ΒΡΟΝΤΑΜΑΣ. Με λαμπρότητα, ιδιαίτερη κατάνυξη και τον προσήκοντα σεβασμό πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι εκδηλώσεις μνήμης για την 192η επέτειο του Ολοκαυτώματος του Παλαιομονάστηρου στο Βρονταμά.

««Όποιος λαός δε γνωρίζει την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει», κατά τη διαχρονική ρήση του Αριστοτέλη, η οποία καταδεικνύει την αναγκαιότητα της ιστορικής μνήμης. Οι πρόγονοί μας, με θυσία, τόλμη και σθένος αντιστάθηκαν στον εχθρό, ώστε να μπορούμε εμείς σήμερα ν' απολαμβάνουμε το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας. Το παράδειγμά τους καθίσταται φωτεινός σηματοδότης, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την ελληνική μας ταυτότητα και την εθνική μας συνείδηση. Ειδικά δε, στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε, με την κρίση να ταλανίζει τη χώρα σ' όλα τα επίπεδα, το πνεύμα ενότητας, σύμπνοιας και συνεργασίας καθίσταται πιο αναγκαίο από ποτέ. Ο Δήμος Ευρώτα στέκεται με σεβασμό απέναντι στην ιστορική επέτειο, ενώ εισηγήθηκε γι' ακόμη μια φορά στο Υπουργείο Εσωτερικών την καθιέρωση της 15ης Σεπτεμβρίου, ως ημέρα τοπικής αργίας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Ευρώτα.

Θεσμικοί εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, αιρετοί του Δήμου Ευρώτα, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, καθώς και πλήθος κόσμου βρέθηκαν όλοι εκεί και φέτος- στο Παλαιομονάστηρο του Βρονταμά- για ν' αποτίσουν ελάχιστο φόρο τιμής, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης στους άξιους προγόνους μας.

Αξίζει, τέλος, να επισημανθεί ότι μετά το πέρας της δοξολογίας, ακολούθησε η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Ελένης Στρατήγη, το έργο της οποίας αναβίωσε αφενός τη μνήμη της μεγάλης αυτής θυσίας και αφετέρου θύμισε σε όλους ότι το πνεύμα αυταπάρνησης και πατριωτισμού των Βρονταμιτών, ήταν αποτέλεσμα της φιλοπατρίας, αλλά και της βαθιάς πίστης τους στο Θεό.

Ο εορτασμός της επετείου ολοκληρώθηκε και φέτος με την ευχή η αυτοθυσία των Βρονταμιτών να αποτελέσει τον οδηγό για εθνική αναγέννηση και πατριωτική συνείδηση, καθώς και την προτροπή να διαφυλάξουμε όλοι μαζί κι ο καθένας ξεχωριστά αλώβητη τη βαριά αυτή κληρονομιά που επισφραγίστηκε πριν από 192 χρόνια με το αίμα και τη θυσία των ηρώων Βρονταμιτών.