ΣΠΑΡΤΗ. Ο πρόεδρος Συνδέσμου των εν Αττική Γεωργιτσιάνων Λακεδαίμονος-Δικηγόρος Χρήστος Τσίχλης, ο πρόεδρος τοπικής κοινότητας Πελλάνας Δημήτριος Μιχαλόπουλος, ο πρόεδρος τοπικής κοινότητας Αγόριανης Δημήτριος Καφετζής και ο πρόεδρος τοπικής κοινότητας Καστορείου Γεώργιος Οικονομάκης (κατόπιν και της Γενικής Συνέλευσης κατοίκων Καστορείου, με απόφαση κατοίκων εναντίον στην δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή), εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή τους την κατηγορηματική αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο δημιουργίας ΧΥΤΑ-σκουπιδότοπου στην δημοτική ενότητα Πελλάνας του Δήμου Σπάρτης. Στην ανακοίνωση μάλιστα τονίζεται πως κάτοικοι προτείνουν την διενέργεια σχετικού τοπικού δημοψηφίσματος. Στο άρθρο 225 του N.3852/2010 Καλλικράτη (ΦΕΚ 87/Β/7.6.2010) άλλωστε, υπογραμμίζεται, αναφέρονται τα τοπικά δημοψηφίσματα, τα οποία περιγράφονται στο άρθρο 216 του Ν.3463/2006 (ΦΕΚ 114/Α'/8.6.2006) περί Κώδικα Δήμων και κοινοτήτων.

Τα προβλήματα της Υγειονομικής Ταφής όπως τα εντοπίζουν οι συνυπογράφοντες την ανακοίνωση έχουν ως εξής:

«α) Μετά το κλείσιμο του ΧΥΤΑ, η γη μπορεί να είναι ακατάλληλη για κάποιες χρήσεις, λόγω ρύπανσης,
β) Η ευκολία και η ευελιξία της Υγειονομικής Ταφής δεν δίνει κίνητρα στους παραγωγούς απορριμμάτων να εφαρμόσουν καινοτόμες λύσεις,
γ) Ανεξαρτήτως σχεδιασμού, υπάρχει πάντα ένας μικρός κίνδυνος ρύπανσης από τη λειτουργία των ΧΥΤΑ,
δ) Το βιοαέριο, αν δεν τεθεί υπό έλεγχο, μπορεί να είναι επικίνδυνο (πυρκαγιά, έκρηξη, συνεισφορά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου),
ε) Η ανάκτηση ενέργειας από ΧΥΤΑ δεν είναι ιδιαίτερα αποδοτική,
στ) Μπορεί να υπάρξει όχληση λόγω θορύβου, οσμών, διέλευσης οχημάτων και αισθητικής υποβάθμισης, όπως με όλες τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας απορριμμάτων».

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Έκθεσή του επισήμανε ότι «γενικά η δημιουργία ΧΥΤΑ είναι προβληματική, καθώς συνεπάγεται κινδύνους ρύπανσης των υδάτων (υπόγειων και επιφανειακών, σε κοιλάδες, ποτάμια)».Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος ( ΥΠΕΚΑ) επιβεβαιώνουν ότι το ΧΥΤΑ εγκυμονεί κινδύνους για τον υδροφόρο ορίζοντα και κατασκευάζεται πάνω σε ρέμα, κατά παράβαση της νομοθεσίας αλλά και των κριτηρίων χωροθέτησης, γεγονός που καθιστά το έργο εξαιρετικά επικίνδυνο για το περιβάλλον.

«Το έργο θα μολύνει το νερό και την ατμόσφαιρα. Ήδη καταστράφηκε οικολογικά η δυτική Αττική.
Τα καταστροφικά για την υγεία «στραγγίσματα», που θα περνούν από το χώρο του ΧΥΤΑ στο υπέδαφος, θα καταλήγουν στις πηγές υδροδότησής μας. Επίσης, τα στραγγίσματα θα μολύνουν τον Κάμπο που καλλιεργούν αγρότες»
, καταγγέλλουν οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων.

«Όπως αναφέρει ο κ. Λέκκας», συνεχίζει η ανακοίνωση, (καθηγητής Γεωλογίας & Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών), ««το... μαύρο υγρό των αποστραγγισμάτων των σκουπιδιών ‐ τα επικίνδυνα, δηλαδή, «κατακάθια» των απορριμμάτων ‐ εξαπλώνεται με εντυπωσιακό τρόπο. Το υπέδαφος μιας ολόκληρης περιοχής θεωρείται πλήρως κατεστραμμένο. «Σε όλη αυτή την έκταση δεν μπορεί να γίνει καμία γεώτρηση, ενώ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η επιφάνεια για καλλιέργειες. Όσο πιο κοντινές στη χωματερή ήταν οι περιοχές από όπου είχαν ληφθεί τα δείγματα, τόσο οι ρύποι ανιχνεύονταν ακόμα και σε μηδενικό βάθος, στην επιφάνεια του εδάφους», συμπληρώνει».

«Λένε πως αν δεν λειτουργήσει το ΧΥΤΑ , θα πληρώνουμε πρόστιμα.
Αυτό που δεν λένε είναι πως αν λειτουργήσει θα πληρώνουμε ακόμα μεγαλύτερα πρόστιμα για μόλυνση του περιβάλλοντος. Αυτό που δεν λένε είναι πως όπου λειτουργεί ΧΥΤΑ υποβαθμίζεται αυτόματα η περιοχή και τα ακίνητα της περιοχής.
Λόγω πολυετούς καθυστέρησης στη λήψη μέτρων, η χώρα μας τιμωρήθηκε με κατ’ αποκοπή πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ, καθώς και χρηματική ποινή ύψους 30.000 ευρώ την ημέρα, που υπολογίζεται από την ημερομηνία έκδοσης της καταδικαστικής απόφασης ώς τη συμμόρφωση στις κοινοτικές οδηγίες και φτάνει τα 5,4 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο.
Είναι η τρίτη καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου για σοβαρές παραλείψεις της Ελλάδας στην προστασία του περιβάλλοντος.
Η Δημοτική ενότητα Πελλάνας του Δήμου Σπάρτης περιλαμβάνει σημαντικούς Αρχαιολογικούς Χώρους με πολλούς επισκέπτες και στο υπέδαφος της περιοχής διέρχεται πόσιμο νερό που καταλήγει στις οικίες χιλιάδων κατοίκων συνολικά.
Στις 19 Απριλίου του έτους 2016,εγκαινιάσθηκε ένα σημαντικό έργο για το Νομό Λακωνίας ο νέος αυτοκινητόδρομος ταχείας κυκλοφορίας Λεύκτρο-Σπάρτη στην ευρύτερη περιοχή της δημοτικής ενότητας Πελλάνας. Μετά την ολοκλήρωση του σύγχρονου αυτού αυτοκινητόδρομου αναμένουμε ανάπτυξη της περιοχής και όχι υποβάθμιση. Η δημιουργία σκουπιδότοπων οδηγεί στην υποβάθμιση»,
καταλήγει η ανακοίνωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανακοίνωση σχετική με τις αρνητικές επιδράσεις και την επιβάρυσνη που θα μπορούσε να προκαλέσει στην περιοχή της Δ.Ε. Πελλάνας η δημιουργία ΧΥΤΑ εξέδωσε και το κόμμα των «Ελλήνων Οικολόγων».