ΣΠΑΡΤΗ. Το βράδυ του Σαββάτου 16 Σεπτεμβρίου ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος τέλεσε αγιασμό στον κατάμεστο χώρο του Νερόμυλου στις Αμύκλες, εκεί όπου πραγματοποιήθηκαν οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ «Σπάρτη. Παγκόσμια Πόλη». Μάλιστα, την ακολουθία τέλεσε στο σημείο όπου εκτίθονταν Ιστορικές και Παραδοσιακές Λακωνικές Ενδυμασίες.

Αμέσως μετά τον Αγιασμό, ο Μητροπολίτης περιηγήθηκε στους χώρους των Εκθέσεων Βιβλίου, Φωτογραφίας, Αγιογραφίας και προϊόντων αλλά και στο περίπτερο του Γραφείου Νεότητος της Ι.Μ. Μονεμβασίας και Σπάρτης τόσο για να δει τα εκθέματα όσο και για να μιλήσει με τους ίδιους τους εκθέτες, δημιουργούς και παραγωγούς. Συνοδευόταν από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και το αναπληρωτή γ.γ. του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Τζανέτο Φιλιππάκο.

Με την ολοκλήρωση της περιήγησης του κ. Ευσταθίου στους εκθεσιακούς χώρους, παρουσιάστηκε ένα εξαιρετικό δρώμενο από την ΕΘΟΛ (video και αναλυτική περιγραφή σε προσεχές θέμα) και ξεκίνησε η κεντρική εκδήλωση του Σαββάτου. Από το βήμα η κ. Γαρυφαλιά Γεωργακοπούλου παρουσίασε σε περισσότερα από 2.300 άτομα που βρέθηκαν στο Νερόμυλο εκείνο το βράδυ την ταυτότητα και το κίνητρο του Φεστιβάλ «Σπάρτη. Παγκόσμια Πόλη» αλλά και αυτούς χωρίς την συμβολή των οποίων δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.

Τη βραδιά άνοιξε η εντεταλμένη σε θέματα Τουρισμού Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου κ. Ματούλα Μπελεγρή, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Τζανέτος Φιλιππάκος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Ντία Τζανετέα, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης κ. Σπυρίδων Μοιράγιας, ο Δήμαρχος Λαπήθου Κύπρου κ. Νεοπτόλεμος Κότσαπας, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Θηβαίων Σπύρος Κίτσος, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Μονεμβασίας κ. Κώστας Μαυρομιχάλης και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου «Ο Λεωνίδας» κ. Χρήστος Αλεξάκος ενώ μέσω video απηύθυνε το μήνυμά του και ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νίκος Σταυρογιάννης.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς τιμήθηκαν εξαιρετικά για την προσφορά τους στην Τουριστική ανάπτυξη της Σπάρτης και του Μυστρά το ζεύγος Δημητρίου και Γεωργίας Καλοειδή, για τη στήριξή του και την παρουσία του στο Φεστιβάλ τον γ.γ. κ. Τζανέτο Φιλιππάκο και για τη συμμετοχή τους η κ. Πολυτίμη Αλεξανδρίδη - Πολυχρονάκου για το Λύκειον των Ελληνίδων Σπάρτης, ο κ. Θεόδωρος Μαδημένος για τον Λαογραφικό Χορευτικό Σύλλογο Σπάρτης, ο κ. Νίκος Βασιλάκος για τον Όμιλο Διάδοσης Παραδοσιακών Χορών κι Εθίμων «Η Πυρρίχη» και ο κ. Κώστας Κοτσώνης για την Χορευτική Ομάδα Θεραπνών.

Αμέσως μετά, 80 χορευτές των πιο πάνω Συλλόγων και Ομίλων, συναντήθηκαν υπό τους ήχους παραδοσιακής ορχήστρας με τον Σπύρο Κουτσοβασίλη συνθέτοντας μια πανδαισία παραδοσιακών ερεθισμάτων από τη Λακωνία και το Μοριά! Στην ορχήστρα συμμετείχαν οι μουσικοί Νίκος Σταματάκος στα κρουστά, Χαράλαμπος Γούλας σε κιθάρα και λαούτο, Κατερίνα Πάτσιου στο κανονάκι, Θανάσης Μουρλάς στο βιολί και Νίκος Τσίπας στο κλαρίνο.

Όσοι βρέθηκαν το Σάββατο το βράδυ στο Νερόμυλο απόλαυσαν και έναν εξαιρετικό, πλούσιο γευστικό και άκρως Λακωνικό μπουφέ που ετοίμασε ο Νερόμυλος με προϊόντα που προσέφεραν οι εκθέτες Ελαιώνες Σακελλαρόπουλος, Λακωνική (Τροφίμων) , Λαβιογάλ, Τσικάκης – Γιαννόπουλος, Μaxuli - Πολυμενάκος, Αμπελώνες Γιαννόπουλου, Ζυμαρικά Αδαμαντίνα, Μποστάνι - Βιολογικά, Μέλι Λακωνίας - Γ. Πίττας, Μωρέως Ήδιστα - Χαραμής, Αρτοποιήματα Ν. Μάζης, Ταΰγετος - αρωματικά φυτά και βότανα, Σ. Γάββαρης γλυκά, διανθισε το Περί Ανθέων Ανθοπωλείο της Τρ. Σαβούρδου, ενώ το bar προσέφερε συνεχώς και δωρεάν χυμούς Λακωνία, καφέ από τις ποικιλίες και εταιρείες Βεκράκος και δροσερό νερό από την Κάβα Θεοδωρόπουλος.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι έφυγαν απολύτως ικανοποιημένοι ανανεώνοντας το ραντεβού στο Φεστιβάλ του 2018.
Παράλληλα λειτουργούσαν οι εκθέσεις βιβλίου, αγιογραφίας, φωτογραφίας, παραδοσιακής και ιστορικής ενδυμασίας και διακεκριμένων προϊόντων από τη Λακωνία. Το Εκπαιδευτικό Αρχαιοπρεπές Άγημα «Ο Λεωνίδας» εντυπωσίασε με τις στρατιωτικές στολές των αρχαίων Σπαρτιατών.

Φωτο: Ηλίας Περγαντής, Sparta Voice, Krokeai.gr, imms.gr., Youknow.gr, notospress.gr