ΝΕΑΠΟΛΗ. Όπως ενημερώνει μέσω facebook ο Σύλλογος Τουλίπα Γουλιμή, χθες βράδυ, στην περιοχή των Βελανιδιών ξεβράστηκε από τη θάλασσα νεκρό θαλάσσιο κήτος.

Η πρώτη παρατήρηση του ζώου δείχνει πως πρόκειται για το σπάνιο σταχτοδέλφινο Γράμπος ( επιστημονική ονομασία Grampus griseus), με κατάταξη στην κόκκινη λίστα και η κατάσταση του υποπληθυσμού της Μεσογείου κρίνεται ανεπαρκώς γνωστή. Στο Μυρτώο που θεωρείται τόπος παρουσίας του έγιναν το καλοκαίρι έρευνες εντοπισμού του οι οποίες όμως δεν απέδωσαν αποτελέσματα.

Για το σταχτοδέλφινο
Το σταχτοδέλφινο αποτελεί το πιο μεγάλο από τα είδη δελφινιών που κατοικούν στα ελληνικά νερά. Είναι ένα στιβαρό ζώο με κοντόχοντρο σώμα και ψηλό δρεπανοειδές ραχιαίο πτερύγιο. Το πεπόνι (ηχοεντοπιστική συσκευή) εντοπίζεται στο μέτωπο είναι αμβλύ και βολβοειδές με χαρακτηριστικό σχήμα V και εκτείνεται από το άνω χείλος έως την αναπνευστική οπή.

Το είδος αυτό δεν διαθέτει εμφανές ρύγχος ενώ φέρει μόνο δύο έως επτά ζεύγη από δοντιών στην κάτω γνάθο.

Ένα ενήλικο σταχτοδέλφινο μπορεί να φτάσει τα 3,8μ σε μήκος και σε βάρος τα 500κιλά ενώ το προσδόκιμο ζωής πλησιάζει τα 30 έτη.

Το χρωματικό πρότυπο διαφέρει σημαντικά ανάμεσα στα άτομα αλλά και στις ηλικιακές τάξεις. Τα νεογνά γεννιούνται γκρίζα αλλά αλλάζουν σε σκούρο γκρίζο έως σκούρο καφέ κατά την εφηβική ηλικία. Με τον χρόνο, το χρώμα ξεθωριάζει περνώντας ένα ασημί-γκρίζο χρώμα ενώ το σώμα προοδευτικά γεμίζει με γρατζουνιές και άλλα σημάδια που προκαλούνται από άλλα σταχτοδέλφινα ή από θηράματα όπως τα καλαμάρια.

Το είδος εντοπίζεται κυρίως σε ενδιαιτήματα της ηπειρωτικής κατωφέρειας, αλλά και σε παράκτια οικοσυστήματα και στο πλάτωμα του Αιγαίου όπως οι Κυκλάδες.

Η κύρια απειλή για τα σταχτοδέλφινα, είναι η παγίδευσή τους σε παρασυρόμενα δίχτυα και παραγάδια ανοιχτής θάλασσας σε συνδυασμό με κατάποση πλαστικών απορριμμάτων.

Κατάταξη στην κόκκινη λίστα της IUCN: η κατάσταση του υποπληθησμού της Μεσογείου κρίνεται Ανεπαρκώς γνωστή (Gaspari & Natoli, 2010)