ΣΠΑΡΤΗ. Φορητό ψηφιακό Πλανητάριο με λυόμενο θόλο 6 μέτρων, πλήρη ημισφαιρική οθόνη 360ο (συνολικής επιφάνειας 57 m2) και με τρισδιάστατο ήχο θα εγκατασταθεί την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017 στον αύλειο χώρο του 5ου 12/θ Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης προς εξερεύνηση του σύμπαντος και των μυστικών του από μικρούς και μεγάλους.

Όπως δήλωσε ο Διευθυντής του σχολείου, κ. Φώτης Πολίτης, «πρόθεσή μας είναι όχι μόνο οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου και του νηπιαγωγείου μας να έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ποιοτικές ψηφιακές προβολές και να ταξιδέψουν με τη διαστημοσυσκευή Cassini της NASA στην πυκνή ατμόσφαιρα του Κρόνου και των δακτυλίων του και από εκεί σε άλλους πλανήτες και δορυφόρους του ηλιακού μας συστήματος και σε μακρινούς Γαλαξίες, αλλά ως σχολείο ανοικτό στην κοινωνία να μπορέσουμε να προσφέρουμε αυτή τη μοναδική οπτικο-ακουστική ψηφιακή εμπειρία εξερεύνησης του διαστήματος και σε μαθητές και μαθήτριες άλλων σχολείων που θα επιθυμούσαν να το επισκεφθούν, ακόμα και σε απλούς πολίτες».

Μάλιστα, αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, παιδιά και εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν με τηλεσκόπιο που θα είναι εγκαταστημένο πλησίον του Πλανηταρίου, τον Ήλιο μας μέσω προστατευτικού ηλιακού φίλτρου, ενώ το βράδυ –όσοι θελήσουν να παραμείνουν- θα μπορέσουν να παρατηρήσουν με τηλεσκόπιο τον έναστρο ουρανό και ιδιαίτερα τους κρατήρες και τις «θάλασσες» που βρίσκονται στην επιφάνεια του δορυφόρου του πλανήτη μας, δηλαδή της Σελήνης.

Όσες σχολικές μονάδες ενδιαφέρονται να επισκεφτούν το φορητό Πλανητάριο, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Διευθυντή του σχολείου, κ. Πολίτη, στο τηλέφωνο 27310-27166, προκειμένου να προγραμματιστεί εγκαίρως η παραμονή του Πλανηταρίου για περισσότερες ημέρες. Η είσοδος για μαθητές/τριες και παιδιά ανέρχεται σε € 4, ενώ το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο βρίσκεται υπό την εποπτεία του Νικόλαου Ματσόπουλου, αστρονόμου –πλέον των τεσσάρων δεκαετιών- του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.