ΛΑΚΩΝΙΑ. Η αποτίμηση της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λακωνία από τη Νέα Δημοκρατία κρίνεται θετική. Θα ήταν χρήσιμο να δούμε, με απόσταση λίγων 24ωρων, τι έγινε κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη και πως κρίνεται η επίσκεψή όχι μόνο από τη ΝΔ των Αθηνών αλλά και από τους Λάκωνες.

Καταρχήν για να αποτιμηθεί μια περιοδεία πρέπει να είναι γνωστός, υπαρκτός ο στόχος και ο σκοπός. Το κατά πόσο επετεύχθη ο στόχος είναι και το βασικό κριτήριο αξιολόγησής της.

Στη Νέα Δημοκρατία των Αθηνών αποτιμούν θετικά την περιοδεία του Προέδρου του Κόμματος κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Λακωνία. «Στην επαφή του με τους πολίτες, είχε την ευκαιρία να ακούσει από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις προσδοκίες τους από την αυριανή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Στην περιοδεία του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας βρήκε θερμή ανταπόκριση από τους κατοίκους της Λακωνίας, ενώ η παράταση των συζητήσεων μαζί τους είχε ως αποτέλεσμα την ματαίωση της προγραμματισμένης επίσκεψής του στη Νεάπολη.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφθεί τη Νεάπολη μέσα στο Φθινόπωρο».

Ήδη διακρίνουμε ένα πρώτο σημείο: έμειναν δυσαρεστημένοι οι πολίτες της Νεάπολης και ο πρόεδρος πρέπει να επανέλθη.

Ας πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή.

Μια βασική παράμετρος: Οι υπεύθυνοι οργάνωση της περιοδείας αγνόησαν παντελώς τα Περιφερειακά και τοπικά ΜΜΕ. Δεν έμειναν όμως μόνο σε αυτό αφού ομοίως αγνόησαν και τα τοπικά στελέχη τουλάχιστον στο σχεδιασμό της περιοδείας. Έτσι η προβολή της περιοδείας ήταν περιορισμένη, οι αλλαγές στο πρόγραμμα δεν κοινοποιήθηκαν στους πολίτες που περίμεναν ώρες χωρίς ο πρόεδρος να φαίνεται και τελικά η περιοδεία δεν ολοκληρώθηκε αφού ο χρόνος των 24 περίπου ωρών δεν ήταν αρκετός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίζει την περιοδεία στη Λακωνία αρκετές ημέρες πριν. Δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του συμβουλές και προτάσεις από τη Νομαρχιακή και τους βουλευτές / πολιτευτές είτε γιατί δεν εμπιστεύεται, είτε γιατί είναι χολωμένος με τον κομματικό μηχανισμό στη Λακωνίας, είτε γιατί στο πρόγραμμα έχει εντάξει 2-3 συναντήσεις με πρόσωπα εκτός κομματικού περιβάλλοντος, είτε γιατί αυτή είναι η τακτική του.

Οι άνθρωποι που σχεδιάζουν τόσο την στρατηγική όσο και την περιοδεία του προέδρου της Ν.Δ. επιλέγουν κάποια δυνατά σημεία που έτσι και αλλιώς έχουν θετικό πρόσημο στην κοινωνία. Δηλαδή ο Μητσοτάκης έρχεται στη Λακωνία με αφορμή τα καμένα στη Μάνη αλλά ενδιαφέρεται περισσότερο για την εικόνα αλλά και την επαφή με εκπροσώπους φορέων όπως ο αδιαμφισβήτητος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος, ο επιτυχημένος δεξιός Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος, ο διακεκριμένος διευθυντής του Κ.Υ. Αρεόπολης ιατρός Ανάργυρος Μαριώλης, ο ομογενής επενδυτής Δημήτρης Καλοειδής στη Σπάρτη και ο παραγωγικός Συνεταιρισμός «Λακωνία». Ουσιαστικά επιλέγει δυνατά πρόσωπα και σημεία για να έρθει σε επαφή.

