ΣΠΑΡΤΗ. Με επιστολή τους προς την Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Αδαμαντία Τζανετέα, η οποία κοινοποιείται στην Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη και στον υπεύθυνο παρακολούθησης της υλοποίησης της Προγραμματικής Σύμβασης για την μελέτη του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Χαράλαμπο Σκούρο, οι Φίλοι του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, επισημαίνουν την ύπαρξη νομοθεσίας σχετικά με την υλοποίηση των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών παρά τα όσα αναφέρονται στο άρθρο 5 της παραπάνω προγραμματικής σύμβασης.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 5 της προγραμματικής σύμβασης η συντάξασα το κείμενο της προγραμματικής σύμβασης ΠΕ Λακωνίας, αναφέρει:
«Άρθρο 5
Χρονοδιάγραμμα Υλοποίησης της Σύμβασης
Επισημαίνεται ότι προκειμένου να προκηρυχθεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, χρειάζονται τα εξής προαπαιτούμενα:
γ. Θα πρέπει να εκδοθεί το νέο πλαίσιο διενέργειας αρχιτεκτονικών διαγωνισμών από το ΥΠΕΝ, σύμφωνα με τον Ν.4412/2016. Μετά τα παραπάνω , η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας θα συντάξει τον φάκελο του έργου για τον Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό εντός 3 μηνών.»

Σύμφωνα όμως με την διευκρινιστική εγκύκλιο του αρμόδιου Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αριθμό πρωτοκ. Οικ.23932/ 16/05/2017 επισημαίνεται ότι ήδη από το 2016 έχουν παρασχεθεί οι αναγκαίες διευκρινίσεις και δεν υφίσταται νομοθετικό κενό για τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

Επομένως η Π.Ε Λακωνίας της οποίας οι υπηρεσίες είναι αποδέκτες της παραπάνω διευκρινιστικής εγκυκλίου, πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί με το ισχύον νομικό πλαίσιο να προβεί άμεσα στην προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και γι’ αυτό το Σωματείο των Φίλων του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης με την επιστολή του ζητά την άμεση προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Η επιστολή των Φίλων του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης έχει ως εξής:

«Αξιότιμη κ. Αντιπεριφερειάρχη,
Στην Προγραμματική Σύμβαση, που, σύμφωνα με την σχετική συνέντευξή σας, συντάξατε και στείλατε για υπογραφή στο Υπουργείο Πολιτισμού, και συγκεκριμένα στο Άρθρο 5 και στην παράγραφο γ που αναφέρεται στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της, αναφέρετε:
«γ. Θα πρέπει να εκδοθεί το νέο πλαίσιο διενέργειας αρχιτεκτονικών διαγωνισμών από το ΥΠΕΝ, σύμφωνα με τον Ν.4412/2016. Μετά τα παραπάνω, η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας θα συντάξει τον φάκελο του έργου για τον Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό εντός 3 μηνών».
Η παραπάνω παράγραφος είναι σημαντική διότι σηματοδοτεί ουσιαστικά τον χρόνο έναρξης της διαδικασίας υλοποίησης της μελέτης του Μουσείου, εφόσον με την ανάθεση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ξεκινά ουσιαστικά και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της προγραμματικής σύμβασης .
Από την παραπάνω παράγραφο, όπως έχει διατυπωθεί, φαίνεται ότι δεν υπάρχει πλαίσιο διενέργειας των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών. Όμως, το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης έχει εκδώσει την εγκύκλιο με αριθμό πρωτ.: 23932/16-5-2017, την οποία σας επισυνάπτουμε, και με την οποία παρέχονται εξηγήσεις και διευκρινίζεται, αν κατανοούμε καλά, ότι υπάρχει νομικό πλαίσιο για την διενέργεια των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών.
Σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε:
1. Αν έχει υπογραφεί η νέα Προγραμματική Σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού για την μελέτη του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης και πότε υπεγράφη, προκειμένου να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε την υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί με την εν λόγω σύμβαση.
2. Αν η παραπάνω εγκύκλιος αποτελεί επαρκή εξήγηση εκ μέρους του Υπουργείου Ανάπτυξης και επιτρέπει την άμεση προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, οπότε θα πρέπει να επισπεύσετε και να προβείτε στην άμεση προκήρυξή του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.
Περιμένουμε τις απόψεις σας για την παραπάνω εγκύκλιο του Υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και επειδή θεωρούμε ότι θα συμφωνήσετε με το περιεχόμενο της εγκυκλίου, περιμένουμε την άμεση προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.
Ευχαριστούμε και πάλι για την μέχρι σήμερα συνεργασία!
Είμαστε στην διάθεσή σας.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Για την προσωρινή ΔΕ του Σωματείου
«ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ»
Ο Πρόεδρος
Ιωάννης Βαρβιτσιώτης»