Το notospress.gr και η ΤΣΙΚΑΚΗΣ-ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. ενόψει Πρωτομαγιάς, παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα στο χοιρινό χειροποίητο σουβλάκι, στην ιστορία του, την προετοιμασία και το τελικό ψήσιμό του. Αποφασίστε το, δοκιμάστε το και απολαύστε το!

ΛΑΚΩΝΙΑ. Το σουβλάκι είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά ελληνικά εδέσματα, ονομαστό σε όλο τον κόσμο! Στο σουβλατζίδικο, στο σπίτι, στην αυλή ή στο πανηγύρι, συναντώνται παντού συνήθως συνοδευόμενα από μια φέτα ψωμί…!

Ιστορία
Η συνταγή είναι γνωστή από την ελληνική αρχαιότητα. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Αθήναιου στο έργο του Δειπνοσοφιστές, ότι ο Ηγήσιππος στο Οψαρτυτικό (οδηγό μαγειρικής) του περιγράφει έδεσμα με όνομα κάνδαυλος, κάτι ανάλογο με το σημερινό σουβλάκι. Συνδύαζε κομμάτια από ψητό κρέας, πίτα, τυρί και άνηθο και σερβιριζόταν με ζουμί. Το σουβλάκι από εντόσθια αναφέρεται σε ρωμαϊκά κείμενα του 1ου αιώνα μ.Χ. αλλά και αργότερα στην Κωνσταντινούπολη, όπου μετά την άλωση, μικροπωλητές πωλούσαν στους δρόμους εκτός από φρούτα ή λαχανικά, και σουβλάκι με πίτα. Η λέξη «σουβλάκι» προέρχεται από τη σούβλα που με τη σειρά της προέρχεται από το Λατινικό Subulus.

Και …πράξη!
Όπου και αν ψήνετε τα σουβλάκια σας αυτό που καθορίζει περισσότερο το τελικό αποτέλεσμα είναι η σωστή τεχνική ψησίματος.
1. Οδηγίες για πριν το ψήσιμο
Χρησιμοποιείστε καρυκεύματα με μέτρο για γεύση, άρωμα και χρώμα στο φαγητό. Πασπαλίστε τα σουβλάκια και τρίψτε με τα χέρια σας το κρέας ώστε τα καρυκεύματα να πάνε σε όλη την επιφάνεια.
Εάν επιλέξετε να μαρινάρετε το κρέας μην ξεχάσετε ότι μια μαρινάδα πρέπει οπωσδήποτε να περιέχει 3 βασικά συστατικά: λάδι, ένα όξινο συστατικό (ξύδι, κρασί, λεμόνι, ντομάτα, γάλα, γιαούρτι) και αρωματικά βότανα. Η ιδανική ποσότητα του υγρού μαριναρίσματος αντιστοιχεί σε 1 κούπα / κιλό κρέατος ενώ το χοιρινό κρέας δεν θα πρέπει να μαρινάρεται για περισσότερες από 6 ώρες.

2. Ψήνοντας
Εφόσον τα τρόφιμα που θα ψήσετε έχουν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε το ψήσιμο. Για τη σωστή όμως προετοιμασία και το άναμμα της ψησταριάς:
• Καθαρίστε την ψησταριά σας, ειδικά την σχάρα, πριν από κάθε χρήση.
• Λαδώστε λίγο την σχάρα πριν αρχίσει να θερμαίνεται για να μην κολλήσει το τρόφιμο σε αυτή. Εναλλακτικά λαδώστε το ίδιο το φαγητό πριν το τοποθετήσετε πάνω στη σχάρα.
• Η ζεστή επιφάνεια θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από αυτή που καταλαμβάνει η πρώτη ύλη που θέλετε να ψήσετε, ώστε όταν γυρίσετε το φαγητό να ακουμπήσει σε επιφάνεια που είναι ελεύθερη και έχει κρατήσει υψηλή θερμοκρασία.
• Αν ψήνετε διαφορετικές πρώτες ύλες απλώστε τα κάρβουνα με διαφορετική πυκνότητα σε κάθε σημείο ή ρυθμίστε τους καυστήρες αναλόγως, ούτως ώστε να έχετε την επιθυμητή θερμοκρασία σε κάθε ένα και να μην καούν τα μισά και τα άλλα μισά να είναι ακόμη ωμά.
• Στην περίπτωση της ψησταριάς με κάρβουνο, ανάψτε τα κάρβουνα τουλάχιστον 30΄πριν ξεκινήσετε να ψήνετε. Μην τοποθετείτε τρόφιμα στη σχάρα πριν τα κάρβουνα ανάψουν για τα καλά και αποκτήσουν ένα ελαφρύ στρώμα στάχτης από πάνω.
• Ακόμη και οι ψησταριές υγραερίου χρειάζονται προθέρμανση. Ανάψτε τες 10-15΄πριν από το ψήσιμο ώστε να πιάσουν την επιθυμητή θερμοκρασία, που θα παραμείνει σταθερή καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Η βασικότερη διάκριση στην τεχνική ψησίματος έχει να κάνει με το άμεσο ή έμμεσο ψήσιμο. Το άμεσο ψήσιμο είναι αυτό που όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε. Το κρέας, ή ό,τι άλλο ψήνουμε, μπαίνει στη σχάρα ακριβώς πάνω από τη φωτιά και ψήνεται σε υψηλή θερμοκρασία. Ψήστε τα σουβλάκια σας «άμεσα»!

Καλή Πρωτομαγιά!