ΣΠΑΡΤΗ. Στο τεύχος του Απριλίου 2017 του μηνιαίου περιοδικού για την Ελληνική και Παγκόσμια Ιστορία «Στρατιωτική Ιστορία» φιλοξενήθηκε αφιέρωμα στο Οπλιτικό άγημα «Λεωνίδας» με θέμα «Η εμπειρία της οπλιτικής μάχης στην Ελλάδα του σήμερα».

«Η διερεύνηση του τρόπου μάχεσθαι της οπλιτικής φάλαγγας αλλά και η αναβίωσή της συμβάλλουν τόσο στην αποκάλυψη πολύτιμων πληροφοριών σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της μέσω της πρακτικής όσο και στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, στοιχεία που αποτελούν το σκοπό του αγήματος «Λεωνίδας». Τα μέλη του συλλόγου καταφέρνουν να εκπληρώσουν το στόχο τους υπερβαίνοντας τα προσκόμματα που αντιμετωπίζουν από τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα αλλά και τις δυσκολίες στην προμήθεια ιστορικά ακριβούς οπλισμού και εξοπλισμού».

Με αυτά τα λόγια και, φυσικά, με πολλά ακόμη, συνοδεύει το περιοδικό τις εκπληκτικές φωτογραφίες του Σπαρτιάτη Ηλία Περγαντή που φωτογράφισε το Άγημα όταν αυτό είχε βρεθεί στο Γεωργίτσι Λακωνίας και το Αμφιθέατρο Σπαντίδου στις 3 Σεπτεμβρίου του 2016 στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε για τα 2.496 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών ο Νίκος Μπακής.

Το οπλιτικό άγημα «Λεωνίδας» βρέθηκε στη Λακωνία ξανά τον προηγούμενο μήνα προσκεκλημένο για μια ακόμη φορά του «TASIS» the American School in England (Αμερικανικό Δημοτικό Σχολείο με έδρα το Λονδίνο) για να αναπαραστήσει την εκπαιδευτική μέθοδο των εφήβων στην αρχαία Σπάρτη. Παράλληλα με αυτή τη δράση, το «Άγημα» αφέθηκε ξανά στα έμπειρα και εξαιρετικά ικανά μάτια του Ηλία Περγαντή στις πηγές του Κνακίωνα στην Τρύπη αλλά και στην κορυφή του Ταϋγέτου που ήταν ακόμη χιονισμένη. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά συγκλονιστικό!

Φωτό: Ηλίας Περγαντής