Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος

Από τότε που ο μπαρμπα – Γιάννης ο Μπράχαλης έφερε την τέχνη του Καραγκιόζη στην Ελλάδα, (μεταξύ 1850 και 1860) , για να την πάρουν μετά στα χέρια τους ο Μίμαρος , ο Ρούλιας , ο Μέμος και άλλοι ονομαστοί Καραγκιοζοπαίχτες , ο Καραγκιόζης έγινε η αγαπημένη παραδοσιακή οικογενειακή διασκέδαση των Ελλήνων.

Στο πρόσωπο του πάμφτωχου Καραγκιόζη που τον βασάνιζε η «Εξουσία» , αλλά αυτός άντεχε , την ξεγελούσε και κατάφερνε να επιβιώνει , ο ταλαίπωρος ελληνικός λαός έβλεπε τον εαυτό του . Γι’ αυτό κι όπου δινόταν παράσταση Καραγκιόζη ο κόσμος έτρεχε «συν γυναιξί και τέκνοις» να την παρακολουθήσει . Όπως έγραψε ο μεγάλος Καραγκιοζοπαίχτης Ευγένιος Σπαθάρης :

«Από το 1928-1936 γιόμισε η Ελλάδα Καραγκιόζηδες. Σ’ όλες τις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά και σ’ όλες τις επαρχίες οι χάρτινες φιγούρες μας εθεάτριζαν χιλιάδες κόσμο κάθε βράδυ. Το Σωματείο των Καραγκιοζοπαιχτών είχε τότε πάνω από 120 μέλη.»

Τα χρόνια πέρασαν , η κοινωνία και οι άνθρωποι άρχισαν να αλλάζουν ραγδαία , το ίδιο άρχισε να αλλάζει και ο τρόπος διασκέδασής τους . Μετά τη 10ετία του ’60 ο Καραγκιόζης άρχισε να υποχωρεί και να σπανίζει ως Θέατρο Σκιών . Ευτυχώς σ’ αυτές τις δύσκολες για τον Καραγκιόζη εποχές βρέθηκαν νέοι άνθρωποι , οι οποίοι πήραν στα χέρια τους την πεσμένη σκυτάλη των παλαιών , για να συνεχίσουν τον αγώνα της Παράδοσης , σε χρόνους δύσβατους και σκοτεινούς .

Ένας απ’ αυτούς τους νέους Καραγκιοζοπαίχτες είναι και ο Τάσος Ανδριώτης , τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να δούμε και να χαρούμε για πρώτη φορά , στην παράσταση που έδωσε στην πλατεία του Ν. Κόσμου Σπάρτης , στα πλαίσια του Φεστιβάλ «Σπάρτη : Παγκόσμια πόλη» , το βράδυ της 10 / 9 / 2017 , με το έργο : «Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ».

Μόλις φωτίστηκε ο μπερντές , η μια ευχάριστη έκπληξη διαδεχόταν την άλλη : Φιγούρες αριστοτεχνικά φτιαγμένες πάνω στις παραδοσιακές φόρμες , ωραία κίνηση , φωνή που που ζωντάνευε πειστικά κάθε χαρακτήρα (νόμιζες πως είχες πίσω από το πανί κάποιον παλαιό θρύλο του Καραγκιόζη) και το σπουδαιότερο :

Σεβασμός στο παραδοσιακό ύφος του κειμένου το οποίο έρρεε αβίαστα , χωρίς κομπιάσματα και λάθη , φυσικά από στήθους . Ήταν μια παράσταση που πραγματικά «αιχμαλώτισε» τόσο τα παιδιά όσο και τους μεγάλους , χαρίζοντάς τους αυθόρμητες στιγμές γέλιου , χαράς , μνήμης και παραδοσιακής διασκέδασης .

Ο Τάσος Ανδριώτης κατάγεται από τη Σπάρτη Λακωνίας . Γεννήθηκε το 1987 στην Αθήνα και ασχολείται με το θέατρο σκιών από ηλικία έξι ετών. Συμμετείχε από νεαρή ηλικία (12 ετών) σε πολλά σημαντικά φεστιβάλ όπως στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών στο Δήμο Πάτρας, στην Εβδομάδα Καραγκιόζη στο θέατρο του Μάνθου Αθηναίου στη Νέα Σμύρνη, στο Αθηναϊκό Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών στο Λόφο του Στρέφη, στο Λαϊκό Θέατρο Πάτρας, στο 1ο Διαγωνιστικό Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών στο θέατρο Απόλλων Πάτρας όπου και βραβεύτηκε, επίσης σε αφιερώματα έχει αναβιώσει το παλαιό θέατρο σκιών όπως παιζότανε παραδοσιακά για μεγάλους. Έχει γνωρίσει και συνεργαστεί με σπουδαίους καραγκιοζοπαίκτες όπως ο Γιάνναρος, Θανάσης Σπυρόπουλος, Ευγένιος Σπαθάρης, Βάγγος Κορφιάτης, Κώσταρος, Μάνθος Αθηναίος κ.α. Επίσης με λαϊκά συγκροτήματα έχει παρουσιάσει αφιερώματα με θέμα τα τραγούδια στο ελληνικό θέατρο σκιών. Κατασκευάζει φιγούρες και σκηνικά από παραδοσιακά υλικά (δέρμα, χαρτόνι, ζελατίνα, πανί) ενώ διαθέτει στη συλλογή του φιγούρες από παλαιούς καραγκιοζοπαίκτες και νεότερους. Έχει μελετήσει τις ρίζες του θεάτρου σκιών και έχει παρουσιάσει εκθέσεις και σεμινάρια διδάσκοντας παραδοσιακές τεχνικές του θεάτρου σκιών όπως την τέχνη κατασκευής φιγούρας.

Διαθέτει πλούσιο ρεπερτόριο από παραδοσιακά έργα: κωμωδίες, ηρωικά του 1821, κοινωνικά, ιστορικά, θρησκευτικά, σατιρικά, μυθολογικά κλπ . Συνεργάζεται με δήμους, σχολεία και συλλόγους από όλη την Ελλάδα και η δουλειά του έχει προβληθεί από αρκετά ΜΜΕ. Εκτός από το θέατρο σκιών ασχολείται με τη ρεμπέτικη μουσική: παίζει μπουζούκι, μπαγλαμά, αρμόνιο και τζουρά.

Αξίζουν , πραγματικά , ειλικρινή συγχαρητήρια στον Τάσο Ανδριώτη , τον νέο παραδοσιακό διασκεδαστή του Καραγκιόζη (και όχι μόνο) , όπως και σ’ όλους τους νέους καραγκιοζοπαίχτες ανά την Ελλάδα , οι οποίοι , πασχίζουν να κρατήσουν ζωντανή την Παράδοση μέσα σε καιρούς πολύ δύσκολους , σε καιρούς που η διασκέδαση και ο πολιτισμός έχουν γίνει «FAST FOOD» και το διαδίκτυο αλλοτριώνει ραγδαία τους Έλληνες και αποκοιμίζει το πνεύμα και την ψυχή τους .

Ελπίζουμε , το Υπουργείο Πολιτισμού να πράξει το θεσμικό καθήκον του απέναντι σ’ αυτή τη νέα γενιά των Καραγκιοζοπαιχτών , αλλά και η κοινωνία (πολίτες , σύλλογοι , φορείς κλπ) να στηρίξουν αποφασιστικά τους νέους αυτούς ανθρώπους γνωρίζοντας πως έτσι στηρίζουν την Ελληνική Παράδοση και την Ψυχή των Ελλήνων !