ΝΑΥΠΛΙΟ. Από τις 2 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου πραγματοποιείται το 1ο Φεστιβάλ Ναυπλίου για την ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Πελοποννήσου στο Ναύπλιο, στο Λιμάνι (Οδός Αριστοτέλη Ωνάση).

Το Φεστιβάλ στηρίζεται στο τρίπτυχο Πρωτογενής παραγωγή-Πολιτισμός-Διαδραστικός τουρισμός. Πρόκειται για μια αμφίδρομη προσέγγιση, αφού τα εδέσματα θα πλαισιώνονται, θα ταυτίζονται και θα αναδεικνύονται από την κουλτούρα της περιοχής ενώ το τουριστικό πρόσωπο, ο πολιτισμός, η ιστορία της περιοχής, θα αντικατοπτρίζεται ακόμα και στις γευστικές προτάσεις, δηλαδή, στις πραγματικές ρίζες των εδεσμάτων.

Ο συνολικός σκοπός της προσπάθειάς αυτής άλλωστε δεν είναι μόνο η γνωριμία με το έδεσμα αλλά και οι μύθοι της περιοχής, τα προϊόντα, το τουριστικό προϊόν κλπ. Δηλαδή, μια συνολική προσέγγιση που θα διευρύνει τους ορίζοντες και τις επαφές. Σε αυτό το πλαίσιο, οι κύριες κατευθυντήριες γραμμές του «1ου Φεστιβάλ Ναυπλίου» είναι τρεις:
-Πολιτισμός
-Οινογνωσία
-Γευσιγνωσία

Παράλληλα με την έκθεση θα πραγματοποιηθούν μονοήμερα συνέδρια, μουσικές-χορευτικές εκδηλώσεις και θεατρικές παραστάσεις για το πρόγραμμα των οποίων θα υπάρξει νέα ανακοίνωση.

Η διοργάνωση του Φεστιβάλ ανήκει στην «Πύλη Πελοποννησιακού Πολιτισμού». Η «Πύλη Πελοποννησιακού Πολιτισμού», είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, εδρεύει στο Ναύπλιο και μέρα με τη μέρα αποκτά παρουσία στο σύνολο της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η πλήρης επωνυμία της είναι «Σύλλογος Προβολής και διαφύλαξης Ιστορικού, Πολιτιστικού και Λαογραφικού υλικού των Πελοποννησιακών εθίμων και παραδόσεων» και ο διακριτικός της τίτλος στα αγγλικά «Gate of Peloponnesian Culture».

Ξεκίνησε με 22 ιδρυτικά μέλη ενώ τώρα έχει 44 ενεργά μέλη τα οποία στο σύνολό τους επιδιώκουν την προώθηση των σκοπών της «Πύλης Πελοποννησιακού Πολιτισμού».

Θέση στην «Πύλη» έχουν όσοι θέλουν και πιστεύουν ότι μπορούν να μοιραστούν την αγάπη και το ενδιαφέρον για την ανάδειξη της περιοχής συμβάλλοντας ο κάθε ένας με τον τρόπο του στην προώθηση των σκοπών μας μακριά από προκαταλήψεις, μικροσυμφέροντα και πολιτικοποιήσεις.

Συγκεκριμένα, σκοποί του σωματείου είναι:
-Η προβολή και διαφύλαξη του Λαϊκού Πολιτισμού
-Η προβολή των Πελοποννησιακών Εθίμων και Παραδόσεων
-Η εκμάθηση των παραδοσιακών Πελοποννησιακών χορών
-Η μελέτη του ιστορικού πολιτισμού της ευρύτερης περιοχής της Πελοποννήσου
-Η ανάδειξη της Πελοποννησιακής γαστρονομίας και αγροτοδιατροφής
-Η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού για την ανάδειξη της υπαίθρου
-Η ίδρυση βιβλιοθήκης Πελοποννησιακών σπουδών

Η «Πύλη» είναι ανοιχτή σε όλους και όποιος ενδιαφέρεται να συμμετέχει μπορεί να υποβάλλει αίτηση σύμφωνα με το άρθρο 4 του Καταστατικού.

Η φιλοσοφία της «Πύλης Πελοποννησιακού Πολιτισμού» εμπεριέχει τα στοιχεία της έρευνας, αναζήτησης, καταγραφής, ανάδειξης και προβολής τοπικών εδεσμάτων, με παράλληλη αναφορά στη μυθολογία, τον πολιτισμό, τη λαογραφία, τα αξιοθέατα, τον εναλλακτικό τουρισμό και τα προϊόντα της κάθε περιοχής.

Συνδιοργανωτές: Δήμος Ναυπλιέων και Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Αθλητισμού και Τουρισμού Δήμου Ναυπλιέων