ΜΑΝΗ. Πραγματικά ανελέητη μάχη δίνουν με τις φλόγες από το μεσημέρι του Σαββάτου 1 Ιουλίου οι Πυροσβέστες και οι κάτοικοι στην Ανατολική Μάνη.

Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο πύρινα μέτωπα, ένα στο Φλομοχώρι που κατευθύνεται προς τον Κότρωνα και ένα στην περιοχή του Παρασυρού (Όρμος Σκουταρίου). Η φωτιά που είχε σχετικά ελεγχθεί αναζοπυρώθηκε χθες Κυριακή ενώ η νύχτα στην περιοχή ήταν πραγματικά εφιαλτική.

Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική και η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο κατέστρωσαν χθες επιχειρησιακό σχέδιο για την από θαλάσσης απομάκρυνση των κατοίκων από την περιοχή σε περίπτωση αποκλεισμού του οδικού δικτύου, σχέδιο που δεν χρειάστηκε μέχρι στιγμής να εφαρμοστεί.

Όσον αφορά στις ζημιές που έχει προκαλέσει η πυρκαγιά, η εικόνα δεν είναι ακόμα σαφής, υπάρχουν όμως αναφορές για καμμένα σπίτια και αυτοκίνητα ενώ δεν υπάρχει αναφορά για ανθρώπινα θύματα.

Αυτήν την ώρα η φωτιά χαρακτηρίζεται από την Πυροσβεστική αναξέλεγκτη. Οι ισχυροί μάλιστα άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δεν συμβάλλουν το έργο της Πυροσβεστικής. Στην πυρκαγιά στην περιοχή του Κότρωνα επιχειρούν από το πρωί 40 πυροσβέστες με 19 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 54 ατόμων ενώ παράλληλα στην περιοχή του Παρασύρου καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς 16 πυροσβέστες με 8 οχήματα ενώ συμμετέχουν στην προσπάθεια κατάσβεσης και δύο Καναντέρ.

Η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας πάντως μιλώντας χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι «είχαμε ανάγκη από εναέρια μέσα, αλλά δεν τα είχαμε όταν έπρεπε να τα έχουμε» και πρόσθεσε: «Ρίψεις νερού έκαναν ένα ελικόπτερο Σινούκ, μικρά αεροπλάνα, που όμως έπρεπε να ανεφοδιάζονται στην Καλαμάτα, και τελευταία, πριν δύσει ο ήλιος, ήλθαν και δύο Καναντέρ, τα οποία όμως έκαναν λίγες ρίψεις».

Χθες, η ευρύτερη περιοχή παρέμεινε αρκετές ώρες χωρίς ρεύμα ενώ η πυρκαγιά, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, λέγεται πως ξεκίνησε από τις κολόνες της ΔΕΗ.

Στην περιοχή αναμένονται πυροσβεστικές δυνάμεις από πολλές περιοχές, για να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή όλων καθώς η περιοχή της Μάνης και πολλές ακόμη περιοχές της Πελοποννήσου αντιμετωπίζουν πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (βαθμός κινδύνου 4) ενώ ταυτόχρονα στην περιοχή πνέουν θυελλώδεις άνεμοι.

Φωτό αρχείου