Σε ότι αφορά τον κόσμο, το λαό, η γενική αποτίμηση δεν είναι καλή. Αλλού η κινητοποίηση ήταν απογοητευτική, αλλού οριακή, αλλού καλή και κάπου αλλού προβληματική.

Ο κομματικός μηχανισμός της Λακωνίας , μουδιασμένος και μάλλον αιφνιδιασμένος. Όποιος παρακολουθούσε από κοντά την περιοδεία διαπίστωνε ότι ο πρόεδρος δεν υπολόγιζε καθόλου τον μηχανισμό του κόμματος ο οποίος βέβαια πέρα από άκαμπτος είναι και βεβαρημένος με κακή διαχείριση, γεγονός που έχει προβληματίσει τον πρόεδρο Μητσοτάκη.
Δεν θα ανατρέξουμε στο αν και τα πόσο η Νομαρχιακή Λακωνίας στήριξε τον Μητσοτάκη στην εκλογή του και στο κατά πόσο η στήριξη Μεϊμαράκη έχει χολώσει τον Μητσοτάκη. Σήμερα είναι ο εν δυνάμει Πρωθυπουργός και αυτό, κατά κανόνα, «ενώνει» τα κόμματα.
Ο Μητσοτάκης λοιπόν έρχεται στη Λακωνία γιατί υπάρχουν «καμένα» στη Μάνη αλλά έρχεται αποφασισμένος να δείξει τα όρια και τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος. Μετατρέπει δηλαδή τα κομματικά στελέχη κάθε βαθμίδας σε κομπάρσους μιας περιοδείας που είχε επικοινωνιακό focus (εκτός τοπικών ΜΜΕ) είχε επίθεση φιλίας στο κέντρο και είχε και ανατροπή των δεδομένων μέχρι σήμερα δεδομένων. Το αν τελικά όλα αυτά είναι εύστοχα θα κριθεί στην κάλπη.

Ποια ήταν όμως τα άστοχα σημεία στην περιοδεία του Μητσοτάκη και ποια τα εύστοχα;

Με δεδομένο ότι τον σχεδιασμό τον υπαγορεύουν συνεργάτες που δεν ανδρώθηκαν στην κομματική κονίστρα αφήνει πολλά περιθώρια για ανατροπές και εν ψυχρώ καταργήσεις, χωρίς αγκυλώσεις, χωρίς συναισθηματισμούς και δυστυχώς χωρίς την γνωστή λακωνική δεξιά δεοντολογία που κάποτε αγγίζει και τα όρια του πρωτοκόλλου.

Τα θετικά σημεία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά με επίσκεψη στον Μητροπολίτη Σπάρτης ο οποίος του εύχεται την επόμενη φορά να έρθει ως Πρωθυπουργός. Ο πρόεδρος της ΝΔ στον διάλογο επικαλείται τη βοήθεια του Θεού και ακούει με σχετική συστολή έναν παρολίγον Αρχιεπίσκοπο που ακόμα και ως Μητροπολίτης ακτινοβολεί υπέρτατα, χαρίζοντας φώς και στον επισκέπτη του.

Βλέπει ένα Δήμαρχο που θεωρείται επιτυχημένος, τον Πέτρο Ανδρεάκο στην Ανατολική Μάνη και συνεχίζει με την επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Αρεόπολης όπου το έργο προς όφελος της κοινωνίας είναι σαφές και καταγεγραμμένο.

Μετέχει σε σύσκεψη για τα καμένα βλέποντας προηγουμένως τον Κότρωνα και βλέπει πολίτες σε Σκάλα και Μολάους.
Στη Σπάρτη συναντά τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη, τους Φίλους του Μουσείου Σπάρτης και τον επιχειρηματία – επενδυτή Δημήτρη Καλοειδή στον Μυστρά.
Στην επαφή του με τον κόσμο στέκεται κυρίως σε νέους και σε παιδιά…


