ΣΠΑΡΤΗ. Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, παρέστη το Σάββατο (16-09-2017) στις εκδηλώσεις για τα εγκαίνια και τον αγιασμό του Φεστιβάλ «Σπάρτη: Παγκόσμια Πόλη 2017», και απηύθυνε χαιρετισμό.

Η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας και ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Σπάρτης ο «Λεωνίδας», συνδιοργανώνουν το φεστιβάλ «Σπάρτη: Παγκόσμια Πόλη 2017» σε συνεργασία με πολλούς φορείς της πόλης και της Λακωνίας.

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λακωνίας και ενισχύεται από τη συνεργασία του γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων συνεργάζονται εκατοντάδες εθελοντές που συμμετέχουν μέσα από 27 και πλέον Συλλογικούς Φορείς της Σπάρτης. Είναι μια συλλογική προσπάθεια της ιστορικής Σπάρτης να ξαναβρεί τη θέση της στον «χάρτη» της Πολιτισμικής ανέλιξης και της Τουριστικής ανάπτυξης.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος πραγματοποίησε τον αγιασμό στο χώρο των Εκθέσεων του Φεστιβάλ στον Πολυχώρο «Νερόμυλος» στις Αμύκλες.
Παραβρέθηκαν επίσης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμούς, καθώς και ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου, Υποστράτηγος Δημήτριος Τριγώνης, ο Δήμαρχος Σπάρτης, Ευάγγελος Βαλιώτης, ο Πρόεδρος Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης Δήμου Σπάρτης, Χρήστος Αλεξάκος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου «Λεωνίδας», ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Πρόεδρος Τ.Ο.Δ.Α., Αντώνης Τραυλός, ο Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Δημήτρης Κούτουλας, ο Δήμαρχος Λαπήθου Ν. Κότσαπας, ο Αντιδήμαρχος Θήβας Σπ. Κίτσος, η Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας Β. Δερτιλή, ο Πρόεδρος Ξενοδοχείων Λακωνίας Δ. Πολλάλης, το ζεύγος Δημητρίου και Γεωργίας Καλοειδή, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Τουρισμού Μ. Μπελεγρή, εκπρόσωποι πολιτιστικών Ενώσεων και Φορέων και πλήθος κόσμου.

Ο κ. Φιλιππάκος απευθύνοντας χαιρετισμό, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Θέλω να συγχαρώ τους συνδιοργανωτές του Φεστιβάλ “Σπάρτη, Παγκόσμια Πόλη” που ξεκινά φέτος την αποστολή του, με μια συλλογική προσπάθεια, που σκοπό έχει να ανακτήσει η Σπάρτη τον ιστορικό της ρόλο.
Αυτό που αναδείκνυε την Σπάρτη έναντι των λοιπών Ελληνικών πόλεων – κρατών δεν ήταν η γλώσσα, η θρησκεία, ή ακόμα και οι νόμοι – στοιχεία τα οποία μοιράστηκαν σε γενικές γραμμές με τον υπόλοιπο αρχαίο Ελληνικό κόσμο – αλλά ένα μοναδικό ήθος, που διαπότιζε όλες τις πτυχές του Λακωνικού βίου.
Το ένδοξο παρελθόν της και η κοντινή απόσταση από άλλες ιστορικές περιοχές της Λακωνίας, τραβούν την προσοχή πολλών επισκεπτών. Αυτό που θα πρέπει να ενισχυθεί, είναι ο πολιτιστικός χαρακτήρας της πόλης, ο οποίος έρχεται από την αρχαιότητα.
Ας βοηθήσουμε λοιπόν όλοι, ο καθένας όπως μπορεί, αυτή την προσπάθεια.
Σας ευχαριστώ πολύ.»

Ο Σεβασμιότατος στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν σήμερα η Σπάρτη να έχει το Αρχαίο Θέατρο θαμμένο και να μην υπάρχει ένα Μουσείο ώστε να στεγάσει τα μοναδικά ψηφιδωτά της Σπάρτης, καθώς και ότι δεν πρέπει να μένουμε στάσιμοι στην Ιστορία μας αλλά να κάνουμε και εμείς ότι είναι δυνατόν για την ανάδειξη της πόλης μας και όλοι μαζί μπορούμε, αρκεί να υπάρχει θέληση και αγάπη.

Τέλος, ο κ. Φιλιππάκος βραβεύτηκε με τιμητικό δίπλωμα, από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης Δήμου Σπάρτης, Χρήστο Αλεξάκο, για τη συνολική του προσφορά και υποστήριξη στη Λακωνία. Στη συνέχεια έγινε βράβευση του ζεύγους Δημητρίου και Γεωργίας Καλοειδή για την προσφορά τους στην τουριστική ανάπτυξη της Σπάρτης και του Μυστρά.