ΛΑΚΩΝΙΑ. Με ιδιαίτερη επιτυχία υλοποιήθηκε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Γυθείου και στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης η εκπαιδευτική δράση «Ευ πειραματίζεσθαι», την Παρασκευή 26 και την Τρίτη 30 Μαΐου, αντίστοιχα. Η δράση διοργανώθηκε από το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, σε συνεργασία με τις Διευθύντριες των δύο σχολείων και τις εκπαιδευτικούς των τάξεων Ε΄ και Στ΄ .

Πρόκειται για έναν σχολικό διαγωνισμό πειραμάτων που διεξάγεται ως «πειραματοδρομία- κυνήγι κρυμμένου θησαυρού των Φυσικών Επιστημών», στον οποίο συνδυάζονται η βιωματική μάθηση, το πείραμα και το παιχνίδι.

Η διαδικασία είχε ως εξής:
Τετραμελείς και πενταμελείς ομάδες μαθητών, ακολουθώντας τις οδηγίες των φύλλων εργασίας, υλοποίησαν πειράματα με υλικά και σκεύη κατάλληλα τοποθετημένα σε ειδικά διαμορφωμένους πάγκους - «σταθμούς». Απαντώντας στις ερωτήσεις των αντίστοιχων φύλλων αξιολόγησης, σχημάτισαν μια κωδικοποιημένη φράση, η οποία, με κατάλληλη επεξεργασία - και με την προϋπόθεση ότι είχαν απαντήσει ορθά- μπορούσε να τους οδηγήσει στο σημείο που βρισκόταν κρυμμένος ο θησαυρός. Τα παιδιά, μεταξύ άλλων,
• μέτρησαν την πυκνότητα στερεού σώματος, εφαρμόζοντας το ιστορικό πείραμα του Αρχιμήδη,
• μελέτησαν την θερμική αγωγιμότητα, την ηλεκτρική αγωγιμότητα και τη φωτεινή διαπερατότητα διαφόρων υλικών,
• διαπίστωσαν την δυνατότητα διάδοσης του ήχου σε στερεά, υγρά και αέρια σώματα,
• προβληματίστηκαν παρατηρώντας μέσω του πειράματος την επίδραση των ενζύμων στο ταξίδι της τροφής και
• προσπάθησαν να εξηγήσουν την ύπαρξη φανταστικών ειδώλων που δημιουργούν οφθαλμαπάτες.

Είναι φανερό ότι το ταξίδι προς τον θησαυρό είναι αυτό που έχει τη μεγαλύτερη αξία, σύμφωνα και με τους βαθυστόχαστους στίχους του ποιήματος «Ιθάκη», που περίμενε τους πειραματοδρόμους … καλά κρυμμένο, μαζί με τον θησαυρό. Είναι σημαντικό ότι τα παιδιά εκτέλεσαν τις εργαστηριακές ασκήσεις της διδακτέας ύλης του μαθήματος «Φυσικά» των τάξεών τους, απολαμβάνοντας τη χαρά και τα οφέλη της βιωματικής μάθησης , ανακαλύπτοντας τη γοητεία και τις εφαρμογές των Φυσικών και εκτιμώντας έμπρακτα τα οφέλη της συνεργασίας.

Η συμμετοχή των παιδιών ήταν πραγματικά ενθουσιώδης, η συνεργασία τους άριστη και οι επιδόσεις τους υψηλές. Για την επιτυχή έκβαση της διοργάνωσης συνεργάστηκαν: η Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Γυθείου κα Αρετή Γιάνναρη, η Διευθύντρια του 5ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης κα Αδαμαντία Αλέξη και οι διδάσκουσες των συμμετασχόντων μαθητών και μαθητριών, κα Ελευθερία Αποστολάκου, κα Αναστασία Μουτσανά, κα Τριαντάφυλλη Δημάκου και κα Μαρία Χριστοδουλάκου.

Η δράση «Ευ πειραματίζεσθαι» έχει υλοποιηθεί από το σχολικό έτος 2012-13 έως σήμερα σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας (κυρίως) και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Λακωνίας, με αποτελέσματα από πολλές απόψεις ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για τη συνέχιση, την εξέλιξη και τη διεύρυνσή της.