MONΕΜΒΑΣΙΑ. Αφορμή για προβληματισμό και μέτρα αποτέλεσε η φωτιά που ξέσπασε στην κορυφή ου βράχου της Μονεμβάσιας των βράδυ των εορταστικών εκδηλώσεων. Τόσο οι Επαγγελματίες της Μονεμβάσιας όσο και ο Αντιδήμαρχος κ. Χριστάκος τονίζουν ότι πρόκειται για ενέργεια πολίτη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η οργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της Μονεμβάσιας.
Η ζωή στην Μονεμβασία αμέσως επανήλθε στους κανονικούς ρυθμούς και οι τουρίστες συνεχίζουν τις διακοπές τους στο γραφικότερο, ίσως, κάστρο της Μεσογείου


Η ανακοίνωση των Επαγγελματιών της Μονεμβάσιας έχει ως εξής:

«Η Ένωση Επιχειρηματιών Μονεμβασίας, νοιώθει την υποχρέωση να ευχαριστήσει και να συγχαρεί τη Δημοτική Αρχή, τη Περιφερειακή Αρχή, το Πυροσβεστικό Σώμα, την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό ,την Αρχαιολογική Υπηρεσία και κάθε άλλο φορέα, καθώς και τους κατοίκους, τους επαγγελματίες και τους επισκέπτες που συμμετείχαν στην κατάσβεση της χθεσινής πυρκαγιάς, στο Κάστρο της Μονεμβασιάς.
Με συνεργασία, συντονισμένα και χωρίς πανικό, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς κατάφεραν να αποσοβήσουν τη διαφαινόμενη καταστροφή , την στιγμή που βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη οι ετήσιες εορταστικές εκδηλώσεις, παρουσία χιλιάδων θεατών!

Από τα μέχρι ώρας στοιχεία, φαίνεται ότι η φωτιά προκλήθηκε από μεμονωμένη ενέργεια ιδιώτη και προφανώς ΟΥΔΕΜΙΑ σχέση έχει με τη χρήση βεγγαλικών των επισήμων εκδηλώσεων του Δήμου Μονεμβασίας . Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως κάθε χρόνο η καύση της γολέτας και η ρίψη βεγγαλικών, γίνεται από ειδικευμένο προσωπικό και λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας των θεατών και του χώρου.

Επίσης θέλουμε να ευχαριστούμε από καρδιάς τους χιλιάδες επισκέπτες που και φέτος μας τίμησαν με την παρουσία τους και την υπομονή τους ,ενώ τους ζητούμε συγγνώμη για όποια ταλαιπωρία υπέστησαν λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών της χτεσινής βραδιάς.

Η Μονεμβάσια είναι ένας ανοιχτός τόπος για όλους και οι επιχειρήσεις της θα υποδεχόμαστε πάντοτε τους επισκέπτες μας με αίσθημα ευθύνης και προσφοράς.
Τέλος η Ένωση μας προτίθεται να κάνει χρήση όλων των νόμιμων δικαιωμάτων της -μετά και την ανακοίνωση του επίσημου πορίσματος για τα αιτία της πυρκαγιάς -προκειμένου αφ ενός να διαφυλάξει τη θεαματικότερη εκδήλωση του καλοκαιριού και αφ ετέρου να προστατέψει το τόπο μας από ανάλογα περιστατικά στο μέλλον».


Η ανακοίνωση του Αντιδήμαρχου Μονεμβάσιας έχει ως εξής:

«Σχετικά με την φωτιά που άναψε στο πάνω κάστρο στην χθεσινή εορτή για την επέτειο της απελευθέρωσης της Μονεμβασίας σημειώνουμε τα εξής :
Η φωτιά ξεκίνησε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και σε καμία περίπτωση από τα βεγγαλικά του Δήμου Μονεμβασίας , στις 08.35 μ.μ. περίπου και από την πρώτη στιγμή μαζί με την αρχαιολόγο Παναγιώτα Σκάγκου βρεθήκαμε στην κορυφή του βράχου, δίπλα στην εστία της φωτιάς μαζί με ομάδα πυροσβεστών με τον εθελοντή Θανάση Μπούμπαλη και κατοίκων από το Κάστρο. Στη συνέχεια κινητοποιήθηκε μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής και μεγάλη ομάδα από κατοίκους του Κάστρου με τον Τοπικό Σύμβουλο Γιάννη Μπλέτα με πυροσβεστήρες μαζί με το προσωπικό της αρχαιολογικής υπηρεσίας και υπαλλήλων του Δήμου Μονεμβασίας καθώς και όλης της δύναμης της Δημοτικής Ενότητας Ασωπού με οχήματα και πυροσβεστήρες .
Στο μέτωπο της φωτιάς ήταν από την πρώτη στιγμή ο Δήμαρχος Μονεμβασίας , ο Διοικητής πυροσβεστικής και η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας .
Με την βοήθεια των καιρικών συνθηκών, συνθήκες σχετικής άπνοιας αλλά και με την επέμβαση των πυροσβεστών και των εθελοντών, η φωτιά τέθηκε σύντομα υπό έλεγχο. Η κατάσβεση έγινε με επίγεια μέσα τα οποία ανεφοδιάζονταν από τη δεξαμενή που υπήρχε στην Αγία Σοφία η οποία τροφοδοτήθηκε συνεχώς με νερό με την συνδρομή υπαλλήλων και συνεργατών του Δήμου .
Σημαντική ήταν η παρέμβαση του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτου Φιλλιπάκου και των Βουλευτών Λακωνίας Σταύρου Αραχωβίτη και Θανάση Δαβάκη για την κατάσβεση της φωτιάς .
Ευχαριστούμε θερμά τον διοικητή και το προσωπικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας , το προσωπικό της αρχαιολογικής υπηρεσίας , το προσωπικό του Δήμου και βεβαίως τους εθελοντές κατοίκους και επισκέπτες της Μονεμβασίας η οποίοι βοήθησαν τα μέγιστα στην κατάσβεση της φωτιάς .
Την επόμενη μέρα υπάρχει συνεχής επιτήρηση της φωτιάς, προανάκριση από το πυροσβεστικό σώμα για τις αιτίες της φωτιάς , καταγραφή της κατάστασης από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και προτάσεις για περαιτέρω ενίσχυση της πυροπροστασίας της Άνω Πόλης»

Σταύρος Χριστάκος
Αντιδήμαρχος Μονεμβασίας