ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΑ. Για 34η χρονιά ο Μορφωτικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος των Απανταχού Καστανιτσιωτών θα διοργανώσει την «Γιορτή του κάστανου 2017» το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017.

Η Γιορτή Κάστανου θα λάβει χώρα στην πλατεία του Σωτηρίου Κουρούνη στην τοποθεσία «Μάνα», η οποία βρίσκεται στα 200μ. από την νότια είσοδο του χωριού, περιτριγυρισμένη από τον υπέροχο καστανεώνα της Καστάνιτσας.

Το 1983 διοργανώθηκε για πρώτη φορά η Γιορτή του Κάστανου και μέσα σε αυτά τα 34 χρόνια, ο Μορφωτικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος των Απανταχού Καστανιτσιωτών κατάφερε με πολύ κόπο και μεράκι, να αναδείξει τις ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου, να κάνει γνωστή την Καστάνιτσα σε όλη την Ελλάδα και να καθιερώσει την Γιορτή του Κάστανου ως μία από τις σημαντικότερες και πιο δημοφιλείς αγροτικές/πολιτιστικές εκδηλώσεις της χώρας μας.

Τη Γιορτή θα πλαισιώνουν δρώμενα όπως παρουσιάσεις σχετικές με το κάστανο, παιχνίδια για τα παιδιά, παραδοσιακοί χοροί από χορευτικά συγκροτήματα Πολιτιστικών συλλόγων, συνοδεία παραδοσιακών τοπικών ακουσμάτων. Κατά την διάρκεια της ημέρας οι επισκέπτες θα μπορούν να επισκεφθούν το στολίδι του χωριού μας, την έκθεση των Παραδοσιακών Επαγγελμάτων, το ανανεωμένο Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα-Μουστού, το μεσαιωνικό Κάστρο, την πολιούχο εκκλησία μας Μεταμόρφωση του Σωτήρος με το μοναδικό τέμπλο καθώς και να περπατήσουν στα γραφικά σοκάκια του χωριού.

- Οι επισκέπτες της Καστάνιτσας κατά τη διάρκεια της Γιορτής την 28η Οκτωβρίου θα έχουν τη δυνατότητα:
Να απολαύσουν κάστανα στον τόπο παραγωγής τους (βραστά, ψητά, σε γλυκίσματα και φαγητό) με το κρασί δωρεάν,
Να γευθούν ζεστά φαγητά όπως χοιρινό με κάστανο, γίδα βραστή, φασολάδα παντρεμένη, χειροποίητες πίτες, σουβλάκια αλλά και γλυκά με βάση το κάστανο, πάντα σε λογικές τιμές,
Να διασκεδάσουν με παραδοσιακή μουσική,
Να ξεσηκωθούν με τις ικανότητες των Χορευτικών συγκροτημάτων, τα οποία θα παρουσιάσουν τοπικούς και μη παραδοσιακούς χορούς,
Να δοκιμάσουν τις πρωτότυπές δημιουργίες του Σέφ μας με βάση το κάστανο,
Και τα παιδιά να παίξουν στο παιδικό εργαστήρι,

*Ο χώρος της Γιορτής θα είναι σκεπασμένος και θα διαθέτει τραπεζοκαθίσματα.

- Παράλληλα θα μπορούν να επισκεφθούν την Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων και το Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα-Μουστού όπου οι ξεναγοί του Φορέα:
Θα ενημερώνουν μέσω παρουσιάσεων για την ιστορία της Καστάνιτσας, την μοναδική χλωρίδα και πανίδα του Πάρνωνα και το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος της περιοχής,

- Στο Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα θα λάβουν επίσης χώρα:
Ενημερώσεις για τις ευεργετικές ιδιότητες του καρπού του κάστανου από την εταιρεία KORRES Φυσικά Προϊόντα, που δραστηριοποιείται στον χώρο των καλλυντικών και των φυσικών προϊόντων, αλλά και για τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται μέσω των αγροτικών συνεταιρισμών.

Η Γιορτή διοργανώνεται από τον Μορφωτικό και Φυσιολατρικό Σύλλογο των Απανταχού Καστανιτσιωτών με την αρωγή, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, του Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού, τους τοπικούς παραγωγούς και τοπικές επιχειρήσεις.