Τα αρνητικά σημεία
Η εξ αρχής απόλυτη αγνόηση των κομματικών στελεχών σε βαθμό που προκάλεσε χάσματα και σοκ.
Δεν επισκέφθηκε τον Δήμαρχο της Σπάρτης – πρωτεύουσας παρόλο που η δεξιά πτέρυγα Βαλιώτη το επιθυμούσε διακαώς και δυσαρεστήθηκε. Η αριστερή προέλευση Βαλιώτη δεν (πρέπει να) είναι ισχυρότερη από την θεσμική του θέση.
Δεν επισκέφθηκε (αλλά είδε) την Αντιπεριφερειάρχη του Νομού Ντία Τζανετέα, παρα μόνον όταν αυτή αντιλαμβανόμενη τα δεδομένα επεδίωξε την στιγμιαία επαφή στο Γύθειο συνοδευόμενη από αρκετούς δεξιούς, χολωμένους, συμβούλους της.
Δεν επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Σπάρτης – σε αντιδιαστολή με το ΚΥ Αρεόπολης – όπου τα προβλήματα είναι αρκετά και επηρεάζουν τη ζωή των πολιτών. Θα μπορούσε να επισκεφθεί το Νοσοκομείο Μολάων.
Δεν επισκέφθηκε την βασικότερη μονάδα μεταποίησης και τυποποίησης, αυτή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας.
Δεν έμεινε όσο τουλάχιστον θα ήθελαν οι πολίτες σε όλα τα καμένα της Μάνης.
Δεν επισκέφθηκε τη Νεάπολη, μάλλον λόγο κακού προγραμματισμού, αναγνωρίζοντας εκ των υστέρων το λάθος και εκδίδοντας ανακοίνωση για ραντεβού τον Σεπτέμβριο.
Δεν αξιοποίησε καθόλου τον τοπικό τύπο και τα ΜΜΕ.

Στην αποτίμηση της περιοδείας Μητσοτάκη υπάρχουν και τα σημεία που δεν περιγράφονται κι έχουν να κάνουν με το συναίσθημα και την ψυχολογία των ανθρώπων που αποτελούν την συντεταγμένη Νέα Δημοκρατία στη Λακωνία και τα οποία μόνο προσφέρουν.

Εδώ όμως οι απόψεις διίστανται:
Υπάρχει η άποψη που λέει ότι κακώς αγνοήθηκαν στελέχη του κόμματος που έχουν δώσει μάχες και αγώνες. Κακώς το επιτελείο του προέδρου, έφερε σε δύσκολη θέση τα στελέχη έναντι του κόσμου της ΝΔ. Κακώς υπήρξαν στιγμές απροκάλυπτου αποκλεισμού ακόμα και από το «κάδρο» του προέδρου.

Υπάρχει και αντίθετη άποψη που συνοψίζεται στο «ξεχάστε όσα ξέρατε» και καταλήγει στο «η ΝΔ αλλάζει ριζικά». Πολύ λίγη σημασία δίνει η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κομματικό Νομαρχιακό αλισβερίσι και στην παρουσία στελεχών από το μακρινό παρελθόν. Είδαμε για παράδειγμα τον κ Τ. Σκανδαλάκη. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Λακωνία φαίνεται ότι ο Τάκης Θεοδωρικάκος, εξ απορρήτων συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, εκτιμά ότι υπάρχουν περιθώρια για αλίευση ψήφων από το κέντρο και το Πασοκ, κρατούνται αποστάσεις από την ακροδεξιά ρητορική και εγκαινιάζονται νέες τακτικές και μέθοδοι.

Όλα τα παραπάνω, η ανάγκη Λακωνικών στελεχών και οπαδών να βρεθούν στο πλευρό του Μητσοτάκη αλλά και η, έως και αυθάδης, τακτική ανάπτυξης της περιοδείας και κίνησης του προέδρου έχουν ένα κοινό παρανομαστή: θεωρείται σχεδόν βέβαιη η εκλογή του και η ανάληψη της διακυβέρνησης. Ωστόσο ο Μητσοτάκης, καθ΄ ότι πολιτικός τεχνοκράτης επιδιώκει την αυτοδυναμία , παντί τρόπω, γνωρίζοντας ότι χωρίς αυτοδυναμία δεν έχει την κράση να πορευθεί έτσι όπως θα ήθελε.

