Ένα δημοσίευμα που θα πρέπει άμεσα να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί και να λάβει διευκρυνίσεις και επεξηγήσεις από την πλευρά του Δήμου Σπάρτης διαβάσαμε στο zoosos.gr.

Στο δημοσίευμα αυτό που έχει τίτλο Σε κάδους σκουπιδιών & ψυγεία στεγάζει τα αδέσποτα σκυλιά στο παράνομο «καταφύγιό» του ο Δήμος Σπάρτης, καταγγέλεται η Δημοτική αρχή, ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος για τους χειρισμούς τους και το καταφύγιο για τις άθλιες και παράνομες συνθήκες.

Διαβάστε το αναλυτικά:

Σε κάδους σκουπιδιών & ψυγεία στεγάζει τα αδέσποτα σκυλιά στο παράνομο «καταφύγιό» του ο Δήμος Σπάρτης
Περίπου 500 σκυλιά ζουν έγκλειστα σ’ένα περιφραγμένο χωράφι στην περιοχή της Αγίας Ειρήνης λίγο έξω από την πόλη της Σπάρτης στη Λακωνία και αυτόν τον χώρο και αυτές τις συνθήκες ο Δήμος Σπάρτης τις χαρακτηρίζει ευζωία και φροντίδα των αδέσποτων.

Στους λιγοστούς εθελοντές που νοιάζονται για τη φροντίδα των σκυλιών η είσοδος στο παράνομο «καταφύγιο» έχει απαγορευτεί. Τα περίπου 500 σκυλιά βρίσκονται και ζουν για όσο αντέξουν αλυσοδεμένα σε δέντρα, κάποια σε κλουβιά, άλλα «στεγάζονται» μέσα σε πλαστικούς ή μεταλλικούς κάδους σκουπιδιών και κάποια είναι δεμένα και έχουν για να τα προστατεύουν παρατημένα ψυγεία παγωτών.
Ουσιαστικά ο εμπαιγμός σε βάρος των ζώων συνεχίζεται εδώ και χρόνια αφού η δημοτική αρχή προσπαθεί να μας πείσει πως τα ζώα έχουν ό,τι καλύτερο μπορεί να τους προσφέρει η λακωνική κοινωνία, αν και αυτά τα πλάσματα είναι ολοφάνερο ότι μπαίνουν εκεί υγιή και πεθαίνουν εκεί αφού είτε αλληλοσπαράσσονται, είτε καταλήγουν από ασθένειες και τις ακραίες καιρικές συνθήκες διαβίωσης π.χ. καύσωνας ή παγετός…

Τη φροντίδα των 500 σκυλιών έχει αναλάβει ένας και μοναδικός δημοτικός υπάλληλος – και είναι φανερό τι σημαίνει αυτό για τα ζώα – με αποτέλεσμα να μη γίνεται καμιά καταγραφή, τα ζώα να υποσιτίζονται, κανείς να μην ξέρει ποια είναι τα στειρωμένα ποια είναι τα άρρωστα κ.ο.κ., ενώ όλα αυτά τα σκυλιά έχουν να εμβολιαστούν και να αποπαρασιτωθούν εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σταύρος Αργυρόπουλος, δήλωσε μάλιστα στα μέλη του Πολιτιστικού και Φιλοζωικού Συλλόγου Σπάρτης, που διαμαρτυρήθηκαν γι’ αυτήν την κατάσταση, ότι τα 500 σκυλιά μπορεί να τα κάνει εύκολα και 1.000 μαζεύοντας ό,τι βρίσκει καθώς προφανώς θεωρεί τον εαυτό του και τη δημοτική αρχή υπεράνω του νόμου.
Μάλιστα ο Δήμος Σπάρτης πρόσφατα για να μη βλέπουν «περίεργοι» τι συμβαίνει εκεί φρόντισε με πράσινα πανιά να καλύψει τα κλουβιά… Αλλά η εγκληματική του συμπεριφορά προς τα ζώα δεν κρύβεται και σύντομα θα πρέπει να λογοδοτήσει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σπάρτης.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που τράβηξε στις 16 Σεπτεμβρίου η Αγγελική Μανωλάκου, που είναι μέλος του Πολιτιστικού και Φιλοζωικού Συλλόγου Σπάρτης, μας δείχνουν πώς διαχειρίζεται και αυτός ο δήμος τα αδέσποτά του. Ουσιαστικά εγκλεισμός μέχρι θανάτου…

Η αντίδραση της Π.Φ.Π.Ο.
Αξίζει όμως να θυμηθούμε τι είχε καταγγείλει στις 28 Δεκεμβρίου του 2015 με επιστολή της η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) η οποία ξεκάθαρα ανέφερε ότι τα σκυλιά που ζουν έγκλειστα στο παράνομο δημοτικό κυνοκομείο υποσιτίζονται.
Η Π.Φ.Π.Ο. τότε δεν περιορίστηκε στο να καταδικάσει αυτήν την ενέργεια. Αντιθέτως εξηγούσε στους αρμοδίους γιατί τους συμφέρει να φτιάξουν άμεσα Δημοτικό Κτηνιατρείο για να πραγματοποιούνται εκεί με πολύ χαμηλό κόστος στειρώσεις, εμβολιασμοί και άλλες κτηνιατρικές πράξεις. Αν ο δήμος θελήσει να κατασκευάσει νέο κυνοκομείο ή να νομιμοποιήσει το ήδη υπάρχον θα πρέπει να γνωρίζει ότι το κόστος κατασκευής και συντήρησης είναι τεράστιο (προϋπολογισμός άνω των 400.000 ευρώ Προεδρικό Διάταγμα 463/1978/Α96 19780614 για τις προϋποθέσεις του νοσοκομείου /ν.604/1977/Α16319770613) και φυσικά ότι ο εγκλεισμός των αδέσποτων ζώων απαγορεύεται.
Η διαχείριση των αδέσποτων ζώων, που σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι υποχρέωση των δήμων, είναι μια πολύπλοκη διαδικασία. Δεν απαιτεί τεράστια ποσά, απαιτεί όμως πολιτική βούληση ώστε αυτά που ορίζει η νομοθεσία να εφαρμόζονται.

Πηγή: zoosos.gr