Συλλογική η προσπάθεια της ιστορικής και συνετής Σπάρτης να ξαναβρεί τη θέση της στον «χάρτη» της Πολιτισμικής ανέλιξης και της Τουριστικής ανάπτυξης.

Η Σπάρτη πρέπει να ανακτήσει τον ηγετικό της ρόλο, ως πόλη πρωτεύουσα και να αναδειχθεί σε πυλώνα πολιτιστικής παραγωγής και κοινωνικής εξωστρέφειας.
Το έμψυχο δυναμικό υπάρχει και πρέπει να ευθυγραμμιστεί με υψηλούς στόχους.
Η κουλτούρα ενυπάρχει και πρέπει να γονιμοποιήσει τολμηρή δράση κυρίως στις νεότερες γενιές.

Αυτό είναι το κίνητρο της διοργάνωσης του Φεστιβάλ «Σπάρτη. Παγκόσμια Πόλη» που υποστηρίζουν περισσότεροι από 50 σύλλογοι και φορείς της Σπάρτης και της Λακωνίας. Αυτή είναι η ιδέα που αγκάλιασε η Περιφέρεια Πελοποννήσου/Π.Ε. Λακωνίας που συνδιοργανώνει το Φεστιβάλ αλλά και το Υπουργείο Τουρισμού, ο Δήμος Σπάρτης, η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος/ Σύλλογος Ξενοδοχείων Λακωνίας και το Επιμελητήριο Λακωνίας που το έθεσαν υπό την Αιγίδα τους.

Αυτή είναι η προσπάθεια που αποφάσισε να στηρίξει η ΕΡΤ προσφέροντας χορηγία επικοινωνίας, δίνοντας έτσι στο Φεστιβάλ τη δυνατότητα να ακουστεί όσο γίνεται πιο μακριά, όπου υπάρχουν Έλληνες. Η ΕΡΤ και η ΕΡΤ Τρίπολης προβάλλουν το πρόγραμμα και τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ δυναμικά. Ομογενείς μας στην Αμερική και την Αυστραλία έμαθαν για τη διοργάνωση του από αυτήν την προβολή και ήρθαν σε επικοινωνία μαζί μας για να το στηρίξουν και να συμμετέχουν σε αυτό.
Αυτό είναι το εγχείρημα που αποφάσισαν να προβάλλουν 16 ΜΜΕ που παρέχουν επίσης χορηγία επικοινωνίας: Ionian tv, Notospress.gr, Apela.gr, Laconia Live, Πολιτεία fm, Fly FM, Notos949fm, ANT1 N.E., Βest fm, Λακωνικός Τύπος, Δημοτική Αγορά της Λακωνίας, Spartorama, Spartavoice, Youknow.gr, Αρχείον Πολιτισμού, Μade in Lakonia.
Για την επίτευξη του στόχου μας, για να ξαναβρεί η Σπάρτη τη θέση που της αξίζει στον σύγχρονο χάρτη του Πολιτισμού και του Τουρισμού είναι επιβεβλημένη η συνεργασία των κοινωνιών και η επικοινωνία των λαών.
Μέσα από την όσμωση ανατολής και δύσης, βορρά και νότου, σε κάθε κλίμακα (τοπική, περιφερειακή, εθνική και διεθνή) θα μυηθούμε άπαντες σε όλα εκείνα τα απλά αλλά και σημαντικά που γεφυρώνουν τις πλευρές, ανοίγουν δρόμους και μετατρέπουν το μόχθο της παραγωγής και της εκπαίδευσης σε διαρκή πρόοδο και εγγυημένη ευημερία. Με ακλόνητη πίστη σε θεμελιώδεις αρχές και παραδόσεις μας!

Το Φεστιβάλ «Σπάρτη Παγκόσμια πόλη» ξεκινά τον Σεπτέμβριο του 2017 τα πρώτα βήματά του και όλοι έχουμε θέση σε αυτή την αποστολή.
Όραμα και στόχος να έχει ωριμάσει και κορυφωθεί το 2020!

Δείτε το τηλεοπτικό σποτ που προβάλλεται από την ΕΡΤ: