Γράφει ο Παναγιώτης Τζουνάκος

Ήταν πρωί (8:15) της 6ης Αυγούστου του 1945, όταν το αμερικανικό βομβαρδιστικό έριχνε στην Ιαπωνική πόλη Χιροσίμα την πρώτη ατομική βόμβα (πυρηνική βόμβα ουρανίου), σκοτώνοντας άμεσα 70.000 ανθρώπους ισοπεδώνοντας την πόλη. Στους επόμενους τέσσερις μήνες οι νεκροί έφτασαν συνολικά τις 166.000. Από τότε μέχρι σήμερα αρκετές χιλιάδες έχουν πεθάνει από αρρώστιες που σχετίζονται με τη βόμβα και τη ραδιενέργεια: καρκίνο, λευχαιμία, λέμφωμα κ.λπ. Ακολούθησε και 2η ρήψη ατομικής βόμβας στην πόλη Ναγκασάκι στις 9 του ίδιου μήνα με αντίστοιχα τραγικά αποτελέσματα.

Η αδυναμία επιβολής στο πεδίο των πολεμικών επιχειρήσεων, η πρόφαση για αποφυγή μεγάλης στρατιωτικής απόβασης, γιατί θα είχε πολλούς νεκρούς…, η μηδενιστική αντίληψη για τον παράγοντα άνθρωπο, η άνανδρη επίθεση στον άμαχο πληθυσμό και η δοκιμή του νέου όπλου μαζικής καταστροφής σε κατοικημένη περιοχή αποτέλεσαν το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Είναι χαρακτηριστική η εκ των υστέρων συνειδητοποίηση του συγκυβερνήτη του αεροπλάνου που αναφώνησε: «Θεέ μου τι κάναμε;».

Στις 10 Αυγούστου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Χ. Τρούμαν προσπαθώντας να δικαιολογήσει τις ενέργειες αυτές κατά των άοπλων πολιτών είπε επί λέξει: «… Εχρησιμοποιήσαμεν την ατομικήν βόμβαν δια να συντομεύσωμεν τον πόλεμον. Θα την χρησιμοποιήσωμεν και πάλιν. Μόνο η συνθηκολόγησις της Ιαπωνίας θα μας σταματήση. Τους ώμους μας βαραίνει τεραστία ευθύνη. Ευχαριστούμεν τον θεόν, διότι είμεθα εμείς, και όχι ο εχθρός, που τη φέρομεν. Και παρακαλούμεν τον θεόν, να μας φωτίση εις τη χρήσιν του οργάνου αυτού συμφώνως προς τας βουλήσεις του».

Το 1959 γυρίστηκε η ανεπανάληπτη ταινία, ένα από τα αριστουργήματα της 7ης τέχνης, «Χιροσίμα αγάπη μου», στην οποία αποτυπώνονται οι μνήμες του πυρηνικού ολέθρου που έπληξε την πόλη. Η δραματική ταινία βασίζεται στις αφηγήσεις και τις προσωπικές αναμνήσεις μέσα από έναν σύντομο έρωτα. Είναι ένας τρόπος παρουσίασης της φρίκης της ατομικής καταστροφής από τον Γάλλο σκηνοθέτη Αλέν Ρενέ με τις εξαιρετικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών: της Εμανουέλ Ριβά και του Έιτζι Οκάντα.

Ακολουθεί επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα της Τοσίκο Τανάκα, η οποία επέζησε στη Χιροσίμα και επιβαίνει στο «Πλοίο της Ειρήνης».

Αγαπητέ Πρωθυπουργέ,

Το όνομά μου είναι Τοσίκο Τανάκα και είμαι επιζήσασα της πυρηνικής βόμβας που ρίχτηκε στη Χιροσίμα τον Αύγουστο του 1945, με αποτέλεσμα να υποστώ σοβαρά εγκαύματα και να εκτεθώ στη ραδιενέργεια από τη βόμβα. Αυτή την περίοδο ταξιδεύω με το «Πλοίο της Ειρήνης» στο πλαίσιο παγκόσμιου ενημερωτικού προγράμματος με φορείς τους Χιμπακούσα.*
Εγώ η ίδια και άλλοι επιζήσαντες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι ταξιδεύουμε σε όλο τον κόσμο, σε 23 διαφορετικές χώρες, για να μοιραστούμε τις μαρτυρίες της φρίκης εξαιτίας των βομβαρδισμών, καλώντας για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα. Σήμερα επισκεπτόμαστε την Ελλάδα.
Εδώ και πολύ καιρό είμαι θαυμάστρια της Ελλάδας, ιδιαίτερα για το γεγονός ότι είναι η χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία. Έτσι αποτελεί τιμή μου να απευθύνω αυτή την επιστολή στον πρωθυπουργό αυτής της χώρας. Επίσης έχω θαυμάσει την ενέργεια και το πάθος σας ως ηγέτη αυτής της χώρας και θα ήθελα να εργαστείτε μαζί μας για έναν κόσμο ελεύθερο από πυρηνικά.
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν συγκαλέσει διαπραγματεύσεις τη χρονιά αυτή «για ένα νομικά δεσμευτικό νομικό εργαλείο για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων στην κατεύθυνση της πλήρους εξάλειψής τους».
Ελπίζω ότι η έκβαση αυτών των διαπραγματεύσεων θα οδηγήσει σε μια σύμβαση για τα πυρηνικά όπλα που θα σημάνει ότι κανένας στο μέλλον δεν θα υποστεί την ατομική βόμβα και τις καταστροφικές επιπτώσεις της ραδιενέργειας. Για τον λόγο αυτό ζητώ και τη δική σας βοήθεια. Ελπίζω ειλικρινά ότι η Ελλάδα θα λάβει μέρος στον επόμενο γύρο των σχετικών διαπραγματεύσεων στα Ηνωμένα Έθνη τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και θα ψηφίσει υπέρ της απαγόρευσης των πυρηνικών. Σας ζητώ να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για έναν κόσμο ελεύθερο από πυρηνικά.
Ειλικρινά δική σας
Τοσίκο Τανάκα

Υ.Γ. Άγαλμα του Χ. Τρούμαν είναι τοποθετημένο στην οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου στην περιοχή της Ρηγίλλης στην Αθήνα. Μέχρι σήμερα πολλές φορές έγινε στόχος βομβιστικών επιθέσεων και υπέστη μεγάλες φθορές. Σε μια από αυτές το 1971 τραυματίστηκε θανάσιμα ένας αστυνομικός.
*Χιμπακούσα: Αυτοί που επέζησαν της έκρηξης της ατομικής βόμβας.

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr