ΛΑΚΩΝΙΑ. «Αγαπητά μου παιδιά,
Επικοινωνώ μαζί σας, προκειμένου να σας επαινέσω για τη σπουδαία επιτυχία πού καταγάγατε στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Ο Δωρεοδότης Θεός ευλόγησε τους κόπους, τους αγώνες και όλες τις προσπάθειές σας, ώστε να αρχίσετε μια καινούργια περίοδο στη ζωή σας γεμάτη ευγενή οράματα και δημιουργικούς στόχους.

Η χαρά μου ως Επισκόπου και Πνευματικού σας Πατέρα είναι μεγάλη. Μεγαλύτερη ακόμα είναι η χαρά των γονέων σας, που αγωνίστηκαν σκληρά μέχρι σήμερα για σας. Δικαιώθηκαν οι κόποι τους. Δεν πήγαν χαμένα, ούτε η συμβουλή τους, ούτε η εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την καλή διαβίωσή σας και για την κατάρτισή σας. Δεν πήγε χαμένη ούτε η ελπίδα τους, ούτε η θερμή και συνεχής προσευχή τους. Συμμετέχω στη χαρά τους, τους λέγω ένα «μπράβο» για τις θυσίες τους και τους εύχομαι μακροημέρευση, για να σας χαίρονται και να σας καμαρώνουν. Επαινώ, επίσης, και τους άξιους εκπαιδευτικούς σας και όλους όσοι συνέβαλαν, με οποιονδήποτε τρόπο, στην επιτυχία σας.

Απευθύνω, όμως, και σε σας χίλια «μπράβο» και άλλα τόσα «εύγε», γιατί μελετήσατε συστηματικά, συνειδητοποιήσατε το χρέος σας προς τον εαυτό σας, προς την οικογένειά σας και προς την κοινωνία μας, διαβάσατε υπερωριακά, ξεπεράσατε τους εαυτούς σας και σήμερα απολαμβάνετε την επιτυχία σας και δοκιμάζετε χαρά χωρίς όρια.

Πάντοτε η χαρά είναι ανάλογη με τον κόπο μας. Λίγο θα κοπιάσεις, λίγο θα χαρείς, πολύ θα κουραστείς, πολλά θα απολαύσεις. Δεν κερδίζονται οι μάχες, ούτε εξασφαλίζονται οι επιτυχίες «ἡμὼν κοιμωμένων». «Τά ἀγαθά κόποις κτῶνται» έλεγαν οι σοφοί πρόγονοί μας και «πόνοις κατορθοῦνται» πρόσθεσαν οι πατέρες της Εκκλησίας μας.

Με την επιτυχία σας αποκτήσατε μία σοβαρή εμπειρία στη ζωή σας, που θα σας χρειασθεί στη συνέχεια. Η ζωή και το μέλλον ανήκουν στους εργατικούς, στους υπεύθυνους και σοβαρούς ανθρώπους, σ’ αυτούς που βάζουν ωφέλιμους στόχους, που δουλεύουν με πρόγραμμα και σ’ αυτούς που είναι έτοιμοι και για θυσίες, χάρη του στόχου που έθεσαν στη ζωή τους.

Εύχομαι με όλη τη δύναμη της ψυχής μου η χαρά της επιτυχίας σας να έχει μονιμότητα. Εύχομαι να σας φωτίζει ο Πανάγαθος Θεός να επιτυγχάνετε σε όλους τους τομείς της ζωής σας, γιατί θα είναι κρίμα να παίρνετε άριστα στο Πανεπιστήμιο και να μηδενίζεσθε στις άλλες προσπάθειες με τις οποίες είναι γεμάτη η ζωή μας.

Εύχομαι ακόμη να σας αξιώσει ο φιλάνθρωπος Θεός, στον οποίο οφείλουμε κάθε καλό και κάθε επιτυχία μας, να χαρείτε τον επόμενο χρόνο τέτοιες ημέρες και την επιτυχία των συμμαθητών σας, που εφέτος δεν τα κατάφεραν και των νεώτερων παιδιών που θα φοιτήσουν στην Γ΄ Λυκείου.

† Ο Μονεμβασίας και Σπάρτης ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ»

Πηγή: immspartis.gr