ΣΠΑΡΤΗ. Την 29η και 30η Σεπτεμβρίου 2017, ο Γιώργος Ζαχαριάδης «ΤεμόνΑΕΚ» τρέχει από το Καλλιμάρμαρο Στάδιο της Αθήνας έως την Σπάρτη και το Λεωνιδαίον, συνολικά 250 χιλιόμετρα με στόχο την ευαισθησία της ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης για την αποφυλάκιση του Έλληνα ακτιβιστή και αγωνιστή υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μειονοτήτων στην Τουρκία Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί που βρίσκεται στις φυλακές της γείτονος από τον Απρίλιο.

Η διαδρομή «Ση ελευθερίας την στράταν» που πρόκειται να καλύψει αφιερώνεται με αγάπη και συνδέεται με την Σπάρτη της Λακωνίας αφού στη Σπάρτη της Μικράς Ασίας παρουσιάστηκε το 1994 στον Τουρκικό στρατό όπου αιχμαλωτίστηκε από τους Κούρδους και έμαθε πως έχει ελληνική καταγωγή.

Την διοργάνωση αυτής της πορείας έχει η Επιτροπή για τη Διεθνοποίηση και την Αναγνώριση της Γενοκτονίας –«Εύξεινος Λόγος» ενώ το …ταξίδι έχει σύνθημα «Λευτεριά στον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί». Ο Γιώργος Ζαχαριάδης, δρομέας μεγάλων αποστάσεων αγκάλιασε με χαρά την ιδέα και στις 29 Σεπτεμβρίου τρέχει για μια ιδέα και έναν λαό. Ο ίδιος άλλωστε δηλώνει πως τρέχει «για την απελευθέρωση του πόντιου αγωνιστή Yannis Vasilis Yaylalı. O συμπατριώτης μας Γιάννης - Βασίλης Γιαϊλαλί (Yannis Vasilis Yaylalı) είναι ένας από τους φυλακισμένους στα σύγχρονα τάγματα εργασίας της Τουρκίας».

