Σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 700 οινοποιεία στην Ελλάδα. Από όλα τα οινοποιεία, τρεις στους έναν παραγωγούς, ή αν μιλάμε με ποσοστά λιγότερο από το 0,43% των υφιστάμενων οινοποιείων, έχουν διαθέσει συνολικά πάνω από το 50% της ελληνικής παραγωγής κρασιού στις μεγάλες εξαγωγικές αγορές. Πράγματι, αυτά τα οινοποιεία είναι σε θέση να παράγουν σταθερή ποιότητα σε όγκο, πράγμα που δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί. Το μειονέκτημα αυτής της μαζικής παραγωγής είναι ότι δεν μπορούν να παράγουν μοναδικά και συναρπαστικά κρασιά. Περίπου το 90% του όγκου των ελληνικών οίνων πωλείται στην εγχώρια αγορά και μόνο το 10% εξάγεται.

Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ελληνικών κρασιών είναι η Γερμανία, που απορροφά περίπου το 50% του συνολικού όγκου. Η τιμή πώλησης είναι από τις χαμηλότερες από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Μετά από έρευνες, οι μελετητές συγκέντρωσαν στοιχεία για παραπάνω από 46 ελληνικά οινοποιεία, που αντιπροσωπεύουν το 57% των ελληνικών εξαγωγών οίνου. Τρεις παραγωγοί έχουν συνολικό μερίδιο αγοράς πάνω από το 50%, ενώ οι συνδυασμένες εξαγωγές των υπόλοιπων 43 παραγωγών συνθέτουν μόλις το 7% στο συνολικό όγκο των εξαγωγών.

Όλοι μας αγαπάμε το κρασί όχι μόνο για την γεύση αλλά και γιατί έχει μεγάλη διατροφική αξία και κάνει καλό στην υγεία μας. Υπάρχουν πολλά οινοποιεία μικρής κλίμακας που παράγουν εντυπωσιακά κρασιά. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτές οι οικογενειακές επιχειρήσεις πωλούν τα προϊόντα τους στην τοπική αγορά και δεν έχουν την τεχνογνωσία να αξιοποιήσουν τις αγορές του εξωτερικού. Τα μεσαίου μεγέθους οινοποιεία ενδιαφέρονται περισσότερο για τις εξαγωγές, και συχνά έχουν «απώλεια βάρους» στη καλή σχέση τιμής και ποιότητας.

Δυστυχώς λόγω αυτής της κατάστασης, η εικόνα των ελληνικών κρασιών στο εξωτερικό εξακολουθεί να «υποφέρει» από προκατάληψη, καθώς ο καταναλωτής δεν έχει μια ρεαλιστική ευκαιρία να ανακαλύψει τι πραγματικά μπορεί να προσφέρει η ελληνική γη στην παραγωγή κρασιού. Οι στατιστικές δείχνουν μάλλον μια όχι και τόσο ικανοποιητική εικόνα για την κατανάλωση του ελληνικού κρασιού διότι δεν υπάρχει κατάλληλη πρόσβαση στους θησαυρούς της Ελλάδας.

Το δημοσίευμα γίνεται σε συνεργασία της Lithos Digital με το notospress.gr.