ΛΑΚΩΝΙΑ. Επιστολή με θέμα τις πληρωμές του Μέτρου Βιολογική Γεωργία (ΠΑΑ 2007-2013) που έγιναν «κατά βούληση και όχι βάση κανονισμών» έστειλε προς τον Πρωθυπουργό, τους Βουλευτές Λακωνίας, τον Εισαγγελέα Σπάρτης, τον Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, τη Γενική Γραμματεία Ε.Ε., την Επιτροπή Αναφορών της Ε.Ε. και το Σύλλογο Γεωπόνων Λακωνίας η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Π.Ε. Λακωνίας ζητώντας την παρέμβαση των εισαγγελέων και τη διόρθωση της αδικίας που έχει σημειωθεί.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:
«ΘΕΜΑ: ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΚΑΤΑ ΒΟΥΛΗΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΑΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ (ΠΑΑ 2007-2013)
Την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017 αναρτήθηκαν οι καταστάσεις πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ) Βιολογικής Γεωργίας έτους 2014 που αφορούσαν τις ενστάσεις για το εν λόγω έτος. Μπόχα και δυσοσμία και πολιτική αλητεία ήταν η πρώτη εντύπωση. Από τους 72 κομμένους, μετά τον έλεγχο των ενστάσεων, πληρώνονται οι 39 μόνο (κάποιοι με ποινές) και 33 κόβονται ξανά. Οι δικαιούχοι πληρωμής όμως στις καταστάσεις πληρωμής δεν ήταν 39 αλλά 139!!!
Κάνοντας έναν έλεγχο στους κομμένους διαπιστώσαμε ότι εδώ γίνεται το «έλα να δεις». Κάποιοι με τους ίδιους κωδικούς (ποινής ή απόρριψης) πληρωνόταν (άλλοι στο ακέραιο ή με περικοπή) και άλλοι κοβόντουσαν τελείως. Επίσης κάποιοι άλλοι έχοντας τους μισούς κωδικούς ποινής ή το 1/3 αυτών, σε σύγκριση με τα ανωτέρω, αντί να τους επιβληθεί ποινή, κοβόντουσαν τελείως. Επίσης κάποιοι άλλοι οι οποίοι πριν από 2 χρόνια περίπου κατέθεσαν προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο διεκδικώντας τα χρήματα που δικαιούνται από το πρόγραμμα, και είναι σε εκκρεμότητα η εκδίκαση της, έχουν στοχοποιηθεί συστηματικά. Ενδεικτικά παραθέτουμε πίνακα παρακάτω όπου γίνεται σύγκριση μέσα από την κατάσταση απορριπτόμενων. Είχαμε καταγγείλει ότι κάποιοι ερμήνευαν του κοινοτικούς κανονισμούς κατά το δοκούν, εφάρμοζαν τους νόμους κατά το δοκούν και τώρα μοιράζουν τα λεφτά κατά το δοκούν.
Πηγαίνοντας πίσω στις καταστάσεις του 2013 και του 2012, διαπιστώνουμε και εκεί ότι έχουν γίνει τα ίδια. Μπόχα και δυσοσμία και εγκληματικές πράξεις κατ’ εξακολούθηση. Και να σκεφτεί κανείς ότι είχαμε μόνο εικόνα από τις καταστάσεις των απορριπτόμενων και όχι του συνόλου των δικαιούχων, όσον αφορά τους κωδικούς. Κάποιοι θα πρέπει άμεσα να πάνε σπίτι τους, να απολογηθούν στον εισαγγελέα και να υποχρεωθούν να πληρώσουν για όλα όσα έχουν κάνει.
Όλα αυτά τα έκαναν στους Βιοκαλλιεργητές-Βιοκτηνοτρόφους στην Π.Ε. Λακωνίας γνωρίζοντας ότι τους παρακολουθούμε κατά πόδας. Άραγε τα ίδια και ίσως και χειρότερα έχουν γίνει και στην επικράτεια; Να γιατί ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζητούσε από τις ΔΑΟΚ της επικράτειας, να του επιτρέψουν να καταστρέψει φακέλους πληρωμής που του είχαν αποστείλει και εμφάνιζαν συστημικά λάθη και αστοχίες (ημερομηνία εγγράφου με αποδέκτες όλες τις ΔΑΟΚ της Επικράτειας αρχές Ιουλίου 2017 και με υπογραφή για ακόμα μια φορά «Ομάδα Υποστήριξης Εφαρμογής Γεωργοπεριβαλλοντικών Ενισχύσεων»). Η εν λόγω «Ομάδα Υποστήριξης Εφαρμογής Γεωργοπεριβαλλοντικών Ενισχύσεων», είναι υπεύθυνη για όλα. Κατάφεραν όμως και έλυσαν το κουιζ που είχαμε βάλει πριν από ενάμιση χρόνο… ήτοι «τι κοινό έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ με την Volkswagen και ποια η διαφορά τους;». H απάντηση είναι ότι το κοινό είναι το πειραγμένο λογισμικό που από το 2013 βγάζει συστημικά, λογισμικά και χαρτογραφικά λάθη, αστοχίες και το κακό συναπάντημα και η διαφορά τους είναι ότι για την Volkswagen, παρενέβη ο εισαγγελέας ενώ εδώ προς το παρόν τίποτα.
Κατόπιν των ανωτέρω:
Α) καλούμε όλους τους συναδέλφους της Επικράτειας που έχουν κοπεί από τις καταστάσεις 2012, 2013 και 2014 ή πληρώθηκαν κουτσουρεμένα, και θεωρούν ότι αδικήθηκαν, να σπεύσουν σε ενέργειες και είμαστε στη διάθεση τους να τους βοηθήσουμε
Β) καλούμε τους Γεωπόνους μελετητές – συμβούλους να διεκδικήσουν τα συμφέροντα των πελατών τους και να πάρουν θέση επιτέλους.
Γ) καλούμε για πρώτη φορά τους Βουλευτές της Λακωνίας καθώς και την Βουλευτή κ. Π. Βράντζα να πάρουν θέση
Δ) καλούμε τον κ. Πρωθυπουργό να πάρει κεφάλια και να καταλογιστούν οι ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση
Και τέλος καλούμε τους εισαγγελείς όλης της χώρας να παρέμβουν. Ο εισαγγελέας Λακωνίας θα ενημερωθεί από εμάς.