Ο Γιάννης – Βασίλης Γιαϊλαλί
Τούρκος πολίτης ακτιβιστής ποντιακής καταγωγής.
Γεννήθηκε το 1974 στην Μπάφρα της Σαμψούντας. Τον Απρίλιο του 1994 παρουσιάστηκε στον τουρκικό στρατό (στην Σπάρτη της Πισιδίας) και κατατάχτηκε στις τουρκικές ειδικές δυνάμεις όπου εκπαιδεύτηκε ως ελεύθερος σκοπευτής. Έπεσε αιχμάλωτος στα χέρια των Κούρδων το Σεπτέμβρη του 1994 για δυο χρόνια και τρεις μήνες, και κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του άρχισε να αναπτύσσει φιλειρηνικά ιδεώδη και να αποστρέφεται τον πόλεμο.
Σημαντική για την εξέλιξή του υπήρξε η ανακάλυψη της Ελληνικής του ταυτότητας. Ενημερώθηκε για αυτή από δημοσιογράφους οι οποίοι είχαν έρθει σε επαφή με την οικογένειά του, τότε άλλαξε το όνομα του από Ιμπραήμ σε Βασίλης. Όταν άρχισε να κάνει διαδηλώσεις εναντίον του πολέμου, βασανίστηκε, καταδικάστηκε και έμεινε πάνω από τρεις μήνες έγκλειστος σε στρατιωτικές φυλακές.
Η τουρκική κυβέρνηση συνέχισε την καταδίωξή του και μετά το πέρας της στρατιωτικής του θητείας.
Μετά το τουρκικό συνταγματικό δημοψήφισμα του 2017 φυλακίστηκε για μια ακόμα φορά και παραμένει έγκλειστος σε τουρκικές στρατιωτικές φυλακές. Είναι ένας σημαντικός αγωνιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου στην Τουρκία.
Στις 23/4/2017, συλλαμβάνεται από τις Τουρκικές αρχές με τις κατηγορίες της υποκίνησης σε τρομοκρατική δραστηριότητα, λόγω της δράσης του στο Κουρδιστάν και για προσβολή του Κεμάλ και του Ερντογάν, λόγω της αρθρογραφίας του για τη Γενοκτονία. Η σύλληψη του έγινε λίγες ώρες μετά την πρόσθεση αφίσας στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook για την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Ο Γιώργος Ζαχαριάδης για τον Γιαϊλαλί
«Δεν θα μπορούσε να με αφήσει ασυγκίνητο μια τέτοια ενέργεια από έναν άνθρωπο που μόλις έμαθε για την Ελληνική (Ποντιακή) καταγωγή του, άρχισε τον δικό του αγώνα για την ελευθερία και την Δημοκρατία.
Ως Πόντιος, καταγγέλλω τη σύλληψη του ανθρωπιστή Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί και εκφράζω την συμπαράστασή μου προς τον φυλακισμένο.
Με την έκδηλη αγωνία που η κατάσταση αυτή δημιουργεί σε όλους μας, καλώ κάθε άνθρωπο που κατανοεί τι σημαίνει να είσαι φυλακισμένος στη Τουρκία, να δημοσιοποιήσει την είδηση και την διαμαρτυρία για την άδικη φυλάκιση του συμπατριώτη μας Γιάννη - Βασίλη Γιαϊλαλί, ασκώντας και με αυτόν τον Τρόπο πίεση για την απελευθέρωσή του.
Έτσι λοιπόν αποφάσισα να τρέξω μία διαδρομή αφιερωμένη στον πατριώτη μας. Μία διαδρομή που το όνομα «Σπάρτη» συνδέει τον ηρωισμό. Η Σπάρτη της Πισιδίας στη Μικρά Ασία, η πόλη που τον υποδέχτηκε όταν παρουσιάστηκε στο Τουρκικό στράτευμα και μετά άρχισε την ηρωική του πορεία και η Σπάρτη Λακωνίας, η πόλη του ήρωα βασιλιά Λεωνίδα που έγραψε με χρυσά γράμματα την δική του παγκόσμια ιστορία.
Μία διαδρομή στα βήματα του Φειδιππίδη, για τον αγώνα και την ελευθερία του Πόντιου αδελφού μας Γιάννη - Βασίλη Γιαϊλαλί. Η διαδρομή φέρει το όνομα «Ση ελευθερίας την στράταν» και του αφιερώνεται με αγάπη.
Μία διαδρομή 250 χλμ, ξεκινώντας την 29 Σεπτεμβρίου 2017 από το Παναθηναϊκό στάδιο, (Καλλιμάρμαρο), Βουλή των Ελλήνων, Ακρόπολη, Αρχαία αγορά, Ιερά οδός, Ελευσίνα, Μέγαρα, με τελικό προορισμό τον τάφο του Λεωνίδα στην Σπάρτη (Λεωνίδαιον), την 30/09/2017, στέλνοντας το μήνυμα της συμπαράστασης, της αγάπης και της ειρήνης. Ελπίζω η δραστηριότητά μου να είναι ένα ακόμη λιθαράκι για την απελευθέρωση του αδελφού μας.
Ευχαριστώ θερμά τους αγαπητούς φίλους, οι οποίοι αγκάλιασαν με αγάπη την κίνηση αυτή και αποφάσισαν να είναι δίπλα μου με τον τρόπο τους. Η κα Δέσποινα Στεφανίδου, οι κ.κ. Κώστας Πασχαλίδης, Νικόλαος Παυλίδης και φυσικά ο καθηγητής κ. Θεοφάνης Μαλκίδης, διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών η οποία το 2007 αναγνώρισε, τη Γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Επιτροπή για τη Διεθνοποίηση και την Αναγνώριση της Γενοκτονίας «Εύξεινος Λόγος» που από την πρώτη στιγμή στήριξε την προσπάθεια. Όλοι μαζί, ας στηρίξουμε την ενέργεια αυτή, ως μία ακόμη πράξη δημοσιοποίησης της παράνομης κράτησης του Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλί, για να οδηγήσει στην απελευθέρωση του αδελφού μας.
Γιώργος Ζαχαριάδης.
Δρομέας ΑΕΚ».