεραθλητών πρώτων του Σπάρταθλον γιατί ήταν ώρα κοινής ησυχίας. Tην ώρα που η πόλη ξενύχταγε για να υποδεχθεί τους πρώτους…
Υπάρχει μεγαλύτερη προσβολή από αυτό;

Η Δημοτική Αρχή Σπάρτης θα πρέπει να διερευνήσει την καταγγελία.