Ενημερώνουμε ότι υπάρχει πλέον ανοικτή γραμμή και κωδικός επικοινωνίας με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς (Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Phil Hogan, Γενική Γραμματεία Ε.Ε., Επιτροπή Αναφορών Ε.Ε.). Τα ψέματα τελείωσαν! Τα παιχνίδια που γινόντουσαν τόσα χρόνια σε βάρος μας πρέπει να τελειώνουν! Είναι πολλά τα λεφτά κύριοι, μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ, και δεν είναι δικά σας. Πρόκειται για κοινοτικά χρήματα, τα οποία πρέπει να πάνε στους δικαιούχους και όχι όπου και όποτε γουστάρει η «Ομάδα Υποστήριξης Εφαρμογής Γεωργοπεριβαλλοντικών Ενισχύσεων» και όλοι οι συνυπεύθυνοι.
Η ομάδα που διαχειρίζεται τις πληρωμές των αγροτών, πληρώνεται στην ώρα της. Κάποτε καθυστέρησε η πληρωμή τους δύο ημέρες και απειλούσαν με απεργίες. Και για τα τέσσερα χρόνια καθυστέρησης των δικών μας πληρωμών, ούτε κουβέντα. Τα κάνατε γαργάρα.
Κύριε Πρωθυπουργέ, δε γυρίζει σελίδα η αγροτική οικονομία, ούτε ο στρατηγικός σχεδιασμός υλοποιείται με τα παραπάνω δεδομένα. Είμαστε στην διάθεση σας για στοιχεία και ονόματα προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη εφόσον το θελήσετε!
Σπάρτη, 04/09/2017

Για την Ένωση Βιοκαλλιεργητών Π.Ε. Λακωνίας
Ο Πρόεδρος, Καραμπάσης Δημήτρης»

[Η αγροτική στήλη του notospress.gr υποστηρίζεται από την ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΒΑΣΟΣ και ΣΙΑ ΕΕ ε.ο. Σπάρτη – Γυθείου 153]