ΜΟΛΑΟΙ. Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πανηγύρισε η πόλη των Μολάων και έδρα του Δήμου Μονεμβασίας, την πολιούχο της «Αγία Παρασκευή».

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στο ομώνυμο γραφικό παρεκκλήσιο της Αγίας, με την συμμετοχή πολλών Ιερέων και πλήθους πιστών.

Μετά το πέρας του εσπερινού και αφού εψάλλει ο παρακλητικός κανόνας της Αγίας, ακολούθησε λιτανευτικώς η κάθοδος της Θαυματουργού εικόνος και του τιμίου λειψάνου της, με κατάληξη τον καθεδρικό Ναό της «Γεννήσεως του Χριστού» όπου και ενθρονίστηκε.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής 26 Ιουλίου με την παρουσία του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου και με τη συμμετοχή του Ιερού κλήρου της περιοχής, τελέσθηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν της Αγίας ολοκληρώθηκαν με την περιφορά της θαυματουργού εικόνας και του τιμίου λειψάνου της στους κεντρικούς δρόμους της πόλης των Μολάων.

Οφείλουμε τέλος να τονίσουμε την τάξη, την αρμονία και την καθαριότητα, καθώς και την άρτια οργάνωση που υπήρξε το διήμερο του εορτασμού της Αγίας Παρασκευής.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία του ο Δήμαρχος Δήμου Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης, ο Βουλευτής και πρ. Υφυπουργός κ. Αθανάσιος Δαβάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κα Αδαμαντία Τζανετέα, ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Μολάων κ. Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης, η Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου κα Παναγιώτα Αλειφέρη οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Θεοδούλη Σπυριδάκου, Γιώργος Βουνελάκης, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Ματούλα Μπελεγρή, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μολάων κ. Ευθύμιος Κοντοσταθάκος, οι Πρόεδροι των Τ.Κ Πακίων, Δαιμονιάς, Μεταμόρφωσης και Αγγελώνας κ.κ. Μιχάλης Καρούνης, Λάμπρος Σαρμπάνης, Παναγιώτης Σκαρμούτσος και Σωτήρης Γεώργας, οι πρ. Δήμαρχοι κ.κ. Γιώργος Μυλωνάκος και Ιωάννης Τσαγκάρης και πλήθος ευλαβών προσκυνητών.

Επίσης παρέστησαν ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Γιώργος Μαρουδάς, ο Διοικητής του Α.Τ. Μολάων κ. Παναγιώτης Γιάννου, ο Διοικητής του ΚΕΕΜ κ. Ιορδάνης Χατζηνικολάου, ο Λιμενάρχης Νεαπόλεως κ. Ευστάθιος Σκαλίμης και ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μολάων – Νεάπολης κ. Γεωργόπουλος.

Ο βίος της Αγίας Παρασκευής
Νεανική ηλικία

Γεννήθηκε σε προάστιο της Ρώμης επί αυτοκρατορίας Αδριανού ( 117-138 μ.χ). Γονείς της ήταν ο Αγαθόνικος και η Πολιτεία, που ήταν χριστιανοί και οικονομικά εύποροι. Ήταν μοναχοπαίδι. Το όνομά της, της αποδόθηκε λόγω της ημέρας Παρασκευής, κατά την οποία γεννήθηκε. Η ανατροφή της από μικρή ηλικία έγινε βάσει χριστιανικών αρχών.
Ενηλικίωση και δράση
Σε ηλικία 20 ετών έμεινε ορφανή και από τους δυο γονείς, γεγονός που την κατέστησε κληρονόμο σημαντικής περιουσίας, την οποία και εκποίησε, διαθέτοντας τα χρήματα σε φτωχούς και ασθενείς. Ασχολήθηκε εντατικά με την ιεραποστολή, στην πόλη της Ρώμης και την ευρύτερη περιοχή, διδάσκοντας τον Χριστιανισμό κατ-οίκον σε ανθρώπους αδύναμων κοινωνικά ομάδων. Η δράση της έγινε γνωστή στους Ρωμαίους και κλήθηκε σε απολογία από τον αυτοκράτορα Αντωνίνο.
Το μαρτύριό της
Ο αυτοκράτορας της ζήτησε να αρνηθεί τα θρησκευτικά της πιστεύω και στην προσπάθειά του να την πείσει, της προσέφερε διάφορα ανταλλάγματα. Η Αγία απέρριψε την πρόταση, οδηγούμενη σε βασανιστήριο (της φόρεσαν πυρακτωμένη περικεφαλαία στο κεφάλι) και στη συνέχεια στη φυλακή, όπου πέρασε ένα διάστημα στην απομόνωση. Στην αγιογραφία τής αναφέρεται πως ένας άγγελος του Θεού, την επισκέφθηκε απελευθερώνοντάς την απ’τα δεσμά. Έπειτα κλήθηκε ξανά να αλλαξοπιστήσει κι αφού δεν έδειχνε να μεταπείθεται, ο Αντωνίνος διέταξε το βασανισμό της μέχρι θανάτου.
Τα αγιογραφικά στοιχεία αναφέρουν, ότι για να την θανατώσουν την οδήγησαν μέσα σε ένα μεγάλο καζάνι με καυτό λάδι, αλλά εκείνη παρέμεινε ζωντανή. Ο Αντωνίνος, αδυνατώντας να το πιστέψει, θέλησε να προσεγγίσει το καζάνι ο ίδιος με σκοπό να διαπιστώσει τι συμβαίνει. Πλησιάζοντας όμως, από τον ατμό ή από κάποια άλλη αιτία, τραυματίστηκαν τα μάτια του με αποτέλεσμα να τυφλωθεί. Σύμφωνα με την παράδοση, η Αγία Παρασκευή, τον θεράπευσε με θαυματουργικό τρόπο (γι’ αυτό θεωρείται προστάτιδα των ματιών από τους Χριστιανούς) και έτσι ο Αντωνίνος την άφησε ελεύθερη να επιστρεψει στο έργο της.
Το τέλος της ζωής της
Έπειτα από κάποια χρόνια ο Αντωνίνος πέθανε και στη διαδοχή του ο Μάρκος Αυρήλιος, εξαπέλυσε νέο διωγμό κατά των χριστιανών, με την Αγία να συλλαμβάνεται ξανά. Σύμφωνα -και πάλι- με τα όσα λέει η αγιογραφία, ο ίδιος ο αυτοκράτορας έδωσε εντολή στους έπαρχους Ασκληπιό και Ταράσιο να τη βασανίσουν. Ο πρώτος την έριξε σε χώρο που φυλάσσονταν φίδια, τα οποία όμως πέθαναν όταν την πλησίασαν και έτσι ο έτερος αποφάσισε να την αποκεφαλίσει. Το όνομα και η μνήμη της τιμούνται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 26 Ιουλίου.

ΦΩΤΟ: Μιχάλης Καρούνης

Πηγή: monemvasianews.gr