Η εισήγηση της Αντιπεριφερειάρχη στο ΠεΣυΠ
Με την εισήγησή της στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ Τζανετέα, περιγράφοντας την καταστροφή που υπέστη η περιοχή της Μάνης εξαιτίας των πυρκαγιών που την έπληξαν στις 1,2 και 3 Ιουλίου, ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων στήριξης των κατοίκων και των επιχειρήσεων της περιοχής.
Πέραν της οικονομικής διευκόλυνσης (αναστολή πληρωμών) και στήριξης (άμεση χορήγηση ενίσχυσης) των κατοίκων της Μάνης που υπέστησαν σοβαρή ζημιά σε σχέση με το βασικό τους εισόδημα που προέρχεται από τον πρωτογενή τομέα, η κ. Τζανετέα ζήτησε την αποκατάσταση των υποδομών που κατεστράφησαν με προτεραιότητα σε αντιπλημμυρικά έργα, στο οδικό δίκτυο και την προστασία των οικισμών από κατολισθήσεις.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των παραπάνω έργων σύμφωνα με την εισήγηση και ένα αρχικό υπολογισμό δαπανών της κ. Τζανετέα ανέρχεται συνολικά σε 11.000.000€.

Αποκατάσταση και ενίσχυση των πληγέντων ζήτησε και ο Λ. Γρηγοράκος
Ερώτηση προς 7 Υπουργούς της Κυβέρνησης (Οικονομικών, Εργασίας-Κοι. Ασφάλισης-Κοιν.Αλληλεγγύης, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος-Ενέργειας, Υποδομών-Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης-Τροφίμων και Τουρισμού) κατέθεσε ο Βουλευτής Λακωνίας της ΔΗΜΑΡ, Λεωνίδας Γρηγοράκος. Στην ερώτησή του ο Βουλευτής χαρακτηρίζοντας «τεράστιες» τις υλικές ζημιές και «ανυπολόγιστη» την οικολογική καταστροφή που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στη Μάνη ζητά την υλική και ηθική στήριξη των κατοίκων και ζητά διευκρινίσεις σε σχέση με την καταγραφή των ζημιών, την κήρυξη των περιοχών σε πυρόπληκτες αλλά και τη μορφή και ο χρόνο των αποζημιώσεων.

Οι «Όμοιοι της Μάνης» στο πλευρό της Μάνης
Με ανακοίνωσή του, το Ινστιτούτο «Όμοιοι της Μάνης» εκφράζει τη λύπη του για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη Μάνη επιρρίπτοντας μάλιστα ευθύνες στους αρμόδιους μηχανισμούς πυρόσβεσης και δηλώνει πως ομόφωνα τα μέλη του αποφάσισαν να συνδράμουν τον Δήμο Ανατολικής Μάνης σε όποια δράση αποκατάστασης των ζημιών γίνει στην πληγείσα περιοχή.

«Δυστυχώς είχαμε προβλέψει ελλείψεις και προβλήματα στην πυρασφάλεια του νομού»
Με νεότερη ανακοίνωσή της η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών Λακωνίας σημειώνει ότι δυστυχώς είχε διακρίνει τις ελλείψεις και τα προβλήματα στην πυρασφάλεια του νομού και είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σε όλους τους υπευθύνους έγκαιρα. Παραθέτει μάλιστα:
-Επιστολή που απέστειλε την 15/5/2017 προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος στην οποία περιγράφοντας «σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, μηχανολογικό και τεχνολογικό εξοπλισμό που δυσκολεύουν το έργο τν Πυροσβεστών» ζητούσαν άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κάλυψη κενών στις Π.Υ. του νομού και αναβάθμιση των Π.Υ. Σπάρτης σε Α τάξης και Π.Υ. Μολάων σε Γ τάξης.
-Ανακοίνωση από την 20/6/2017 στην οποία κατήγγειλαν την δραματική μείωση προσωπικού αλλά και τις εσωτερικές μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ των Π.Υ. του νομού με αποτέλεσμα την περαιτέρω αποδυνάμωσή τους τονίζοντας πως οι τακτικές αυτές εγκυμονούν πολύ σοβαρούς κινδύνους σε σχέση με την πυρασφάλεια και την προστασία του λαού από τις φυσικές καταστροφές.