ΜΑΝΗ. Απάντηση στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Αραχωβίτη για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν πρόσφατα τη Μάνη έδωσε στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Ο κ. Αραχωβίτης στην ερώτησή του μιλώντας για «έγκλημα κατά της φυσικής μας κληρονομιάς που έπληξε ανεπανόρθωτα τις Τ.Κ. Κότρωνα, Κοκκάλας, Σκουταρίου, Νυμφίου, Λουκάδικων, Φλομοχωρίου, Παρασυρού, Πυρρίχου, Χειμάρας κ.α.» ζητούσε την άμεση ενεργοποίηση των διατάξεων που προβλέπονται για τους πληγέντες επαγγελματίες και κατοίκους.

Η υφυπουργός ενημέρωσε σχετικά με την απόφαση του Υπ. Εσωτερικών για απόδοση εσόδων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους 2017, σύμφωνα με την οποία κατανεμήθηκαν στο Δήμο Ανατ. Μάνης για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας, 63.800 ευρώ, ενώ από το πρόγραμμα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες, ο Δήμος χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 100.000 ευρώ.

Η κ. Παπανάτσιου διαβεβαίωσε επίσης ότι το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το Ν. 2275/94, θα εκδώσει σχετικές αποφάσεις, με τις οποίες αναστέλλεται η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο για χρονικό διάστημα μέχρι έξι μήνες και ρυθμίζεται η καταβολή των χρεών μέχρι 24 μηνιαίες δόσεις.

Τέλος, η υφυπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι για όσους αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημίες, προβλέπονται διευκολύνσεις και σε ό,τι αφορά την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών τους στους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου με έγγραφό της στις 5/7/2017, γνωστοποίησε στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου το συμβάν. Στη συνέχεια ζητήθηκε από τη Δ/νση Πολιτικής Προστασίας να τής αποστείλουν πίνακα με τα πορίσματα των αυτοψιών στα πληγέντα κτίρια, προκειμένου να οριοθετηθούν οι πληγείσες περιοχές και να ενταχθούν στα προγράμματα αποκατάστασης ζημιών του Υπουργείου.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στις πληγείσες περιοχές μεταβαίνουν αμέσως μετά το συμβάν, οι επιτροπές που συγκροτούνται με απόφαση του Δημάρχου και προβαίνουν στην καταγραφή/εκτίμηση των ζημιών. Σύμφωνα με την υφυπουργό, η αρμόδια Υπηρεσία του Υπ. Οικονομικών δεν έχει λάβει ακόμη σχετικά αιτήματα από το Δήμο Ανατ. Μάνης και υπογράμμισε ότι βρίσκεται εν αναμονή της κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και του σχετικού αιτήματος προς το Υπουργείο από την Περιφέρεια και το Δήμο Ανατ. Μάνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις για τις ζημιές που προξενήθηκαν στο ζωικό κεφάλαιο, έχουν ολοκληρωθεί. Στη συνέχεια, θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους κτηνοτρόφους. Έχει επίσης ανακοινωθεί από το Υπουργείο Αγροτ. Ανάπτυξης η καταβολή οικονομικής ενίσχυσης για αγορά ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους της περιοχής. Οι καταγραφές για τις ζημιές στο φυτικό και πάγιο κεφάλαιο, καθώς και στα αποθηκευμένα προϊόντα θα ξεκινήσουν από την επόμενη βδομάδα.