Είναι λοιπόν λογικό να περιορίζει όσο μπορεί το κλασικό νεοδημακρατικό μοτίβο – ειδικά σε περιοχές όπως η Λακωνία – και να αναπτύσσει - πάση θυσία - μια τακτική ανοίγματος ή καλύτερα «συναλλαγής» με τους χώρους που κρατούν ακόμα ζωντανούς του ΑΝΕΛ αλλά και ΠαΣοΚ / Δημοκρατική Συμπαράταξη. Με δεδομένο μάλιστα ότι μόνο η θέση του Θανάση Δαβάκη θεωρείται οφίτσιο, τότε πολλά μπορεί να περιμένει κανείς ακόμα και στη σύνθεση του ψηφοδελτίου.
Μάλιστα κάποιοι σχολιάζουν ότι το μαρτύριο αυτής τη «σταγόνας» δεν έχουν μάθει να το αντιμετωπίζουν τα δεξιά στελέχη για αυτό κι ‘έχουν αιφνιδιαστεί έως και καταρρακωθεί.
Η επιβεβαίωση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να ολοκληρώσει την στρατηγική του φαίνεται και από κάποια άλλα στοιχεία στην περιοδεία του.
Ενσωμάτωσε στην αποστολή νέους ανθρώπους του κόμματος, ανέθεσε στον γ.γ. Αυγενάκη χειρισμούς και ρυθμίσεις παρόλο που αγνοεί την ανθρωπογεωγραφία, έδωσε έμφαση σε συναντήσεις όπως με Γριβέα και Βαρβιτσιώτη, έναντι των πολιτών και τελικά «άνοιξε» το παιχνίδι ως ομοτράπεζος των: Μαρίας Τσιρώνη, Παναγιώτη Κομνηνού, Τζανέτου Καραμίχα, Τασίας Κανελλοπούλου, αλλά και Κώστα Φούρκα, Νίκου Προκοβάκη στην οικία Βαρβιτσιώτη.

Αν κάποιος αγνοήσει το σοκ των δεξιών «κομμάντο» στη Λακωνία, την άκρως επιφυλακτική στάση του Δημάρχου Ευρώτα, τη δυσαρέσκεια των Βατίκων για το στήσιμο, την πικρία των δεξιών δημοτικών συμβούλων Σπάρτης και την ενόχληση των δεξιών περιφερειακών συμβούλων Λακωνίας, τότε θα μπορούσε να αποτιμήσει την περιοδεία με θετικό πρόσημο.
Αρκετά είναι αυτά που αλλάζουν στη Νέα Δημοκρατία. Ο Μητσοτάκης πορεύθηκε με δεδομένη την ασφάλεια της Λακωνικής «συνέπειας», τη σιγουριά της εκλογής και την ανάγκη για αναδιαμόρφωση του κόμματος προχωρά. Φαίνεται να έχει «διαβάσει» καλά τα δεδομένα και τις εξελίξεις που μπορεί να προκύψουν.
Δεν αποκλείεται ο αιφνιδιασμός στη Λακωνία να συνεχιστεί. Το αν θα υπάρξουν εκπλήξεις και για τον ίδιο είναι ένα θέμα που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει.

Θα είναι σφάλμα να μην αξιολογήσει στη Λακωνία τόσο τα πρόσωπα που εκτίθενται στο λαό τα τελευταία χρόνια όσο και τις δυνάμεις του Πέτρου Τατούλη και του Λεωνίδα Γρηγοράκου.
Θα είναι επίσης λάθος αν δεν υπολογίσει των χώρο τόσο της Λαϊκής όσο και της Πατριωτικής Δεξιάς.
Η θεωρητική στρατηγική δεν πρέπει να απέχει από την εφαρμοσμένη στις επάλξεις κάθε εκλογικής αναμέτρησης. Τα πρόσωπα είναι αναγκαία ειδικά σε εποχές που ο πολίτης δεν εμπιστεύεται στρατηγικές και προγράμματα.